Lev med diabetes

Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Udgivet for første gang: 21.04.21 | Sidst redigeret: 14.10.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Julie Knarvik
Skrevet af: Julie Knarvik

Hvis du er pårørende, kæreste, kollega eller ven med en diabetiker, er det vigtigt, at du sætter dig ind i sygdommen. Her er listen over ALT, hvad du skal vide!

For en diabetiker er det skræmmende at få alvorlig føling eller insulinchok, hvis folk omkring en ikke ved, hvad de skal gøre. Jo mere du sætter dig ind i sygdommen, desto bedre og tryggere er det for både dig og diabetikeren.

Annonce

Føling og lavt blodsukker (hypoglykæmi)

Lavt blodsukker (hypoglykæmi) betyder, at blodsukkerniveauet er 3,9 mmol/l eller derunder. Når der opstår symptomer, fordi blodsukkeret er for lavt, kaldes det føling.

Alle, der bruger insulin, bør altid have noget sødt (sød drik, honning, marmelade osv.) ved hånden. Det er almindeligt, at personer med velreguleret type 1-diabetes oplever let insulinføling. Personer, som bruger insulin, og som har tendens til alvorlig føling, bør have en glukagon sprøjte på sig. Pårørende bør lære at anvende den.

Vigtigt om føling

​Symptomerne kan komme, mens blodsukkeret stadig er normalt, men hurtigt falder. De fleste mærker ubehag eller får en reaktion, når blodsukkeret falder mellem 2 til 3 mmol/l. Men det varierer fra person til person – både hvor lavt blodsukkeret er, når man får insulinføling, og hvordan man mærker føling. Ved mistanke om føling er det vigtigt at måle blodsukkeret. Symptomerne varierer fra person til person.

LÆS OGSÅ: Åh nej… Ikke føling i dag!

Almindelige symptomer på insulinføling

Svedtendens, rysten, bleghed, følelsesløshed/prikken i læberne/tungen, hjertebanken, hovedpine, synsforstyrrelser, kvalme, ændret adfærd, øget appetit eller sult.

Symptomer på alvorlig insulinføling

Forvirring, meget unormal adfærd, talebesvær, dobbeltsyn, nedsat bevidsthed, bevidstløshed.

Alvorlig føling kan føre til insulinchok.

Sådan behandles let insulinføling

Let insulinføling kan behandles med mad eller drikke. Et glas juice eller mælk, frugt, druesukkertabletter, honning eller et par sukkerknalder går hurtigt ind i blodbanen og giver den nødvendige blodsukkerstigning inden for 10-20 minutter.

Hvis der er lang tid til næste måltid, bør vedkommende desuden spise 1-2 skiver brød eller andet mad for at holde blodsukkeret stabilt indtil næste måltid.

Det kan være en god idé at måle blodsukkeret før og efter madindtaget.

LÆS OGSÅ: Er det muligt at blive udbrændt af diabetes?

Sådan behandles alvorlig insulinføling

Nedsat bevidsthed? Hvis en person, der bruger insulin, hurtigt får nedsat bevidsthed eller mister bevidstheden, kan det tyde på alvorlig hypoglykæmi (alvorlig insulinføling). Ved alvorlig insulinføling skal personen hurtigt have noget sukkerholdigt at drikke eller spise.

Giv diabetikeren noget sødt eller glukagon: Hvis det ikke er muligt at tilføre druesukker eller andet sødt gennem munden, fordi vedkommende er bevidstløs eller gør stærk modstand, kan pårørende eller sundhedspersonale injicere 1 mg glukagon i underhudsfedtet ligesom ved en almindelig insulininjektion. Blodsukkeret vil derefter stige med 2,5-3,5 mmol/l.

Søg læge: Hvis personen ikke vågner hurtigt op, skal der søges læge/sundhedspersonale, så der kan gives glukose i drop.

Glukagon kan medføre kvalme og opkastning. Derfor er det ekstra vigtigt at lægge personen i sideleje. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at glukagons blodsukkerforøgende effekt er kortvarig, og at insulinfølingen hurtigt kan vende tilbage. Når personen vågner, skal denne have noget kulhydratholdigt at spise. Men ikke for meget. Mange får kvalme efter at have fået glukagon.

Der er som regel ikke nødvendigt at indlægge en person med insulinbehandlet diabetes, hvis vedkommende hurtigt bliver sig selv efter tilførsel af kulhydrater eller glukagon.

Ved alvorlig hypoglykæmi hos personer med type 2-diabetes, som bruger blodsukkersænkende tabletter, bør der søges læge uanset, da faren for tilbagefald er stor. Det gælder især ved brug af tabletter, der indeholder en sulfonylurinstof.

LÆS OGSÅ: Livet er bedre med mySugr!

Hypoglykæmi skyldes for meget insulin i blodet, og der kan være flere grunde til, at dette sker. Det kan skyldes for høje insulindoser, at man har spist for lidt, anstrengt sig for meget uden at justere insulintilførslen eller drukket meget alkohol.

Her får du nogle enkle, men meget vigtige tips til, hvordan en sådan situation håndteres. Du kan dele dem med venner, kolleger og andre, der kan hjælpe dig i tilfælde af insulinchok.

Symptomer på hypoglykæmi

Der er en række symptomer på, at en person med diabetes har alvorlig insulinføling. Sådanne symptomer kan være svedtendens, bleghed, rysten og følelsesløshed. Tale- og hukommelsesbesvær og forvirring er andre almindelige tegn på insulinchok.

Personen er typisk svær at komme i kontakt med. Nogle kan også blive aggressive og have en meget unormal eller voldelig adfærd. Er tilstanden vedvarende, kan patienten udvikle kramper og miste bevidstheden.

Symptomer varierer

Symptomerne kan variere meget fra person til person. De fleste, der har diabetes, ved dog, hvordan de reagerer ved for lavt blodsukker. Det kan være en god idé at informere folk, du omgiver dig med, om disse symptomer, så de ikke er helt rådvilde, hvis du skulle få insulinchok.

Hvis du ser nogen, du tror har insulinføling, kan du også prøve at spørge vedkommende, hvilke symptomer de tidligere har oplevet.

LÆS OGSÅ: På festival med diabetes

Hvad skal du gøre, hvis en person får insulinchok?

Hvis du ser en person, der oplever alvorlig insulinføling, er det vigtigt, at du er rolig og fattet. At vide, hvad man skal gøre, kan være livsvigtigt. Det er også meget vigtigt, at den person, der har alvorlig insulinføling, ikke får tilført insulin.

I stedet skal du få vedkommende til at drikke lidt juice eller sukkerholdig saft. Druesukkertabletter, vingummi eller en sukkerknald hjælper også på insulinchokket. Alt med sukker hjælper, men få ikke for meget af det, da blodsukkeret så vil stige for meget og for hurtigt.

Personen er vågen/halvvågen og i stand til at drikke og synke

  • Giv vedkommende et glas frugtjuice eller sukkersødet saft, 20-25 gram druesukker, honning eller hvidt sukker.

Ved bevidstløshed

  • Personen med føling må ikke få mad og drikke.
  • Prøv at smøre lidt honning på indersiden af mundhulen.
  • Hvis insulinfølingen fortsætter, skal du ringe 112.
  • Injicer glukagon i lårmusklen (kun hvis du er oplært i at gøre det).

Efter 10-15 minutter skal du kontrollere blodsukkeret. Hvis det ikke er steget, skal du gentage ovenstående. Hvis personen har det bedre efter 10-15 minutter, kan du for eksempel give ham/hende et stykke rugbrød.

Noget af det vigtigste er, at der ikke må gives insulin, så længe blodsukkeret er lavt!

Kilder: Diabetesforbundet.no (Artiklen er oprindeligt fra den norske diabetesblog Levmeddiabetes.no)

Læs mere om vores Accu-Chek-produkter her.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev