Læsernes historierLev med diabetes

Er det muligt at blive udbrændt af diabetes?

Udgivet for første gang: 18.06.20 | Sidst redigeret: 06.12.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Selv om jeg stort set føler at jeg lever godt med min diabetes, har der været en del nedture i løbet af de år jeg har haft diabetes. Nogle gange føler jeg mig virkelig slidt. Og da jeg læste, at man godt kunne blive udbrændt af diabetes kunne jeg genkende det fra mig selv.

At have god kontrol over sin diabetes kræver tid og hårdt arbejde. To gange om året ser jeg min endokrinolog, og ind imellem har jeg også både været hos diabetessygeplejerske og diætist. Jeg er også hos min praktiserende læge for at få taget blodprøver og få recept på min medicin.

Annonce

I løbet af de 10 år jeg har haft diabetes, tror jeg ikke at nogen af dem, jeg har haft kontakt med, har spurgt ind til eller fokuseret på mit mentale helbred i relation til diabetes.

LÆS OGSÅ: Sådan lykkes du med struktureret blodsukkermåling!

Et ufrivilligt deltidsarbejde

Hvis jeg sætter mig ned og regner på, hvor meget tid jeg faktisk bruger på diabetes, tror jeg godt, at det kan sammenlignes med et deltidsarbejde. Selv om mange ting går helt automatisk, ligger der altid noget og murrer i baghovedet. Til tider bliver jeg så træt af, at have diabetes. Virkelig træt.

Hvis jeg skal køre bil, skal jeg tjekke blodsukkeret, tænke over, hvor længe siden det er, at jeg spiste – og hvad var det jeg spiste? Så skal jeg have noget mad med i tasken, i tilfælde af, at jeg får en føling.

Skal jeg ud og drikke et glas vin skal jeg spise først, have mad med i tasken og spise før jeg går i seng. Det er da ikke så slemt – vil nogen måske tænke, men når sådanne situationer opstår flere gange om dagen, så tager det tid.

Ingen af de sundhedsfaglige personer, jeg har været i kontakt med, har talt med mig om det at føle sig træt på grund af diabetes. Det synes jeg er underligt, da jeg kan føle mig træt. Både på grund af selve sygdommen, men også af at bruge så meget tid på den. Hvorfor er det ikke en del af diabetesbehandlingen, spørger jeg mig selv.

LÆS OGSÅ: Livet er bedre med mySugr!

Diabetes-træthed

Sommetider kan jeg blive så ufattelig træt og må tage en time-out. I en bog om kronisk sygdom, som jeg netop har læst, kaldte de det for diabetes-træthed. Jeg kunne virkelig nikke genkendende til denne definition, og undrede mig over, at jeg ikke har hørt om dette begreb tidligere.

Jeg er bekendt med begrebet fatigue, men det gælder mere, når man taler om sygdomme i muskler, knogler og mange former for kræft. Derfor blev jeg nærmest glad, da jeg læste om diabetes-træthed. Det sætter virkelig ord på noget, som jeg kan nikke genkendende til.

Fokus på det mentale

Sundhedsvæsenet går meget op i gode blodsukkertal, kilo og kost. Men hvad med den mentale del? Jeg ville ønske, at jeg vidste mere om disse følger af diabetes. Så ville jeg have en fornemmelse af, hvad der sker i kroppen, når jeg får disse «anfald»

Jeg gik faktisk i flere år og var ufattelig træt, uden at vide, at der var en sammenhæng med min diabetes. Nu ved jeg, hvad der sker, når jeg bliver ufattelig udmattet, og jeg ved, at det eneste, der hjælper er, at tage den helt med ro, indtil det er gået over.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om insulinchok!

Skal altid passe på

En ting er, pludselig at blive træt uden at vide hvorfor. Noget andet er at være træt af følinger og hele tiden tænke på diabetes. Det oplever jeg i perioder, og det er alltid værst når jeg døjer med følinger – som jeg ikke kan forstå, hvor kommer.

Det er vel mere at være ked af det end at være træt, og når det er allerværst plejer jeg at tage en fridag fra målinger og fokus på diabetes. Det plejer at hjælpe – selv om jeg ved at jeg på de dage ligger højere i blodsukker. Men af og til trænger man bare til det, for ikke at få den forfærdelige føling.

Hvad er dine erfaringer med diabetes-træthed?

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce