Ny med diabetes

Type 1-diabetes – hvad sker der i kroppen?

Udgivet for første gang: 02.10.16 | Sidst redigeret: 03.10.16
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Som type 1-diabetiker kan din krop ikke selv producere insulin, og det påvirker resten af kroppen. Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor det for eksempel også er vigtigt at tjekke dine øjne, fødder og blodtryk.


Ved type 1-diabetes er dit immunforsvar ved en fejl kommet til at ødelægge betacellerne i bugspytkirtlen, der danner insulin, så din krop ikke længere selv kan producere insulin. Derfor skal du som diabetiker indtage insulin hver dag, men indsprøjtet insulin virker ikke lige så godt som kroppens eget, så dit blodsukker vil indimellem ligge for højt eller for lavt.

Annonce

Kroppen påvirkes af din diabetes

Sker det over længere tid, kan det gøre skade på andre dele af din krop. Risikoen stiger jo længere, du har haft diabetes, men heldigvis oplever færre og færre diabetikere alvorlige følgesygdomme, da de regelmæssige kontrolbesøg er med til at forebygge. Her får du alligevel et overblik over, hvilke dele af kroppen du skal holde ekstra godt øje med.

Øjne

Ligger dit blodsukkerniveau for højt over længere tid, kan det føre til sløret syn eller blindhed. For meget blodsukker kan nemlig ødelægge blodkarrene bagerst i øjet og forhindre nethinden i at få nok næringsstoffer til at opretholde synet.

Fødder

Du kan have nedsat følesans i fødder, så du kan komme til skade med dine fødder uden at vide det. Almindelige infektioner fra vabler, indgroede tånegle eller små rifter kan derfor hurtigt blive mere alvorlige, når du har diabetes. Undersøg derfor dine fødder hver dag for at sikre dig, at alt er, som det skal være.

Læs også: Sådan plejer du sine fødder ved diabetes

Hud

Det anslås, at op mod 70 af personer med diabetes oplever ubehagelige hudforandringer. Det kan være ekstremt tør hud, infektioner, eksem, kraftig pigmentering og forskellige sår på benene.

Hjerte og blodkar

Diabetes giver i sig selv en øget risiko for åreforkalkning, der kan føre til hjertekarsygdomme, der er den hyppigste dødsårsag hos mennesker med diabetes. Det skyldes en kombination af for højt blodsukker, for højt blodtryk og for højt kolesterol. Få derfor altid undersøg dit kolesteroltal og blodtryk, når du går til kontrol hos din læge.

Nerver

Et højt blodsukkerniveau kan skade dit nervesystem i hele kroppen. Når kroppens små blodkar bliver ødelagt, kan de ikke længere forsyne nervecellerne med blod, og det kan føre til, at nerverne går til grunde. Det kaldes også diabetisk neuropati og kan inddeles i tre slags:

  • Den sensoriske nervesystem består af nerver der føler smerte, berøring, varme og kulde.
  • Det motoriske nervesystem består af nerver til de muskler, der styres af vores vilje som arme og ben.
  • Det autonome nervesystem der kontrollere ting som dit hjerteslag, blodtryk, vejrtrækning og fordøjelse.

Nyrer

Nyrerne har mange bittesmå blodkar, der fungerer som et filter, der renser blodet for affaldsstoffer, der herefter udskilles som urin. Højt blodsukker kan beskadige blodkarrerne, så bliver utætte. Du kan få tjekket din nyrefunktion hos lægen én gang om året.

Læs også: Claus blev helbredt for diabetes
Kilder: WebMd, Accu-Check og Diabetesforeningen

Tekst: Maria Præst

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev