Aktiv med diabetesLev med diabetesTips og Tricks

Sådan bliver god sundhed en familieprioritet!

Udgivet for første gang: 04.11.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Julie Knarvik
Skrevet af: Julie Knarvik

Verdens diabetesdag: For mange af os er diabetes noget, der vedrører hele familien. At regulere sygdommen med fysisk aktivitet og sunde madvalg kan påvirke alle i familien og give god sundhed, især når en af forældrene har diabetes.

På Verdens diabetesdag i år tænker vi på dette som en mulighed for at se nærmere på, hvordan diabetes faktisk kan hjælpe hele familien med at blive sund.

Annonce

Hvad gør du, når børnene vil have pizza, men du ved, at dit blodsukker har været højt i dag? Eller når du har brug for at forbrænde noget energi, men ikke kan få dine børn ud af sofaen og med på en tur i parken?

Som forælder, der regulerer diabetes, har du en mulighed for at være et godt eksempel og træffe positive valg, der kan hjælpe børnene med at prioritere god sundhed resten af livet.

Sådan kommer du i gang:

Hvordan forklarer man en sund livsstil for børn?

Det kan være svært for børn at tackle ændringer. Navnlig, hvis det betyder færre af de ting, de kan lide, som f.eks. sukkerholdige snacks eller tid foran fjernsynet.

Sæt dig ned og forklar dem, at menneskekroppen er som en maskine, og at det, du indtager, skal svare til den indsats, der går ud. Dette vil hjælpe dem med at forstå forholdet mellem mad og aktivitet.

Spørg børnene, hvilken mad de tror giver dem mest energi baseret på, hvordan de har det efter at have spist. Hvilken slags mad får dem til at føle sig bedst tilpas, når de har spist? Er der mad, der får dem til at føle sig mindre godt tilpas?

Denne samtale giver dig en naturlig mulighed for at tale om, hvordan maden påvirker dig, når du har diabetes. Du kan f.eks. forklare: “Sådanne sukkerholdige fødevarer påvirker mig anderledes end andre mennesker, og det er vigtigt, at jeg træner for at forbrænde sukker”.

Og så spørger du, om de kan støtte dig. Hvis du siger “Vil du hjælpe mig?”, så får barnet chancen for at begynde med sunde vaner, samtidig med at de føler, at de hjælper.

LÆS OGSÅ: Mennesker med diabetes kan forbedre deres helbred gennem kosten

Sjov træning, der sænker blodsukkeret

Dine børn benytter måske muligheden for at hjælpe dig med at træne, men det betyder ikke nødvendigvis, at de er klar til at løbe maraton. Find sjove, børnevenlige aktiviteter som skovture eller cykelture, som alle kan lide.

Det er blevet fremført, at hvis du træner, når du er ung, så er sandsynligheden højere for, at du vil fortsætte med disse vaner, når du er voksen.

Men ikke alle børn vil have så meget lyst til at være aktive. Der er et par ting, du kan gøre for at lokke børnene op fra sofaen:

  • Gør det sjovt ved at lade dem vælge noget, de kan lide, og som får dem til at bevæge sig.
  • Find en aktivitet, som f.eks. at lufte hunden.
  • Ros dem meget, når de lægger tabletten væk for at være aktive.
  • Lad dem invitere en ven til at deltage i familiens aktive udflugter.

LÆS OGSÅ: Type 2-diabetes starter muligvis mere end 20 år før diagnosen

Aktiv familie i haven. Sådan bliver god sundhed en familieprioritet!
Illustration foto: Getty images.

Måltidsplanlægning for regulering af diabetes

Det sidste område inden for sundhed, hvor forældre kan have svært ved at prioritere sig selv, er måltider. Børn går gennem faser, hvor de kun vil spise visse ting. Stress over at diskutere maden kan påvirke blodsukkeret, og det kan det også at spise en færdigret for at slippe for at skulle diskutere.

I stedet for at tage denne kamp dagligt kan du træde et skridt tilbage og vurdere, hvordan en lille strategi kan hjælpe dig:

  • Hvad hvis du udfordrer dine børn til at finde idéer til sunde middage på nettet, som de gerne vil lave?
  • Eller hvis du gør hver eneste indkøbstur til en leg, hvor målet kun er at købe mad med bestemte ernæringsmæssige fordele eller indhold?

LÆS OGSÅ: Historien bag Verdens Diabetesdag

Ændre vaner

Børn kan være vanedyr, men husk, at vanerne er tillært. Ved at lave tiltag som gør mindre bearbejdede fødevarer mere attraktive for børnene, gør du det nemmere at støtte de ændringer, som du og familien har behov for.

Børn med forældre, der har type 2-diabetes, har en større risiko for at selv at udvikle det. Dette er blot en af grundene til, at sunde hverdagsrutiner kan hjælpe børnene i fremtiden.

Og hvis du gør regulering af diabetes til en større prioritet i familielivet, er chancerne større for, at du også er der til at opleve det i fremtiden.

Læs mere om vores Accu-Chek-produkter her.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce