Lev med diabetesTips og Tricks

Sådan bruger du glukagon – en tjekliste til pårørende

Udgivet for første gang: 10.03.21 | Sidst redigeret: 14.10.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Stine Helén Tunstrøm
Skrevet af: Stine Helén Tunstrøm

Journalist og redaktør

Hvis du får insulinchok og mister bevidstheden, er det smart at have glukagon på sig. Men ved familie og venner, hvad de skal gøre i en sådan situation? Vi har lavet en simpel tjekliste til pårørende.

Ved din familie og venner, hvad de skal gøre, hvis du får insulinchok og mister bevidstheden? Når uheldet er ude, er det vigtigt, at folk omkring dig ved, hvad de skal gøre – det kan trods alt betyde forskellen på liv og død.

Annonce

Informer dine nære og kære om, at du har en glukagonsprøjte. Du bør også lære dem, hvordan den skal bruges, hvis du skulle blive bevidstløs på grund af lavt blodsukker, for eksempel ved at vise dem vores trinvise guide, som du finder i denne artikel.

Hvad er glukagon?

Glukagon er et hormon, der sammen med insulin skal hjælpe med at holde blodsukkeret stabilt, men glukagon virker stik modsat insulin. Dets vigtigste opgave er at stimulere leveren til at frigive glukose for at øge blodsukkeret, og dermed modvirker det insulin. Dette kan være livsnødvendigt ved meget lavt blodsukker hos personer med type 1-diabetes eller med insulinafhængig type 2-diabetes.

LÆS OGSÅ: 5 gode tips til at sænke langtidsblodsukkeret

Hvad bruges det til?

Glukagon bruges til behandling af hypoglykæmi. Når en person med diabetes får så lavt blodsukker, at det mister bevidstheden og dermed ikke kan spise sukkerholdig mad eller drikke, kan andre give vedkommende en sprøjte med glukagon. Glukagon injiceres på omtrent samme måde som insulin.

Mennesker med insulinafhængig diabetes, som har tendens til alvorlige følinger, gør derfor klogt i at have en glukagonsprøjte med sig. Den kan fås på recept. Husk, at glukagons holdbarhed er et år, så det er bedst at få en ny hvert år.

Tag ikke glukagon efter indtagelse af alkohol

Undersøgelser har vist, at glukagon ikke har nogen særlig effekt, hvis man har drukket alkohol. Det skyldes, at glukagon regulerer blodsukkeret ved at stimulere leveren til at udskille glukose, men når man drikker alkohol, vil leveren være optaget af at nedbryde alkohol i kroppen.

LÆS OGSÅ: Hvorfor vælger jeg pen fram for pumpe?

Tjekliste til pårørende: Sådan bruges glukagon i en nødsituation

Når en person med diabetes er bevidstløs, er det ikke muligt at give vedkommende sukkerholdig drikkelse eller mad. Derfor bør du i stedet give en sprøjte med glukagon. Her er en trinvis vejledning i, hvad du skal gøre:

1. Det første, du bør gøre, hvis en person med diabetes har mistet bevidstheden på grund af lavt blodsukker, er at ringe til alarmcentralen på 112.

2. Glukagon fås i pulverform, som blandes i en injektionsvæske – dette kommer i færdige mængder, så du behøver ikke selv at beregne mængder. Fjern beskyttelsen over nålen og forseglingen på hætteglasset med pulver. Sæt nålen i hætteglasset med pulver, og tryk på stemplet, så væsken blandes med pulveret. Ryst glasset lidt, så opløsningen blandes godt. For at sikre, at du gør det rigtigt, skal du altid kontrollere brugsanvisningen

3. Desinficer injektionsområdet, og stik hele sprøjten med glukagon i en stor muskelgruppe, f.eks. i bagdelen eller låret (sprøjten med glukagon kan også injiceres lige under huden, men i så fald kommer virkningen lidt senere).

4. Sørg for at fjerne ting i umiddelbar nærhed af den bevidstløse, i tilfælde af at vedkommende får kramper, og læg personen i aflåst sideleje, i tilfælde af at personen kaster op.

5. Hvis ambulancen ikke er ankommet efter 15 minutter, og patienten stadig er bevidstløs efter den første sprøjte med glukagon, skal du give en sprøjte til. Hvis patienten kommer til bevidsthed, mens du venter på ambulancen, kan du fortsætte med at give vedkommende hurtigtvirkende glukose i form af for eksempel druesukker eller juice (hvis vedkommende er i stand til at synke).

NB! Husk, at glukagonsprøjten skal gives umiddelbart efter, at den er blevet klargjort. Det betyder, at du ikke kan blande pulveret og injektionsvæsken lang tid i forvejen. Dette må først gøres, når nødsituationen opstår.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om insulinchok

Mulige bivirkninger

Det er ikke ualmindeligt at føle sig utilpas i op til et døgn efter indtagelse glukagon, og nogle kan også få kvalme og kaste op. I sjældnere tilfælde kan man få en allergisk reaktion, enten i form af udslæt på huden eller åndedrætsbesvær. Hvis der opstår en allergisk reaktion efter injicering af glukagon, skal der straks søges læge.

Kilde:
Diabetes.no –
Glukagon er et hormon som stimulerer leveren til å frigjøre glukose
Diabetesdaily.com –
Step-by-step guide to using glucagon
Helsenorge.no –
Føling og lavt blodsukker (hypoglykemi)

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce