Læsernes historierNy med diabetes

Mine bedste tips til, hvordan man lever godt med diabetes

Udgivet for første gang: 31.10.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

Nydiagnosticeret? Pludselig skal man forholde sig til svingende blodsukker, kulhydrater og insulin, og det hele er bare forvirrende og overvældende. Så er det godt at kunne lære lidt af andres erfaringer. Her er mine bedste tips til, hvordan man lever et godt liv med diabetes.

Den første uge tilbage på arbejdet efter sommerferien blev jeg stoppet af en kollega, jeg aldrig før har snakket med. Vi kendte ikke engang hinandens navn, men hun havde alligevel bemærket en vigtig ting: sensoren på min arm. Derfor stoppede hun mig for at spørge, om jeg havde diabetes? Hun havde nemlig en søn, der var blevet diagnosticeret for et år siden. Hun følte, at det hele var lidt overvældende og sagde, at hverken hun eller hendes søn havde ret meget viden om sygdommen endnu.

Annonce

Jeg tilbød at sende hende en liste med tips og råd om det, jeg har erfaret gennem mine 18 år med diabetes. I dette indlæg vil jeg dele de tips, jeg gav til min kollega om, hvordan man lever godt med diabetes. Jeg håber, at det kan være en hjælp for andre med diabetes, uanset om man selv har diagnosen eller kender en, der har den. 

Blodsukkermåling og insulinbehandling

God regulering af blodsukkeret gør det lidt lettere at leve et godt liv med diabetes. Her er der sket en enorm udvikling de seneste år. I stedet for at skulle stikke sig i fingeren, hver gang man skal måle blodsukkeret, findes der nu sensorer, der måler blodsukkeret kontinuerligt, eller et apparat, som man bare lægger ind mod armen for at “scanne” blodsukkeret. Hvad angår insulinbehandling, er der også mange forskellige muligheder. Mange foretrækker stadig insulinsprøjter, men der findes også mange forskellige insulinpumper med forskellige funktioner. Tjek, hvilke behandlingshjælpemidler du har adgang til via dit sygehus.

I dag findes der også flere typer insulin, både hurtigtvirkende og langtidsvirkende. Du kan prøve lidt forskellige typer for at finde ud af, hvad der passer bedst til dig og din diabetes.

LÆS OGSÅ: Vigtigt at måle blodsukkeret – også selvom du har en CGM

At tælle kulhydrater og kulhydratkursus

En ting, der har gjort behandlingen af min diabetes betydeligt lettere, er viden om kulhydrater og om, hvor meget insulin man skal tilføre. Jeg er stort set selvlært, men efter 18 år med sygdommen anbefalede min diabetessygeplejerske mig at deltage i et kursus for at lære mere. Det var gratis at deltage gennem sygehuset.

Det tog kun et par timer, og jeg følte, at jeg fik meget ud af det, selvom jeg allerede vidste en del. På kurset fik man også hjælp til at udregne forskellige faktorer og formler, så man kan tilføre den rette mængde insulin til et givet antal kulhydrater. Her vil jeg også gerne nævne, at der er apps, der kan hjælpe.

Følingsmad

Det er meget individuelt, hvad man foretrækker for at behandle lavt blodsukker/føling, men efter 18 år har jeg endelig noget, der virker for mig: myslibarer fra butikkerne. Druesukker er også godt at have. Til lidt hårdere træning, eller hvis jeg har brug for noget for at få blodsukkeret op hurtigt, kan jeg lide at have med en energigel med. Den er flydende og nem at indtage, hvis man skulle få meget lavt blodsukker. Kan købes i sportsbutikker.

LÆS OGSÅ: Bedre blodsukkerregulering med træning!

Vagttelefon til en diabetessygeplejerske

Jeg ved ikke, om det er noget, man har på alle sygehuse, men dér hvor jeg bliver fulgt op, har de et telefonnummer, som er direkte til en diabetessygeplejerske, der er på arbejde. Den besvares i dagtimerne. Den har jeg selv benyttet mig af, da jeg skulle have hjælp til at justere basaldosen, og der var lang tid til næste kontrol. Spørg dit sygehus, om det er noget, de tilbyder.

Vagttelefon til en diabetessygeplejerske, Emilies bedste tips til, hvordan man lever godt med diabetes
Illustration foto: Getty images.

Diabetesforeningen og sociale medier

Diabetesforbundet i Norge har mange gode oplysninger, kæmper for mange vigtige sager på vegne af os, der har diabetes, og tilbyder alt fra gratis rådgivning til webinarer og informationsmateriale. Jeg anbefaler at kigge på danske Diabetesforeningens hjemmeside, diabetes.dk, og følge dem på Facebook og Instagram.

På Facebook er der også mange gode grupper, der er relevante for dig, der lever med diabetes. Her kan man finde grupper for forskellige behandlingshjælpemidler og få tips og råd. Undrer jeg mig over noget vedrørende min pumpe eller sensor, tjekker jeg altid disse grupper først. Her finder jeg som regel svar på, hvad jeg undrer mig over. Der findes også grupper, hvor man kan dele erfaringer med andre, der også lever med diabetes. Bare søg på “diabetes”, så kommer der sandsynligvis mange forslag.

Øjenkontrol

Skal du leve godt med diabetes resten af livet, gør du klogt i at forebygge senkomplikationer. En gang om året skal man have tjekket øjnene hos øjenlægen. Mange steder er der meget lang ventetid, helt op til et år, så det er en god idé at bestille tid i god tid inden næste kontrol. 

LÆS OGSÅ: Hvordan skal man overvinde stigmatiseringen af type 2- diabetes?

Tal om det!

Til slut får du mit måske bedste og vigtigste råd om, hvordan man lever godt med diabetes: Tal om det!  Er du bekymret eller frustreret over sygdommen? Tal med en ven, familien, kæresten, lægen, sygeplejersken eller en, du føler dig tryg ved. Du kan også gøre brug af Diabetesrådgiverne. Jeg synes også, at det har hjulpet enormt at føle, at man ikke er alene om sygdommen, fordi man kan møde andre, der har diabetes, samt tale og skrive om det. Det hjælper at høre andres erfaringer og føle, at man er en del af et større fællesskab.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev