MadTips og Tricks

Blodsukkervenlige mellemmåltider

Udgivet for første gang: 18.12.20 | Sidst redigeret: 14.01.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Af og til går der lidt for lang tid mellem hovedmåltiderne. Så må man have et mellemmåltid. Jeg har lavet en liste over, hvad jeg normalt spiser, når jeg er lidt sulten og vil have noget, der ikke får blodsukkeret til at stige.

Jordnødder og mandler

Jeg har tidligere skrevet indlægget “En jordnød er ikke bare en jordnød” for norske Lev med diabetes.  Der er utroligt mange forskellige producenter af jordnødder, og næringsindholdet varierer meget. Nogle jordnøddemærker indeholder meget få kulhydrater, så du ikke har brug for insulin, hvis du tager en håndfuld. Men der findes også typer, der indeholder en masse kulhydrater. Husk at læse på pakken først!

Annonce

Det samme gælder mandler. Der er også store forskelle fra producent til producent. Både jordnødder og mandler er gode blodsukkervenlige mellemmåltider. De mætter godt og er nemme at købe i små poser i butikker og kiosker og på tankstationer.

Baconsnack

Ægte “Bacongull” (norsk produkt lavet på baconsvær fra gris) indeholder ingen kulhydrater. Vær opmærksom på, at efterligninger kan indeholde en masse kulhydrater. Bacongull er ikke ligefrem noget, man har med på arbejde som mellemmåltid. Men jeg har det derhjemme og kan spise det, hvis jeg er sulten, når jeg kommer hjem, og der er et stykke tid til aftensmad. Vi bruger det også som snack i weekenden.

LÆS OGSÅ: Dette er fermentering af grøntsager!

Marcipan med sukrin

Når jeg får lyst til noget sødt, har jeg fået en dille med at spise sukkerfri marcipan fra det norske firma Funksjonell Mat. Det er sødet med sukrin og indeholder 8 gram kulhydrater, og kun 3 gram stammer fra sukker. Her må man begrænse indtaget, hvis man ikke skal tage insulin. Og det er svært!

Første gang jeg smagte det, spiste jeg hele stykket på 200 gram på en eftermiddag. Blodsukkeret forblev stabilt, men jeg fik meget dårlig mave. Anbefaler et moderat indtag!

Squash, agurk og selleri

Udskårne grøntsager er altid et hit hjemme hos mig – og et rigtig sundt mellemmåltid. Det er ikke alle grøntsager, der kan spises, uden at man tilfører ekstra insulin, men det kan squash, agurk og selleri. Jeg har altid en af disse i grøntsagsskuffen og prøver at huske at tage lidt med mig, når jeg er på farten.

Selleri holder sig bedst i varmen, mens squash og agurk indeholder mere vand og kan blive lidt slappe i varmen.

Kvinde laver blodsukkervenlige mellemmåltider
Illustration foto: Getty images.

En skive ost eller to

Hvid ost indeholder for det meste ingen kulhydrater og kan spises uden at tilføre kroppen ekstra insulin. Nogle kan få en blodsukkerstigning et par timer efter indtagelse smeltet ost, men hvis du spiser et par skiver ost direkte fra pakken, har det ingen betydning for blodsukkeret.

Jeg synes, at det er godt med et par skiver ost om eftermiddagen nogle timer efter frokost. Der får jeg lyst til at spise noget, og fedtet fra osten stiller madtrangen.

LÆS OGSÅ: Yoghurtkikærter og grillede gulerødder

Sojabasered uden sukker

Sojabaserede yoghurter er guld værd for de af os, der ikke kan tåle laktose. De fås i forskellige smagsvarianter og indeholder få kulhydrater. Hvis du vælger den, der hedder “unsweetened”, er der 0 gram kulhydrater per 100 gram! Jeg synes, at den mætter rigtig godt, og den må gerne smages til med lidt sukkerfri saft, bær eller nødder.

Der er sojaprodukter i mange forskellige smagsvarianter. Husk at læse varedeklarationen nøje. Nogle af dem indeholder en del sukker.

Hvad spiser du som mellemmåltid, hvis du er småsulten og ikke skal tilsætte ekstra insulin?

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev