Aktiv med diabetesNy med diabetes

Kost og motion er speederen og bremsen

Udgivet for første gang: 30.03.15 | Sidst redigeret: 12.12.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Når det drejer sig om at leve et langt, sundt liv, så gør diæt og fysisk aktivitet hele forskellen. Hvis du har diabetes, så betyder mad og motion endnu mere for dig.

Hvorfor er folk, der bor på den japanske ø Okinawa, utroligt sunde, selv når de er 100 år? Hvorfor dør franskmænd ikke nær så ofte af hjertestop som amerikanere?

Annonce

Når det drejer sig om at leve et langt, sundt liv, så gør kost og motion hele forskellen. Hvis du har diabetes, så betyder kost og motion endnu mere for dig. I mere end 80 år har kernen af diabetesbehandling omhandlet kost, motion og, hvis nødvendigt, medicin.

På dette tidspunkt har du nok indset, at alt, hvad du gør, påvirker alt andet. Fødevarer hæver dit blodsukker. Motion sænker det. Desuden kan motion gøre dig mere følsom over for insulin, så jo bedre form du er i, jo mindre insulintilførsel har du behov for1.

LÆS OGSÅ: Mine bedste tips til, hvordan man lever godt med diabetes

Hvordan forhindre langsigtede sundhedsproblemer

Ud over at hjælpe med at forhindre langsigtede sundhedsproblemer så har forskere konstateret, at effektiv blodsukkerkontrol rent faktisk kan udmønte sig i en mere positiv opfattelse af livskvaliteten2.

Så hvordan kan du lave mad og aktivt arbejde hårdere for dig selv?

  • Få din læge til at anbefale en diætist, der kan hjælpe dig med at udforme en kostplan, der afspejler din personlige smag og rutiner. Lær at være fleksibel. Indarbejd nye fødevarer, tillad dig selv at nyde en middag uden for hjemmet, og deltag i arrangementer.
  • Find måder at lave det, som du virkelig gerne vil, og hold dig til det. Det er ikke kun personer med diabetes, der har tendens til at starte et træningsprogram for så derefter at opgive det, når det bliver kedeligt, eller motivationen svinder ind. Det gælder alle. Tilmeld dig et fitness-hold, som centrene tilbyder, hyr en træner eller hiv en ven med til fitness – på den måde er det langt nemmere at holde interessen og motivationen.

Udforsk, hvordan andre med diabetes holder sig til deres træningsprogram og kostplan. Lad dem inspirere dig til at tage kontrol over din diabetes. Når alt kommer til alt, så er det op til dig, om du fortsætter den gode kurs.

LÆS OGSÅ: Bedre blodsukkerregulering med træning!

Foto: iStock

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce