Læsernes historier

Bedre søvn med et stabilt blodsukker

Udgivet for første gang: 02.11.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Magnus Aulstad
Skrevet af: Magnus Aulstad

Jeg hedder Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosat. Jeg fik type 1-diabetes som 16-årig, mens jeg boede alene på et værelse langt hjemmefra. Ud over at være lærerstuderende er jeg lidenskabeligt optaget af træning og bruger meget tid på det.

Jeg har haft svært ved at sove, siden jeg fik påvist diabetes. Og det var først i sommer, at jeg forstod, hvor vigtigt det er at have et acceptabelt blodsukkerniveau hele natten for at få en god søvn.

Os med diabetes og mennesker med forskellige andre sygdomme er nok særligt interesserede i at vide, hvordan vi bedst kan tage vare på vores generelle helbred. Aktuelle sundhedstrends ændrer sig hele tiden, og hvad der er vigtigt at tænke på, varierer både på de sociale medier, blandt sundhedsprofiler og i medierne generelt. I de senere år har der været stort fokus på søvn. Og det er blevet stærkt anbefalet at gøre en ekstra indsats for at prioritere at få en god søvn, fordi god og tilstrækkelig hvile er afgørende for, at kroppens forskellige processer kan fungere optimalt.

Annonce

En god søvnkvalitet skal sikres

Søvnproblemer er noget, vi alle oplever fra tid til anden. Det er heller ikke nævneværdigt farligt. Når det er sagt, skal der ikke mange nætter med dårlig søvn til, før kroppen begynder at fungere dårligere. Både hukommelsen, koncentrationsevnen og den fysiske form kan blive svækket af dårlig søvn i længere tid. Faktisk har man ifølge NAF en sindstilstand, der svarer til én promille efter 24 timer uden søvn. Derfor er det vigtigt at afdække, hvad man selv kan gøre for at sikre den bedst mulige søvnkvalitet. Især i betragtning af, at man bruger omkring en tredjedel af sit liv på at sove. Når man bruger så meget tid på at sove, er det okay at sørge for, at søvnen bliver god.

LÆS OGSÅ: Brillerne fra helvede!

Den gyldne vej

For os med diabetes er der knyttet en række svære følelser med udsving i blodsukkeret. Sådan er de i hvert fald for mig. Det er meget ubehageligt at have enten for højt eller for lavt blodsukker. Så det siger i grunden sig selv, at det er svært at få kroppen til at falde til ro og falde i en dyb søvn, hvis blodsukkeret opfører sig dårligt. Det, som jeg imidlertid har opdaget, er, at jeg må finde den rette balance mellem for højt og for lavt blodsukker, når jeg skal sove. Men denne grænse for “for lavt” er langt højere, end hvad jeg ville acceptere i løbet af dagen i vågen tilstand.

For eksempel kan jeg fint gå flere timer i træk med et blodsukker på omkring 6 mmol/l om dagen, hvor mit mål ofte er at ligge på mellem 5 og 10 mmol/l. Hvis det er under 6 mmol/l ved nattetid, har jeg bemærket, at det er svært at falde i søvn. Jeg får en følelse af at være helt på grænsen til at få insulinføling, selvom det egentlig ikke er tilfældet. Med andre ord er det afgørende, at jeg lægger mig noget højere for lettest muligt at falde i dyb søvn.

LÆS OGSÅ: Er det muligt at blive udbrændt af diabetes?

Ond cirkel

Jeg har ikke nogen god forklaring på, hvorfor jeg skal acceptere et noget højere blodsukker om natten end om dagen. Men for mig, der bruger insulinpen, tror jeg, at det kan have noget at gøre med det faktum, at det langtidsvirkende insulin får blodsukkeret til at falde i løbet af mange timer uden tilførsel af kulhydrater, til trods for at jeg ligger helt roligt.

Jeg sørger altid for at spise noget, før jeg lægger mig, men alligevel kæmper jeg med at få et stabilt blodsukker gennem en hel nat. Jeg har også forsøgt at skære den langtidsvirkende insulin helt væk. Men så kæmper jeg med, at mit blodsukker bliver for højt, og så skal jeg op flere gange for at kontrolmåle og tage mere hurtigtvirkende insulin. Dette går selvsagt også ud over søvnkvaliteten og er sådan set ikke særligt gunstigt.

“Angst” over blodsukkeret

I bund og grund har jeg kæmpet en del med søvnkvaliteten, lige siden jeg fik påvist diabetes. Jeg sover sjældent mere end fire timer i sammenhæng, før jeg vågner. Hvis blodsukkeret er dårligt, kan det tage lang tid, før jeg falder i søvn igen. Men hvis jeg bare skal lave en kontrolmåling for at se, om blodsukkeret er okay, falder jeg ret hurtigt i søvn igen. Jeg tror alligevel, at jeg til tider kan kæmpe med indsovningen, fordi jeg ligger og har en slags vag “angst” over blodsukkeret.

Jeg ligger meget og grubler over, hvad mit blodsukker er, og hvordan det vil udvikle sig i løbet af natten. Det ville være fantastisk med et hjælpemiddel, hvor jeg bare kunne indstille det ønskede blodsukker, indstille en bestemt dosis insulin og derefter lade kroppen ordne resten. Sådan er det desværre ikke. Alle, der er afhængige af insulin, ved, at det er lettere sagt end gjort – for ikke at sige umuligt – at forsøge at lægge sig på et bestemt blodsukkerniveau. Der vil altid være udsving i betragtning af, at der er mange flere faktorer end antal insulinenheder og antal kulhydrater, der spiller ind.

Vil “knække koden”

Med andre ord oplever jeg, at det kan være vanskeligere for os med diabetes at prioritere en god søvnkvalitet. Jeg ville ønske, at det var nemmere, men det er endnu ikke lykkedes mig at knække koden selv efter 9 år med diabetes. Dette gør mig ofte ekstra udkørt, træt og uoplagt i hverdagen.

Har du oplevet, at diabetes forhindrer dig i generelt at sove godt (bortset fra nætter med store blodsukkerudsving, som selvfølgelig vil gå ud over søvnen)? Har du måske nogle særlige ritualer, du udfører, for at det skal være så let som muligt at sove godt?

LÆS OGSÅ: Åh nej… Ikke føling i dag!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev