Lev med diabetesMadTips og Tricks

Skøn og syndig jul med diabetes

Udgivet for første gang: 14.12.16 | Sidst redigeret: 23.11.22
Bidragydere
Skrevet af: Bidragydere

Dette er indhold oprettet af forfattere fra vores internationale netværk.

Julen er skøn, det skal der ikke herske nogen tvivl om. Men for personer med diabetes, kan højtiden samtidig byde på et væld af udfordringer.


Julen er vitterligt en sød tid, som er fyldt med fede fristelser, der ikke just er det bedste for diabetikere. Og derfor kan det være lidt sværere at fejre jul med diabetes. Men hvis du nu føler, at du bærer julen ud, om du ikke får smagt klejnerne eller måske ikke kan stå for den hjemmelavede konfekt, så skal der også være plads til det. Blot sørg for, at det er lidt, men godt.

Annonce

For du kan sagtens have en skøn jul med både søde sager, masser af julefrokoster uden alt for mange kompromiser. Her er nogle tips, der hjælper dig med at nyde julen uden at ofre dit blodsukker.

LÆS OGSÅ: Mennesker med diabetes kan forbedre deres helbred gennem kosten

Julefrokost med diabetes

Her er fem tip til en sund og god julefrokost, der er venlig mod dit blodsukker.

1. Til julefrokosten skal du vælge magert pålæg. Det kan for eksempel være hamburgerryg, saltkød og filet. Kig eventuelt efter pålæg med nøglehulsmærket, da det har et lavt indhold af fedt). Og så bør du nøjes med 1 skive pålæg per halve stykke rugbrød.

2. Spis gerne fiskepålæg som marineret sild, stegte sild, røget og gravad laks, hellefisk og forel. En halv sukkermarineret sildefilet indeholder cirka 5 gram sukker, hvilket ikke har betydning for blodsukkeret

3. Vend fiskefileter i hvedemel eller rugmel i stedet for for rasp, og steg dem i plantemargarine eller i flydende margarine.

4. Når det kommer til underlaget til dit pålæg, skal du gå efter rugbrød eller fuldkornsbrød med højst 7 gram fedt, højst 5 gram sukkerarter og mindst 8 gram kostfibre per 100 gram (kig efter fuldkornslogoet).

5. Kom skrabet minarine på, eller undlad fedtstof på brødet.

LÆS OGSÅ: Juleboller

Skåååååål!

Du kan frit drikke sodavand, læskedrik, saft med højst 1 gram kulhydrat per deciliter, hvilket betyder alle typer light sodavand og danskvand

Da øl og alkoholfri øl indeholder kulhydrater, kan du ikke drikke disse i ubegrænsede mængder. Du kan drikke snaps i mindre mængder.

LÆS OGSÅ: Alkohol og diabetes

Lidt til den søde tand

Du tænker måske at nødder og mandler er et sundt alternativ til småkager og nougat, men nødder kan faktisk indeholde hele 65 gram fedt per 100 gram. Hvis du spiser du nødder i mindre mængder, giver de ikke stigning i blodsukkeret af betydning.

Hvis du tæller kulhydrat og doserer hurtigtvirkende insulin efter indholdet af kulhydrat i mad og drikke, kan det være relevant at tælle kulhydratindholdet i nødder med, hvis du spiser mange nødder eller mandler som juleslik.

Jul med diabetes, familiemiddag
Illustration foto: Getty images.

Chokolade og marcipan, desværre også de sukkerfrie versioner, indeholder både fedt og giver dermed stigning i blodsukkeret. Så her skal du sørge for at have styr på dine børns insulin.

Der er masser af tørret frugt til jul, men hvis du tror, at børnene derved har carte blanche til at guffe løs, skal du lige tænke dig om. For tørret frugt giver stigning i blodsukkeret, da det indeholder meget kulhydrat.

LÆS OGSÅ: Julecookies med appelsin

Jul med børn og diabetes

Den søde og syndige juletid kan straks være lidt mere kompliceret med børn, der desværre ikke i samme omfang som voksne kan forstå, at de søde sager, der omgiver os i december, skal nydes med måde. Men det behøver ikke at være en jul med mangler. For med lidt justeringer kan hele familien få en skøn jul uden at give afkald på hyggen.

Sådan kan du gøre det lidt lettere:

1. Noget af det værste, du kan gøre, er at forbyde de søde sager i julen, da de alligevel er overalt. Prøv i stedet at rationere de søde sager, så både du og dit barn ved, hvor meget man må få om dagen.

2. Sørg for, at det ikke er søde sager og kager derhjemme, så fristelsen bliver for stor, og fyld i stedet skabene med lækre og sunde snacks. Det er også langt sundere og bedre for resten af familien.

3. I stedet for den gængse chokoladekalender kan en julekalender med legetøj som Lego eller Playmobil være et super alternativ, som ovenikøbet føles mere som rigtige gaver, end chokolade gør. Du kan også sagtens selv lave en kalender med små ting fra Tiger eller Søstrene Grenes.

4. Husk at måle blodsukker lidt oftere end normalt. Koldt vejr kan gøre dit barn lidt mere resistent overfor insulinen, og lidt mere sløve dage end normalt kan også have en effekt på blodsukkeret. Adrenalin, spænding og forventninger kan også sende dit barns blodsukker på himmelflugt.

Kilder; diabetes.dk, diabetes.org.uk, levmeddiabetes.no

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev