Læsernes historier

Åh nej… Ikke føling i dag!

Udgivet for første gang: 24.07.20 | Sidst redigeret: 18.01.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Skrevet af: Elisabeth Karina Larsen Nordvik

Havde svangerskabsdiabetes i 1998/99, som udviklede sig til diabetes type 1. Efter 17 år fik hun at vide, at hun har diabetes LADA. Har 2 børn, en pige og en dreng og er uddannet specialpædagog. Arbejder nu som personalekonsulent og brænder for øget viden og åbenhed omkring diabetes!

Følelsen og oplevelsen af en føling er meget individuelt for mig. Og den kan være forskellig fra gang til gang. En af mine oplevelser fra en morgen, hvor jeg var alene, udartede sig til en katastrofe.

Annonce

Åh nej! Nu viser pumpen pile nedad – noget som kan betyde en føling. Mærker at adrenalinet begynder at bruse. Hjertet slår hurtigere og pulsen stiger. Det er virkelig et dårligt tidspunkt at få en føling nu! Hvad har jeg gjort, som skulle gøre, at jeg får lavt blodsukker? Jeg kan ikke finde et svar.

Alene

Kan jeg klare denne føling alene – så hurtigt som blodsukkeret falder nu?

Ikke nu! – Har egentlig ikke tid! Føler, at en føling i dag vil – udfra min dagsform og mit humør – give mig en endnu dårligere dag. Frygten for en føling er nemlig af en eller anden grund større i dag end på andre dage. Måske fordi jeg er alene? Jeg ved det ikke.

Ser på pumpen at blodsukkeret falder hurtigt. Jeg bliver bange, føler jeg har svært ved at trække vejret, fordi hjertet slår så hurtigt. Jeg bliver klam i hænderne, føler at rystelserne begynder at komme. Skal jeg ringe til nogen? Kan jeg klare denne føling alene – så hurtigt som blodsukkeret falder nu?

LÆS OGSÅ: På festival med diabetes

 ”Sulten” ta’r overhånd

Kæmper mig ud i køkkenet, leder febrilsk efter hurtige kulhydrater. Ah, en stor skive brød med syltetøj og et glas mælk. Bare ind med det.

Skal jeg vente lidt, eller skal jeg spise noget mere? Føler at sulten tager overhånd. Får lyst til at sluge al «NEJ»-mad, som jeg finder i køkkenet. Alt med sukker. Chokolade, is, slik.

Fingermåling

Jeg går ind i stuen, måler blodsukkeret i fingeren. Jo… det stemmer overens med blodsukkeret på pumpen – men i fingeren måler den lidt lavere. Det er jo helt normalt, da sensoren som hører til pumpen, bare er en indikator for mit reelle blodsukker, som måles i fingeren.

Føler mig stadig bange. Jeg bliver nødt til at ringe til nogen. Hvis jeg ikke klarer den, bliver jeg måske liggende her indtil nogen finder mig i eftermiddag. Jeg opfinder de værste katastrofer inde i mit hovede. Alle mulige negative tanker presser sig på. Dør jeg? Jeg vil ikke dø! Jeg tager et stykke chokolade for en sikkerheds skyld. Tager fat i telefonen. Hvem skal jeg ringe til?

LÆS OGSÅ: Livet er bedre med mySugr!

Det er holdt op!

Det føles som om, at tiden står stille. Jeg kan ikke helt finde ud af, hvornår følingen egentlig er begyndt. Ser på pumpen igen! Se der! Pilene går ikke længere nedad. Indtaget af mad og hurtige kulhydrater ser ud til at have virket. Føler at kroppen slapper mere af, og jeg kommer ud af katastrofetankerne.

Mit hjerte banker mindre, og pulsen kommer tilbage til normal. Pyh, jeg vandt over blodsukkeret. Men pyh, hvor er jeg udmattet; Hovedet gør ondt og kroppen er tømt for energi.

Jeg bliver nødt til at lægge mig lidt ned, for det har jeg tid til i dag. Havde det væren en anden dag, havde jeg iført mig en «maske» og taget hjemmefra til de daglige gøremål som om ingenting var sket. For en sikkerheds skyld måler jeg lige i fingeren igen. Jo! Det stemmer med pumpen. Det gik godt!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce