Lev med diabetes

Hvordan skal man overvinde stigmatiseringen af type 2- diabetes?

Udgivet for første gang: 09.09.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Bidragydere
Skrevet af: Bidragydere

Dette er indhold oprettet af forfattere fra vores internationale netværk.

I dag kender de fleste nogen med diabetes. Men personer, der har diabetes type 2, bliver ofte helt forkert præsenteret som dovne, overvægtige og skyldige i selv at have forårsaget sygdommen. Det er et stigma, der skal overvindes.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har flere end 422 millioner mennesker over hele verden diabetes(1). Diabetes er en kompleks sygdom, og selv om det at bære rundt på ekstra kilo er en risikofaktor, så er der også slanke mennesker, der ender med at få sygdommen. Man kan ikke ændre familiehistorik og andre risikofaktorer. Alligevel oplever personer med type 2-diabetes stadig stigmatisering i forbindelse med fedme og diabetes.

Annonce

Det er en fejl at gøre nogen til stereotyper på baggrund af deres vægt. Desværre sker det ikke blot i samfundet, men også på det medicinske område. Bliver du frustreret over det stigma om fedme, som omgiver diabetes? Lad os se nærmere på, hvor disse stigmatiseringer kommer fra og dele nogle tips om, hvordan vi kan overvinde dem.

Vækker følelser af skyld og skam

Studier viser, at nogle af de negative stereotyper knyttet til personer med diabetes 2 er, at de er overvægtige, dovne og spiser for meget (2). Det er fælles for stereotyperne, at de bygger på tanken om, at man selv er skyld i diabetes.

Andre sygdomme og tilstande medfører ikke lige så meget stigmatisering, som diabetes gør. Man giver f.eks. ikke kvinder med brystkræft skylden for at have fået kræftsygdommen. Men når det drejer sig om diabetes, er mennesker nok mere fordømmende. Mange personer med type 2-diabetes beretter at de har følt sig stigmatiserede, noget som vækker følelser af skyld og skam.

Hvor kommer stigmatiseringen fra?

Der er flere kilder til stigmatisering af diabetes, og det er noget, der ikke kun påvirker personer med diabetes negativt, men også offentligheden. De kan stamme fra:

Medier – Medier i hele verden fortsætter med at opretholde stigmatisering af type 2-diabetes. Ofte fremstilles personer med diabetes som nogle, der blot flyder ud i sofaen, spiser for meget sukker og aldrig motionerer. Type 2-diabetes vægtes som en livsstilssygdom med fokus på, at mennesker er fysisk inaktive og overvægtige.

Enkelte i sundhedsvæsenet – Desværre er der nogle få i sundhedsvæsenet, der stadig opretholder stigmatisering og skam blandt personer med diabetes. Nogle gange fokuserer sundhedspersonale for meget på, hvad folk gør forkert, i stedet for at opmuntre patienten og give dem metoder, som de kan forbedre sig efter.

Familie og venner – Selv om menneskene, der omgiver os, kan have gode hensigter, sker det også, at de er fordømmende og sårende. Ingen bryder sig om at få fortalt, hvad de skal spise og ikke spise. Eller hvornår de skal træne, som om diabetes er selvforskyldt.

LÆS OGSÅ: Mange føler skam over at have diabetes type-2

Sådan overvinder du stigmatiseringen af diabetes type 2

Hvad kan man så egentlig selv gøre for ikke at lide under stigmatiseringen omkring type 2-diabetes? Her har vi samlet nogle tips. Måske kan det også være et skridt i retningen af at ændre, hvordan de fleste mennesker ser diabetes.

Hav fokus på egenomsorg i stedet for udseende


Fjern fokus væk fra, hvordan du ser ud, til det, der virkeligt betyder noget; egenomsorg og behandlingen af diabetes. Du kan bede din læge eller diabetessygeplejerske om hjælp til at lægge en plan. En plan for hvordan du kan passe bedre på dig selv i stedet for at fokusere så meget på vægten. Hvis de ikke støtter dine ønsker, er det måske en idé at skifte læge eller diabetessygeplejerske og finde nogen, der vil samarbejde med dig om dette.

Fokuser på handlinger i stedet for din vægt


Det er ganske vist korrekt, at selv et lille vægttab har en positiv effekt på type 2-diabetes, men det er ikke særligt godt for os at blive så fokuseret på vægt. I stedet for at fokusere på kiloene, så tænk hellere over, hvilke små skridt du kan tage for at håndtere din diabetes bedre. Det kan være at vælge sundere fødevarer, finde nye måder at være mere aktiv på, tjekke blodsukkeret regelmæssigt og følge din diabetesplan. Husk på, at flere forhold kan arbejde sammen for at forbedre dit blodsukkerniveau, uanset kroppens størrelse.

Vær bevidst om brugen af de sociale medier


Sociale medier og artikler er ofte en kilde til specifikke diæter og træningsprogrammer, der skal hjælpe folk med at opnå det, der anses for at være den “ideelle krop”. Det har meget lidt på sig, for husk på, at det der virker for nogle ikke nødvendigvis virker for alle. Måske burde du rydde op i dine sociale medier og ikke længere følge kilder til indlæg, der medfører skam og dårlige følelser.

LÆS OGSÅ: At være gæst med diabetes type 2

Spred kundskaber til andre


Mange mennesker tror på den fedmerelaterede stigmatisering om type 2- diabetes, fordi de ikke er informerede. Her kan du selv hjælpe til ved at informere dine venner og familiemedlemmer om diabetes. Lær om årsagerne til diabetes. Informer dem om, at mennesker i alle former og størrelser kan udvikle diabetes. Hvis diabetes findes i din familie, kan du også udvikle sygdommen, selv om du gør alting rigtigt.

Du kan også fortælle bekendte og dine nærmeste om, hvad det kræver at håndtere diabetes, og hvordan stigmatisering påvirker dig fysisk og følelsesmæssigt. At forsyne mennesker omkring dig med fakta og fjerne de sædvanlige myter om diabetes kan hjælpe dem med at udvikle empati og medfølelse og bryde cyklussen med stigmatisering (3).

Tag kontakt med ligesindede


Skyld og stigmatisering i forbindelse med diabetes kan være vanskeligt at leve med. Hvis du føler, at du har vanskeligt ved at håndtere stigmatiseringer, kan du overveje at kontakte ligesindede, blive medlem i en støttegruppe eller søge hjælp hos en psykolog eller en, der kan hjælpe dig med at bearbejde de svære følelser.

LÆS OGSÅ: Er min diabetes type 2 en del af arven fra mine forældre?

Kilder:
(1) World Health Organization,
Diabetes
(2) BMJ Open,
Diabetes and endocrinology Research,‘I call it the blame and shame disease’
(3) Diatribe.org –
How Do We Reduce Diabetes Stigma and Guilt?

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce