Læsernes historier

Er balancen i orden?

Udgivet for første gang: 08.01.23
Knut Lorentzen
Skrevet af: Knut Lorentzen

Jeg hedder Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor i Harestua med min kone. Vi har to voksne børn og to børnebørn. Jeg har type 2-diabetes og er optaget af, hvordan man lever bedst muligt med det. Jeg interesserer mig også for, hvordan man kan forebygge følgesygdomme til diabetes.

Balanceevnen er yderst vigtig. Det gælder måske ikke alle med type 2-diabetes, men i de senere år synes jeg at have fået øjnene op for, hvor vigtig balancen er, og hvor skræmmende det kan være, hvis man ikke er klar over, at man har en dårlig balanceevne. 

Jeg har jo for længst passeret de 70, og i de senere år har jeg mærket og tænkt meget over dette med en dårlig balance. Og det viser sig, at mange i min aldersgruppe siger, at de har en dårlig balance. Og faktisk har en hel del af dem også type 2-diabetes. Et studie, jeg lige har læst, viser, at der kan være en sammenhæng mellem dårlig balance, fald og diabetes.  

Annonce

Vidste ikke, hvordan jeg kunne gøre noget ved balancen

Til at begynde med tænkte jeg ikke så meget over, at jeg måske var nødt til at tage et støtteskridt til siden. Eller at jeg pludselig måtte holde om gelænderet, når jeg gik på trapper. Efterhånden fandt jeg også ud af, at det blev svært at bære noget med begge hænder, når jeg gik på trapper. 

Men jeg kunne ikke rigtigt se, at jeg kunne gøre noget ved det. Ikke før min fætter fortalte mig, at han i et par år havde trænet balancen med en dygtig instruktør i det lokale fitnesscenter. Og han følte, at det virkelig hjalp over tid. Han havde haft de samme problemer, som jeg har haft, og jeg kan se, at han nu er sluppet af med balanceproblemerne. 

LÆS OGSÅ: Tør jeg blive gammel?

Enkel og effektiv træning

Øvelserne er jo egentlig meget enkle. Det går blandt andet ud på at træne de små muskler i fødder, ryg, nakke, skuldre og mave. Rigtig gode øvelser uden brug af andet end en måtte og et par håndvægte på 2-3 kg. 

Og så er der lidt socialt samvær, en yderst dygtig og hyggelig instruktør og en kop kaffe, inden vi tager hjem. 

Med udsigten til at slippe for balanceproblemerne er jeg indstillet på at fortsætte med dette. Og så er jeg samtidig blevet motiveret til at tage en times styrketræning, når jeg alligevel betaler medlemskontingent.

Hvordan er din balanceevne? Måske er der et lignende tilbud med balancetræning dér, hvor du bor?

LÆS OGSÅ: Begrænser min diabetes mig?

Kilde: Impact of Diabetic Complications on Balance and Falls: Contribution of the Vestibular System – Linda J.D Silva, James Lin, Hinrich Staecker, Susan L.Whitney og Patricia M. Kluding

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce