Aktiv med diabetesLæsernes historier

Type 1-diabetes og træning = demotiverende?

Udgivet for første gang: 08.05.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Skrevet af: Elisabeth Karina Larsen Nordvik

Havde svangerskabsdiabetes i 1998/99, som udviklede sig til diabetes type 1. Efter 17 år fik hun at vide, at hun har diabetes LADA. Har 2 børn, en pige og en dreng og er uddannet specialpædagog. Arbejder nu som personalekonsulent og brænder for øget viden og åbenhed omkring diabetes!

Træning er godt og sundhedsfremmende for alle, og træning kan være mange ting. Jeg har prøvet mange, og jeg mener MANGE forskellige træningsformer, efter at jeg er begyndt at bruge insulinpumpe. Hver gang er jeg blevet lige demotiveret, fordi mit blodsukker bliver besværligt ved fysisk aktivitet. Det slider på kroppen OG på psyken.  

Jeg har i mange år kæmpet for at få styr på blodsukkeret både før, under og efter træning. Af forskellige årsager har jeg alligevel valgt at tage kampen op, fordi jeg føler, at det på dette område er min diabetes, der styrer mig, og ikke omvendt. Jeg vil have kontrollen!

Annonce

Gode motivatorer

Jeg har mange motivatorer omkring mig. Det er personer, som selv har diabetes, og som træner med tilpasninger, der passer dem. Hvis de kan gøre det, kan jeg også! Ikke desto mindre er det virkelig vanskeligt og utroligt demotiverende, når man står midt i udfordringerne.

Lad mig spole lidt tilbage …

Musik og dans

Jeg elsker musik og dans og har brugt det som træningsform i mange år, før jeg begyndte at bruge insulinpumpe. Derfor ville jeg give det endnu et forsøg og besluttede at købe en stepbænk. Step/styrke har jeg dyrket meget, og det er sjovt!

LÆS OGSÅ: Sådan bliver god sundhed en familieprioritet!

Online træning

Jeg købte et abonnement på nettet, hvor der ligger forskellige videoer med både step, styrke, kardio m.m. Det er lige den slags træning, jeg kan lide! Jeg kiggede rundt og startede med step for begyndere, 30 minutter — intervaltræning, helt basic.

God start, men så …

Det gik rigtig godt den første uge. Jeg kunne mærke på mit blodsukker, at jeg trænede, men ikke mere, end at jeg følte, at jeg havde styr på det! Det var i uge 2, at problemerne startede. Onsdag lavede jeg det samme program på 30 minutter. Det gik godt, og som sædvanlig faldt mit blodsukker hurtigt mod slutningen. Men jeg formåede at indhente det og havde en dejlig træningsfølelse bagefter!

Insulinfølsom

Men jeg havde ikke forventet, at blodsukkeret ville reagere så meget efterfølgende. Da jeg vågnede dagen efter, havde jeg haft lavt blodsukker stort set hele natten. Jeg var lidt tummelumsk i hovedet, men ikke værre, end at jeg spiste nogle kulhydrater og tog på arbejde. Da jeg var kommet på arbejde, var mit blodsukker igen lavt – så lavt, at pumpen afgav en alarm. Jeg spiste morgenmad. Tog ikke insulin.

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Alarm på alarm …

Ved sidste møde inden frokost afgav pumpen en alarm om lavt blodsukker. Jeg spiste frokost og indstillede halvdelen af den insulin, jeg normalt bruger (jeg tæller kulhydrater). Det blev igen lavt, inden jeg forlod arbejdet, hvilket ikke er almindeligt for mig. Og sådan fortsatte det i løbet af aftenen, og madindtaget blev derefter: groft og kulhydrater.

Udmattet

Fredag morgen var jeg udmattet efter endnu en nat, hvor mit blodsukker var så lavt, at jeg blev vækket af alarmer. Denne dag blev jeg hjemme fra arbejde. Jeg satte mig det mål, at jeg ville forsøge samme træningsprogram igen om søndagen. Om søndagen var mit blodsukker dog stadig ustabilt. Træningen blev udskudt til mandag eftermiddag.

“Opskrift”

I mellemtiden var jeg i kontakt med min diabetessygeplejerske, der gav mig en “opskrift”, jeg skulle forsøge. Om mandagen forsøgte jeg så med denne opskrift, og var lidt usikker på, om det var godt for mig. Jeg endte med højt blodsukker efter træning, men samtidig fik pumpen blodsukkeret ned igen. Morgenen efter vågnede jeg med normalt blodsukker. Og i de efterfølgende dage havde jeg ikke samme insulinfølsomhed som tidligere. Så om muligt har jeg fundet min “opskrift”. Men det er endnu for tidligt at sige …

LÆS OGSÅ: Sådan kan også du blive glad for fysisk aktivitet

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce