Læsernes historierNy med diabetes

Sådan oplever jeg at have lavt blodsukker

Udgivet for første gang: 21.08.22
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

Jeg bliver ofte spurgt, hvad der er værst: højt eller lavt blodsukker? For at sige det kort: begge dele kan være alvorlige, og ingen af dem føles særligt behageligt. Men hvad er egentlig symptomerne på lavt blodsukker, og hvordan opleves det for mig?

Hvornår har man egentlig lavt blodsukker? Hvad der opleves som for lavt, dvs. at man har såkaldt insulinføling, varierer en del.

Annonce

Diabetesforbundet i Norge skriver, at de fleste vil føle ubehag og få insulinføling, når blodsukkeret er under 3,5 mmol/l, og lavt blodsukker defineres som mindre end 4 mmol/l. Sådan er det også med mig. 

LÆS OGSÅ: Er diabetes og skiftende arbejdstider en dårlig kombination?

Oplevelsen af insulinføling er forskellig

Hvordan insulinføling opleves, varierer fra person til person. Nogle mennesker med diabetes har heller ikke følingssymptomer.

Indtil videre har jeg heldigvis kun haft et par insulinfølinger, der var så alvorlige, at jeg måtte have hjælp.

Hvis der er noget, jeg er glad for, er det, at jeg har tydelige følingssymptomer, og at mine følinger sjældent er alvorlige. Jeg oplever snarere det, der kaldes “lette” og “moderate” følinger.

LÆS OGSÅ: Besværligt langtidsblodsukker

Symptomer på lavt blodsukker

Diabetesforbundet angiver følgende symptomer på let til moderat føling:

  • koncentrationsbesvær
  • bleghed
  • skælven/rysten
  • svedtendens
  • følelsesløshed/prikken i læber/tunge
  • hjertebanken, hovedpine
  • sult/tørst
  • ændret adfærd
  • kvalme

Koncentrationsbesvær, svedtendens og sult er symptomer, jeg genkender rigtig godt. Jeg oplever dog ofte også en form for svimmelhed – at det flimrer for øjnene, og at benene føles som gelé. Jeg mærker også, at det bliver anstrengende at tale, og at jeg bliver træt.

Da jeg var yngre og fik føling, blev jeg altid svimmel. Det var sådan, jeg oplevede det.

Hvis jeg vågner med føling om natten, er jeg ofte meget klam af sved, mit hoved snurrer, og jeg er nærmest desperat efter noget at putte i munden. Det skyldes, at jeg ofte vågner, fordi mit blodsukker er kritisk lavt.

LÆS OGSÅ: Jeg vil gerne lære mere for at leve bedre

Svært at begrænse madindtaget

Når jeg til daglig oplever lavt blodsukker, synes jeg, at det er lidt lettere at moderere madindtaget. Men hvis jeg oplever en lidt mere alvorlig føling, bliver sultfornemmelsen også betydeligt stærkere, og jeg kan hurtigt spise enormt meget.

Jeg har svært ved at stoppe med at spise, før jeg føler, at mit blodsukker er på vej op igen, og det kan ofte tage lidt tid. 

Hvordan oplever du at have lavt blodsukker?

Kilde: Diabetes.no

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev