Læsernes historierMad

Vælg vegetarprodukter! Sådan har det virket for mig

Udgivet for første gang: 21.01.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

De sidste par år har jeg reduceret mit indtag af kød og fede mejeriprodukter. I løbet af denne tid er det også blevet meget lettere at vælge vegetarmad. Det er blevet trendy at spise kødfrit, og det er lettere at finde gode vegetarprodukter!

Med et højt kolesteroltal og besked om at begynde at tage statiner (kolesterolsænkende medicin), valgte jeg at se på min kost. Var der noget, jeg selv kunne gøre, så jeg kunne undgå at tage statiner? Jeg var og er glad for fed ost og rødt kød, såsom speget kød og røde bøffer, og brugte helst smør. I løbet af de sidste par år har jeg skåret stort set alle disse produkter væk og erstattet dem med plantebaserede varer.

Annonce

Jeg har først og fremmest gjort det af hensyn til helbredet, men det er også vigtigt for mig at spise en bæredygtig kost.

LÆS OGSÅ: Blodsukkervenlige mellemmåltider

Diabetes i kombination med plantebaseret kost

I forhold til min diabetes har der kun været positive fordele ved at skære ned på produkter fra dyr. Jeg har aldrig haft bedre blodværdier, og langtidsblodsukkeret er stabilt. Mange er bange for at få for få vigtige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer med en plantebaseret kost. Det har ikke været noget problem for mig.

Men hvis du ønsker at omlægge din kost, er det vigtigt, at det gøres i samråd med din læge. Gør det gradvist, så kroppen vænner sig til den nye kost.

LÆS OGSÅ: Mennesker med diabetes kan forbedre deres helbred gennem kosten

Hvad skal jeg spise i stedet for mejeriprodukter?

Sidste sommer fik jeg konstateret laktoseintolerans. På det tidspunkt spiste jeg en masse hytteost og produkter som kvark og skyr. Jeg har aldrig drukket mælk og har i de senere år brugt plantebaseret mælk som mandelmælk og kokosmælk.

Jeg var nødt til at undgå mejeriprodukter med laktose og prøvede mig frem med sojabaserede produkter. Nu er jeg helt afhængig og savner ikke mejeriprodukter i det hele taget!

Der er så mange gode produkter baseret på soja, og mange af dem er sukkerfri og påvirker blodsukkeret minimalt. Der er erstatningsprodukter for fløde, cremefraiche og syrnet fløde, som er mindst lige så gode. At det desuden er godt for miljøet, gør det jo bare endnu bedre!

Når det gælder smør, er der gode alternativer. Jeg køber et smørbart produkt, som er supergodt både på brød og grød. De har også en flydende variant, der kan bruges til stegning og bagning.

Bord dækket med vegetarisk mad. Vælg vegetarprodukter! Sådan har det virket for Kristi.
Illustration foto: Getty images.

Hvad spiser jeg i stedet for kød?

Jeg har gradvist skåret ned på indtaget af kød, og nu spiser jeg det meget sjældent. Jeg elskede speget mad, norsk “pinneskjøtt” og oksekød, men har ikke længere lyst til det. Af og til spiser jeg kylling eller kalkun, men med en masse grøntsager.

Der findes mange erstatningsprodukter til kød, som er utroligt gode! Sørg for at læse ingredienslisten nøje. Nogle af produkterne indeholder en god mængde kulhydrater og salt.

Særligt de produkter, der er færdigkrydrede, bør man styre uden om. Krydr dem hellere selv. Så ved du, hvad du spiser, og hvor meget insulin du skal tage! Jeg er også glad for tofu, et sojabaseret produkt med masser af proteiner, der i sig selv ikke smager af noget. Man skal tilsætte en del krydderier eller bruge tofuen i gryderetter eller supper.

Jeg bruger også noget, der hedder “soya mince” (sojakød/sojastykker). Det er affedtede sojabønner med hele 50 % protein og fungerer i praksis som hakket kød. De fås i etniske butikker eller helsekostbutikker. Jeg bruger dette i stedet for hakket kød, og det er næsten umuligt at smage forskel! Men husk at tilsætte godt med krydderier, for det smager ikke af meget.

LÆS OGSÅ: Tag de sunde madvalg!

Svælger i grøntsager!

Det, jeg spiser allermest af, er grøntsager. Jeg spiser cirka et kilo om dagen og spiser grøntsager og bønner eller linser til hvert måltid. Hvis man spiser kulhydratfattige grøntsager, kan man spise næsten ubegrænsede mængder, uden at det påvirker blodsukkeret. Jeg elsker grøntsagsgryder og tykke grøntsagssupper med masser af smag.

Læs mere om vores Accu-Chek-produkter her.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce