Aktiv med diabetesLev med diabetes

Sådan overvinder du frygten for træningscentret

Udgivet for første gang: 30.01.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Magnus Aulstad
Skrevet af: Magnus Aulstad

Jeg hedder Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosat. Jeg fik type 1-diabetes som 16-årig, mens jeg boede alene på et værelse langt hjemmefra. Ud over at være lærerstuderende er jeg lidenskabeligt optaget af træning og bruger meget tid på det.

I dette nye indlæg, hvor jeg gerne vil motivere personer med diabetes til at træne og bevæge sig, vil jeg komme med nogle tips til, hvordan man kan overvinde frygten for at tage i træningscenter.

Der har eksisteret træningscentre i nogle årtier. Men de er i de senere år blevet langt mere populære, end dengang mange af dem var præget af enten aerobicstimer eller store, stærke bodybuildere. Man finder alle slags mennesker i de mange træningscentre i Norge. Og derudover passer den træning, der tilbydes, til enhver smag.

Annonce

Nu hvor efteråret er kommet, og vinteren nærmer sig med hastige skridt, er der mange, der ikke træner. Det er mørkt, koldt, vådt, glat og ikke fristende at bevæge sig udendørs. Mange trækker automatisk ind i træningscentrene, mens andre har svært ved at komme ud ad døren. Her er mine bedste tips til at overvinde de mentale barrierer, der måtte være, før man skal sætte sine ben i et træningscenter.

Bliv ikke et “støttemedlem”

Først og fremmest er det vigtigt at påpege, at det på ingen måde er nødvendigt at tage i et træningscenter for at få en god helbredsmæssig effekt af at dyrke fysisk aktivitet. For det kan være hvad som helst. For mange er det nok at bruge kreativiteten og træne hjemme eller gå eller løbe en tur udenfor. Alligevel er det som nævnt ikke altid lige fristende, når man bor i det kolde Norge med vinter halvdelen af året. På den måde kan det være langt mere motiverende at træne i samme temperaturer og vejrforhold hele året ved at lægge træningen indendørs.

Mens nogle foretrækker at gå i træningscenter hele året, kan andre føle en indre uro ved at træne i et center og ender så med at blive støttemedlemmer. Jeg tror, at meget af frygten handler om, at mange, der ikke træner, tænker, at de ikke er i god nok form til at vise sig i et træningscenter.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver god sundhed en familieprioritet!

Lad ikke den mentale barriere stoppe dig

Dette er heldigvis bare noget, der sidder i ens eget hoved. Jeg har været medlem af et træningscenter siden 2009 og har trænet der kontinuerligt lige siden. Jeg har den største respekt for dem, der ikke er i topform, men som træner og trives med de aktiviteter, de laver, dvs. de mennesker, der uanset hvad møder op på deres faste træningsdage og gør det, der kræves for at nå deres mål. Hvad enten det er at få bedre styr på blodsukkeret, blive sundere, opbygge muskler eller gå ned i vægt. 

Vi har alle været nybegyndere en gang. Der er ikke nogen, der automatisk er veltrænede, selvom nogle har genetisk bedre forudsætninger end andre. Pointen er, at bare fordi du ikke er særligt erfaren med hensyn til forskellige træningsformer, bør det ikke være nogen forhindring for, at du finder dig til rette i træningscentret.

Jeg tror, at alle, der træner, nogle gange føler sig lidt dumme. Og alle spekulerer nok af og til på, om de har den rigtige teknik. Eller hvordan de ser ud, når de laver en bestemt øvelse. Det vigtigste er, at man træner. Så lærer man efterhånden en masse om teknik. Ingen er perfekte til det, så lad ikke den mentale barriere stoppe dig! Der er ingen, der ser skævt til dig. Og hvis der er, er det i hvert fald dem, der er noget galt med. De allerfleste, der træner i et træningscenter, har mere end nok i sig selv. De lægger ikke engang mærke til de andre, der træner der.

LÆS OGSÅ: Sådan kan også du blive glad for fysisk aktivitet

Overvind frygten for træningscentret

Accepter, at du ikke er perfekt til træningsteknik. Og du skal vide, at du ikke er i vejen for nogen, når du træner. Der er en del velkendte tips til at overvinde frygten for træningscentret.

Hvis du bor i en by, har du sikkert flere træningscentre at vælge imellem. Her kan det være en god idé at tjekke, hvilke tilbud de forskellige centre har, så du vælger det rette træningscenter ud fra, hvordan du vil træne. Enkelte træningscentre er fyldt med bodybuildere, hvilket ikke er hensigtsmæssigt, hvis du er nybegynder.

Plads til alle

Her vil du møde mange erfarne medlemmer, der løfter meget tungt og laver høje lyde, mens de træner. Det er ikke et særligt godt sted for nybegyndere eller folk, der kvier sig ved at træne i et center. Men hvis du finder et center, der tilbyder både holdtræning i en sal, har løse håndvægte og maskiner samt venligt personale, er der store chancer for, at du har fundet et sted, hvor der er plads til alle.

Du kan undersøge de forskellige centre lidt på forhånd ved at tale med de ansatte og dem, der træner der. Du kan også få nogle prøvetimer i de forskellige centre i dit område for at finde ud af, hvor du vil føle dig godt tilpas.

En win-win-situation

Tidspunktet på dagen kan også være afgørende for, om man får en god oplevelse i et træningscenter. Det kan være en god idé at lægge træningen på et tidspunkt, hvor der ikke er så travlt. Det vil normalt være, når folk får fri fra arbejde. Folk er færdige med skoledagen eller arbejdet og ønsker at få klaret træningen inden aftensmaden. Et tip kan være at forsøge at træne, inden man skal på arbejde eller i skole, da der som regel er meget få mennesker til træning på dette tidspunkt. Derudover får du en rigtig god start på dagen, så det er alt i alt en win-win-situation. Forestil dig at komme på arbejde eller i skole ved 8-9-tiden og fortælle de andre, at du allerede har trænet!

Langt de fleste træningscentre har personlige trænere ansat. Et andet tip er at få hjælp af en personlig træner til at komme i gang. Dette kan hjælpe med både træningsteknik, indlæring af øvelser og motivationen til at holde dampen oppe over tid. Hvis du ikke ønsker at bruge penge på dette, kan et andet tip være så simpelt som at finde en ven at træne med. At have en træningsaftale gør det ofte langt mere forpligtende at møde op til træning. Så kan du også kombinere det at være fysisk aktiv med at være social.

Uanset hvor erfaren eller uerfaren du er med at træne, er der ingen grund til at tro, at du ikke kan træne i et træningscenter, hvis det er fristende at starte. Det er bare at komme i gang – så kommer det stille og roligt, og du lærer gradvis alt, hvad du skal vide. Du skal ikke tænke, at andre ser skævt til dig, eller at du gør dig selv til grin. Som jeg har nævnt, er der ikke nogen til træning, jeg beundrer så meget som dem, der rent faktisk forsøger at gøre noget ved deres helbred!

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce