MadTips og Tricks

Vælg kulhydrater med omhu

Udgivet for første gang: 31.03.15 | Sidst redigeret: 17.06.22
Bidragydere
Skrevet af: Bidragydere

Dette er indhold oprettet af forfattere fra vores internationale netværk.

Kulhydrater er konstant under angreb. Men der er forskellige typer, så du bør vælge kulhydrater med omhu.


Du har måske lagt mærke til, at alle steder man kigger, om det er rapporter, ernæringsblogge og -hjemmesider eller aviser – ja, selv her – bliver der kastet rundt med gode råd om, hvad du skal og ikke skal spise. Kulhydrater er konstant under angreb.

Æg, smør, margarine og rødt kød har alle været på og taget af ”sund kost”-listen. Og for tiden er kulhydrater under angreb. Men tænk over det, hvordan kan en kost, der udelukker alle kornprodukter, frugt og grøntsager, være god for dig?

LÆS OGSÅ: Tag de sunde madvalg

Kort om kulhydrater

Kulhydrater er en samlet betegnelse for stivelse, sukkerarter og kostfibre. De nedbrydes i mave-tarm-systemet og omdannes helt eller delvist til glukose, som optages i blodet.

De forskellige typer kulhydrater, og hvor man kan finde dem:

 • Stivelse: kartofler, ris, pasta, brød og de fleste morgenmadsprodukter.
 • Sukkerarter: sukkerholdige produkter, ice-tea, slik og frugt. Fruktosen fra frugt omsættes dog primært i leveren og giver derfor kun en mindre stigning i blodsukkeret.
 • Kostfibre: grøntsager, frugt, grove kornprodukter. Passerer igennem mave-tarm-systemet næsten helt ufordøjet. De giver en god mæthedsfornemmelse, sænker kolesterolet i blodet og sænker og stabiliserer blodsukkerstigningen efter måltidet.

(Bemærk, at dette ikke er en udførlig liste over, hvor du kan finde de forskellige typer af kulhydrater, men blot få eksempler.)

LÆS OGSÅ: Drikker du nok?

Anbefaling fra ADA

Den Amerikanske Diabetesforening (ADA) anbefaler, at man får omkring 40-50 % af sine daglige kalorier fra kulhydrater. Og hvorfor det? Fordi kulhydrater har tendens til at have et lavt indhold af fedt og kolesterol og samtidig have et højt indhold af vitaminer, mineraler og fibre.

Det er også vigtigt at forstå, hvordan forskellige kulhydrater påvirker dig og dit blodsukker. Tag en blodsukkermåling inden, og to timer efter, du har spist, for at se, hvilken virkning det har.

Selvfølgelig er du nødt til at vælge kulhydrater med omhu. At spise en sukkerrig snack vil give alle, med eller uden diabetes, en stigning i deres blodsukker, som kan gøre dem urolige og øge sulten yderligere. Men at vælge fødevarer, som giver en god mæthedsfornemmelse, vil hjælpe dig med at holde dit blodsukker mere stabilt.


Kilde: http://www.netdoktor.dk/diabetes/madtildiabetikere.htm
Foto: iStock

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

5 Comments

 1. Avatar
  Don
  18. March 2016 at 19:28 — Reply

  Hej
  En kort bemærkning.
  I skriver: “Fordi stivelse har tendens til at have et lavt indhold af fedt og kolesterol og samtidig have et højt indhold af vitaminer, mineraler og fibre.”
  Det er ikke sand!
  Stivelse har intet af det I skriver , da den indhålder kæder sammensat kun af glukose.
  De stoffer I beskriver er indhold i de produkter hvor der findes stivelse.
  Derudover I skriver: “Det er også vigtigt at forstå, hvordan forskellige kulhydrater påvirker dig og dit blodsukker.”
  At forstår kulhydraternes påvirkning af din organisme, den viden kan erhverves ved at studere betydningen af den “Glykemiske Indeks” GI. Der anbefales at anvende i Jeres kost kun kulhydrater med en GI lavere end 50.
  Hilsen
  Don

  • Avatar
   Trine brøndsted
   10. May 2016 at 9:06 — Reply

   Hej Don
   Der er helt klart en fejl i den artikel – så vi har nu rettet i den. God ide at dykke ned i GI – det vil vi gøre

 2. Avatar
  Dana Watsham
  3. May 2016 at 8:45 — Reply

  Jeg er helt enig med Don.

  I mange andre lande er det første, man præsenteres for, når man som diabetiker besøger en diætist, en liste over det glycemiske index i fødevarer. Både færdigprodukter, halvfabrikata og råvarer.

  Det er et spørgsmål om en forholdsvis kort indføring i brugen af GI-indeks at lære at sammensætte sin kost, så man så vidt muligt kan holde sit blodsukker stabilt.

  Hvorfor er det aldrig blevet alment brugt hos danske diabetikere?

 3. Avatar
  Kasper Larsen
  20. May 2016 at 8:33 — Reply

  Hej Dana.

  Rigtigt godt spørgsmål. Hvis det kan hjælpe lidt har Accu chek lige lanceret en kulhydrat tæller app som kan guide folk og registrere det hele i en integreret logbog.

  Find den på Itunes app store her: https://itunes.apple.com/us/app/gluci-chek/id660671680?mt=8

  • Avatar
   Dana Watsham
   12. July 2016 at 13:32 — Reply

   Jo – men en kulhydrattæller er jo ikke det samme som en GI-tabel. De eneste herhjemme, der konsekvent bruger dem, er de diætister der arbejder med elitesportsfolk.

   F.eks. bliver mange overraskede når man fortæller dem, at polerede (hvide) ris har næsten lige så højt GI-tal som sukker. Især sammenholdt med at man bliver anbefalet at spise ris, uden understregningen af at det skal være brune ris for at få fiber og andre fyldstoffer med.

Leave a reply

Your email address will not be published.