Lev med diabetesTips og Tricks

Det skal du vide om insulinchok

Udgivet for første gang: 22.02.16 | Sidst redigeret: 17.06.22
Bidragydere
Skrevet af: Bidragydere

Dette er indhold oprettet af forfattere fra vores internationale netværk.

En diabetikers måske værste mareridt er at få insulinchok, uden at folk omkring er klar over, hvad de skal gøre. Her kan du se, hvad du skal gøre, hvis en person med diabetes pludselig er ved at få insulinchok.


Tekst: Andrea Bak
Foto: iStock

Insulinchok kommer ikke ud af den blå luft – heldigvis! Det begynder med for lavt blodsukker, hvilket også kaldes hypoglykæmi eller føling. Hypoglykæmi skyldes, at der er mere insulin i blodet, end der er brug for.

Det kan komme af, at man har taget for meget insulin, at man har spist for lidt, har anstrengt sig meget uden at justere sin insulin efter det, eller hvis man har drukket alkohol.

Symptomer på insulinchock

Symptomerne på hypoglykæmi er, at personen begynder at ryste og svede og bliver bleg og træt. Personen bliver typisk også meget forvirret og svær at komme i kontakt med, og mange får svært ved at udtrykke sig klart. Man kan også blive aggressiv og slå ud efter dem, der prøver at hjælpe. Udvikler det sig, kan personen gå i krampe og miste bevidstheden.

Symptomerne kan variere, men de fleste diabetikere ved godt, hvordan de reagerer ved for lavt blodsukker. Det er derfor en god idé at spørge vedkommende om præcis hans eller hendes symptomer, så du kan være opmærksom.

Hvis du oplever disse tegn, er det vigtigt, at du bevarer roen og ikke begynder at råbe eller skælde ud. Og du må for alt i verden ikke foreslå personen at tage insulin!

I stedet skal du få ham eller hende til at drikke lidt juice eller saftevand med sukker. Du kan også give en druesukkertablet, en vingummi eller en sukkerknald – alt med sukker hjælper, men ikke for meget, for så stiger blodsukkeret for meget og for hurtigt.

Diabetesforeningens anvisninger til førstehjælp ved insulinchok lyder således

Er diabetikeren bevidstløs, skal du:

 • Ringe 112
 • Sprøjte glukagon ind i en muskel (kun hvis du er instrueret i at give denne injektion)

LÆS OGSÅ: 8 typiske symptomer på diabetes

Er diabetikeren vågen/halvvågen og kan synke, skal du:

 • Give en ¼ l frugtjuice eller sukkersødet saft
  eller
 • Give 20-25 g druesukker, honning eller hvidt sukker

Efter 10-15 minutter skal du kontrollere blodsukkeret. Hvis blodsukkeret ikke er steget, skal du gentage det ovenstående. Har diabetikeren det bedre efter 10-15 minutter, kan du give en skive rugbrød.

Husk: ingen insulin, så længe blodsukkeret er lavt!

Kilder:
www.diabetesselfmanagement.com
www.insulinnation.com
www.netdoktor.dk

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

10 Comments

 1. Avatar
  Kirsten Rasmussen
  3. October 2016 at 12:29 — Reply

  Diabetiker foreningen har engang skrevet at en person med Diabetes 2 IKKE kan få for lavt blodsukker ? Men jeg er 2”er og har oplevet netop disse symptomer, efter at jeg ikke havde fået min metformin til tiden og ikke havde fået noget at spise.

  • Avatar
   Henning
   8. October 2016 at 13:28 — Reply

   Selvfølgeligt kan diabetikere med type 2 få for lavt blodsukker. For denne type diabetikere afhængere det i højere grad af, hvordan de behandles. F.eks. kan metformin angiveligt ikke forårsage hypoglykæmi, men gluclacid kan. Og bliver man behandlet med insulin, kan man naturligvis få hypoglykæmi som type 1’ere også kan opleve.
   Hvis du har oplevet disse symptomer, så har det med stor sandsynlighed ikke noget med din manglende metformin at gøre, men snarere din manglende indtagelse af mad.
   Hvis du er i tvivl om, hvordan en føling opleves, så mål dit blodsukker, næste gang du tror, at du har lavt blodsukker. Du kommer måske til at skulle måle dig lidt tit i en periode, men du lærer, hvordan en føling opleves.
   Desuden skal man huske, at lavt blodsukker kan opleves af diabetikere såvel som ikke-diabetikere. Det er kun, hvis det bliver faretruende lavt, at man skal være meget opmærksom.
   Er du f.eks. særligt kort for hovedet eller føler dig ‘ved siden af dig selv’, hvis du trækker frokosten, så KAN det være et udtryk for et blodsukker, der er ved at være lavt.

   • Avatar
    Trine fra Os med diabetes
    13. October 2016 at 11:30 — Reply

    Hej Henning – tak for dit gode og uddybende svar vh Trine/Os med diabetes

 2. Avatar
  Morten
  4. October 2016 at 8:27 — Reply

  Se denne her

 3. Avatar
  Hanne Sal
  4. October 2016 at 16:26 — Reply

  Som type 1 diabetiker, tror jeg ikke man skal “sløre budskabet” ved at oplyse mænge af juice/saft eller sukker. Man skal tilbyde det – og ofte i en lidt “kommanderende” tone blot sige sige “drik” eller “spis” (drik med sugerør er langt at foretrække…)

 4. Avatar
  Morten Haahr
  5. October 2016 at 16:09 — Reply

  Det er direkte forkert Sprøjte glukagon idag kan alle benytte og det eneste sted man ikke må stikke øjne og åbenlysenflsomme områder og der er tydelig instruktion i sættet

 5. Avatar
  Oluf Johnsson MED CPE, dipl. AE
  15. December 2016 at 16:55 — Reply

  Ved en svær hypoglykæmi kan man også bruge en rigtoig <coca Cola, hvis man først ryster den fri for bruset (for ikke at riskikere fejlsynkning til lungerne. Det er helt rigtigt, at det er forkert Morten Haahr. Enhver, der bruger insulinpen kan også injicere glukagon. Bedste sted er vinkelret i den store på lårets lårmuskel på lårets overside. Sjovt no skyldes alle disse "usikkerheder hos diabetikerne", at de i Danmark ikke får en valid skoling i, hvordan de skal håndtere deres diabetikerliv i dagligdagen. Det er utroligt, men sandt. Jeg har i min masterafhandling videnskabeligt påvist, hvorfor og er specialist i hvordan, det bør gøres for at opnå en optimal selvstyfret blodsukkerkontrol og insulinsubstitution efter aktueælt behov. Jeg har i 10 år haft et internetsite herom ("Diabeticus"), men måtte lukke det, da jeg ikke alne kunne overkomme at besvare alle henvendelser og holde det ajour på et evidensbaseret baseret grundlag.

 6. Avatar
  Oluf Johnsson MEd CPE, dipl. AE
  15. December 2016 at 17:04 — Reply

  I øvrigt mener jeg, at termen “insulinchock” er en fejl, som er udsprunget af behandlernes holdninger og sprog. Det er IKKE insulinet som sådan, der kan give “chock”. Det er en situation med for meget insulin i omløb i forhold til det aktuelle behov … og så er vi tilbage til det med skolingen af diabetikerne …d.v.s først af behandlerne inklusive lægerne, der ikke ved nok på dette niveau og måske derfor gør diabeteslivet og dets behandling voldsomt mere kompliceret, end det i virkeligheden er / bør være, hvis den befries for forældede holdninger og tiltag. Den rette betegnelse er svær hypoglykæmi (en situation, som kræver fremmedhjælp).

 7. Avatar
  Karina
  17. December 2016 at 23:06 — Reply

  Jeg er ikke diabetiker, men har gentagne gange indenfor et par mdr. haft et blodsukker på 3,2. Jeg begynder at ryste og får koldsved, jeg er besvimet to gange. Hvor langt skal blodsukkeret ned før det er faretruende?

 8. Avatar
  Ruth Chr.
  21. December 2016 at 1:24 — Reply

  Hej Karina. Hvis du havde diabetes type 1, ville det være en god idé at spise noget sukker hurtigt. Så det skal du nok også som nødløsning! Men nogle mennesker får meget let for lavt blodsukker (ved ikke lige, hvad man kalder det). Så mener jeg, at “behandlingen” er at spise som en diabetiker bør = langsomme kulhydrater(groft brød, havregryn med mælk etc.) Desuden spise tit for at forebygge at blodsukkeret kommer så langt ned. Kh fra en amatør med type 1 siden 1979

Leave a reply

Your email address will not be published.