Læsernes historierLev med diabetes

Udbrændt af diabetes?

Udgivet for første gang: 29.02.24
Magnus Aulstad
Skrevet af: Magnus Aulstad

Jeg hedder Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosat. Jeg fik type 1-diabetes som 16-årig, mens jeg boede alene på et værelse langt hjemmefra. Ud over at være lærerstuderende er jeg lidenskabeligt optaget af træning og bruger meget tid på det.

Hvis man selv har diabetes eller er nær pårørende til en, der har sygdommen, vil man hurtigt erfare, at det på ingen måde er en leg at være kronisk syg på denne måde. Man er i fare for at blive udbrændt!

Diabetes er ikke en sygdom, man bare kan vælge at slukke for i en periode. Det er derimod noget, man skal leve med 24 timer i døgnet. Det siger sig selv, at det til tider er meget opslidende. At man hele tiden er nødt til at forholde sig til blodsukker, insulin, kulhydrater, hvad man må spise eller ikke spise, og hvad der er konsekvensen af de valg, man træffer. Jeg har selv prøvet at gøre alt efter bogen for at opnå et perfekt reguleret blodsukker og har også haft perioder, hvor jeg næsten har været ligeglad med sygdommen, hvilket selvfølgelig heller ikke er godt. Blev jeg ganske enkelt udbrændt af sygdommen?

Annonce

Trættende at notere alt

Da jeg fik konstateret diabetes for 10 år siden, fik jeg også udleveret en lille bog. Her skulle jeg notere, hvornår jeg målte mit blodsukker, hvilke blodsukkerværdier jeg havde, og hvad jeg havde spist og skulle spise. Det skulle jeg gøre, for at diabetessygeplejersken lettere kunne rådgive mig i tiden efter, at diagnosen var blevet stillet.

Alligevel blev jeg rådet til at fortsætte med at notere alting efterfølgende. Så ville det være lettere at vide, hvordan kroppen reagerer på forskellige typer og mængder af mad. Den dag, jeg fik påvist diabetes, besluttede jeg mig for, at jeg skulle tage sygdommen meget alvorlig, og at den i det mindste skulle være så godartet som muligt. Derfor tog jeg diabetessygeplejersken på ordet og fortsatte med at notere alt, hvad jeg gjorde med hensyn til min diabetes.

Ekspert i egen sygdom

Det var en tidskrævende proces at notere alt i hånden i den bog, jeg havde fået udleveret. Godt nok blev alting meget overskueligt, men det blev også meget anstrengende.  Derfor gik jeg heller ikke over til at bruge noterne på min telefon. Sådan gjorde jeg i årevis. I hvert fald i nye situationer. For eksempel hvis jeg spiste noget nyt, skulle deltage i en ny aktivitet, var på restaurant eller i andre situationer, jeg kunne havne i senere i livet.

Jeg var nødt til at vide, hvordan min krop reagerede, så jeg var godt rustet til at opnå et perfekt blodsukker næste gang. Godt nok blev jeg ekspert i egen sygdom og krop i denne periode, men jeg blev også frygtelig træt af, at tankerne kværnede løs døgnet rundt. Og fordi jeg hele tiden bekymrede mig om, hvad mit blodsukker var.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Blev træt

Jeg fortsatte med dette i omkring tre og et halvt år. Så kunne jeg ikke mere. Det var ikke sådan, at jeg holdt op med at måle mit blodsukker, tage insulin eller tænke over, hvad jeg spiste. Men jeg orkede ikke længere at skrive alting ned. Jeg troede, at jeg ville kunne klare det meste ved at huske tilbage på, hvordan jeg sidst havde reageret på et lignende måltid, og dermed handle mere intuitivt.

Det, som jeg imidlertid opdagede, var, at jeg nu i nye situationer accepterede et langt højere blodsukker for at undgå insulinføling, end jeg ville have gjort, da jeg noterede mine blodsukkerværdier og havde komplet styr på det hele. Til sidst gled det hele gradvist mere og mere ud, og jeg syntes, at det var dejligt at acceptere et højt blodsukker for at undgå at få insulinføling hele tiden. Da jeg først gav slip på det voldsomme behov for kontrol, bemærkede jeg, hvor træt jeg var blevet af det hele. Og at jeg aldrig ønskede at vende tilbage til det.

Opgav “den perfekte diabetesregulering”

Desværre gav jeg lidt for meget slip på en gang og havde en længere periode, hvor det vigtigste for mig bare var at undgå insulinføling. Jeg var utroligt træt af sygdommen. Og ønskede bare at drømme mig væk til et liv uden diabetes. Det er som bekendt på ingen måde nogen mulighed. Det resulterede snarere i for højt langtidsblodsukker, når jeg var til kontrol hos lægen. Med andre ord var jeg nødt til at finde en måde til at få styr på sygdommen igen, samtidig med at jeg heller ikke styrede den så meget, at jeg sled mig selv helt op.

Hvad der blev løsningen, er svært at sige her bagefter. Min diabetes er på ingen måde perfekt reguleret den dag i dag. Jeg oplever nærmest dagligt både høje og lave blodsukkermålinger. Det var nødvendigt, at jeg i det mindste holdt op med at jagte det perfekte. Og i stedet accepterede, at blodsukkeret svinger hos de af os, der har insulinafhængig diabetes. 

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Undgå at blive udbrændt

Det er fuldstændigt urealistisk at forvente, at vores blodsukker har de samme gennemsnitsværdier som en person, der har en sund og velfungerende bugspytkirtel. Vi har helt andre forudsætninger. Og derudover vil risikoen for alvorlig insulinføling altid være til stede, hvis vi går i seng med et lige så lavt blodsukker som en rask person. Det var noget, jeg var nødt til at indse, og en tanke jeg arbejdede med. Samtidig med at jeg blev mere sikker på mig selv og tryggere ved min sygdom.

Jeg tror, at det at finde en gylden middelvej mellem at føre logbog og bruge ens intuition og hukommelse er løsningen på at få den bedst mulige regulering af ens sygdom. Sygdommen må ikke få lov til at styre dig. Så vil den bare gøre dig træt og ked af det på sigt. I visse perioder kan det være hensigtsmæssigt at notere blodsukkerværdier, insulinmængde og hvor mange gram kulhydrater, man indtager. Men jeg taler af erfaring, når jeg siger, at dette ikke er holdbart i længden! Det er vigtigt at undgå at blive udbrændt af ens diabetes.

LÆS OGSÅ: Mennesker med diabetes kan forbedre deres helbred gennem kosten

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce