Ny med diabetes

Har mit barn diabetes?

Udgivet for første gang: 17.02.16 | Sidst redigeret: 21.03.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Flere og flere børn bliver ramt af diabetes, uden at nogen kan forklare hvorfor. Fra 1996 til 2012 er det samlede antal børn og unge med diabetes i Danmark vokset fra 1.871 til 3.789. Type 1 diabetes er det, man kalder en autoimmun sygdom. Det vil sige, at det er kroppens eget immunsystem, der ødelægger de celler i bugspytkirtlen, der producerer insulin.

Der findes mange myter om diabetes, blandt andet at man får diabetes ved at spise for meget sukker – deraf det gammeldags navn “sukkersyge”. Dette passer ikke. Der er en arvelig tendens, men meget mere kan forskerne ikke sige lige nu. Og som forælder kan man ikke forebygge, at ens barn får diabetes.

Annonce

LÆS OGSÅ: 5 gode tips til et mere stabilt blodsukker

Diabetes opstår blandt børn i alle aldersgrupper, men de fleste får sygdommen, når de er mellem 8 og 12 år. Diabetes opstår typisk i forbindelse med en infektionssygdom og feber og udvikler sig med symptomer i løbet af få dage til uger.

Du skal holde øje med disse ting hos dit barn:

Stor tørst og hyppige wc-besøg

Barnet drikker typisk mange liter i løbet af dagen og tisser tilsvarende mere end normalt. Nogle begynder også at tisse i sengen, selv om de har været renlige i mange år.

LÆS OGSÅ: At rejse med børn med diabetes

Natteroderi

Nogle børn begynder at sove dårligt eller gå i søvne.

Vægttab

Barnet taber sig typisk hurtigt, og det kan være svært at se for forældre og andre voksne, der ser ham eller hende hver dag, mens andre, der ikke ser barnet så tit, vil kunne se det. Mange børn med uopdaget diabetes spiser mere, end de plejer, men taber sig alligevel.

LÆS OGSÅ: Hvad er symptomerne på diabetes?

Træthed og pyller

Barnet virker træt og udmattet og kan typisk ikke klare de samme fysiske aktiviteter som før. Barnet kan også blive mere pylret og græde mere end vanligt. Han eller hun kan også komme til at se træt og hulkindet ud og blive mørk om øjnene eller få indsunkne øjne.

Kvalme

Barnet kan virke sultent og spise mere end vanligt, selv om det har kvalme.

Hvad skal du gøre?

Hvis du har mistanke om, at dit barn har diabetes, skal du straks kontakte din læge og bede om at få taget dit barns blodsukker. Det foregår med et hurtigt prik i fingeren.

Hvis diabetes ikke bliver opdaget, diagnosticeret og behandlet kan symptomerne udvikle sig voldsomt. På grund af det forhøjede blodsukker og manglende sukker inde i cellerne dannes der de såkaldte ketoner, fordi cellerne forbrænder fedt i stedet for sukker. Ketonstofferne har en egenskab, som gør, at blodet får en lavere pH-værdi og altså bliver surt. Kombinationen af for meget sukker og syre i blodet er farlig. Symptomerne er ondt i maven, opkastning, besværet vejrtrækning, omtågethed og acetonelugt ud af munden.

LÆS OGSÅ: Diabetesbarn: Det hjælper at være sammen med andre

Hvis dit barn har diabetes

I Danmark er der rige muligheder for at leve et godt børneliv med diabetes. Her på siden kan du læse beretninger fra flere forældre om, hvordan de har tacklet deres barns diabetes. Du kan læse om Valdemar på 5 år og om Milla på 7 år. Læs også vores guide til dig, hvis barn netop har fået konstateret diabetes her

Tekst: Andrea Bak
Foto: iStock
Kilder: www.diabetes.dk og www.sundhed.dk

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce