Læsernes historierLev med diabetes

Konsekvenserne af en nat med højt blodsukker

Udgivet for første gang: 05.06.22
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

På det seneste er der sket ændringer i mit insulinbehov, og det er især forbundet med nætter, hvor jeg har højt blodsukker.

Diabetes er en sygdom, der kan ændre sig over tid. Mange oplever ændringer i forbindelse med puberteten, overgangsalderen, graviditet og livskriser. Jeg fik selv diabetes, da jeg var 30 år, og sygdommen har været ret stabil. Men i den sidste tid har insulinbehovet ændret sig, især i forbindelse med nætter med højt blodsukker.

Annonce

Dyb søvn

Nætter med højt blodsukker er for mig ensbetydende med dyb søvn. Jeg sover meget tungt, og faktisk rigtig godt, når mit blodsukker er over 10. I de perioder, hvor jeg sover dårligt, spekulerer jeg faktisk i højt blodsukker og lægger mig højt for at komme til at sove godt. Det er sikkert ikke helt efter bogen, men en gang imellem gør jeg det.

Højt blodsukker

Problemet på det seneste har været, at jeg bliver meget insulinresistent dagen efter en nat med højt blodsukker. Jeg har brug for næsten dobbelt insulindosis til måltiderne. Normalt indstiller jeg en lidt højere dosis, men må efter en times tid justere med ekstra insulin. Sådan er det mindst et døgn efter en nat med højt blodsukker. Jeg skal passe ekstra meget på, hvad jeg spiser, og nøje følge blodsukkeret. Tidligere havde højt blodsukker ikke så store konsekvenser, men det har ændret sig.

Mere forsigtig

Dette har også medført, at jeg er mere forsigtig både med aktivitet og mad i dagene efter, at jeg har haft højt blodsukker. Og nu ved jeg, hvad jeg skal gøre de dage, selvom jeg er lidt usikker ved at tage så meget mere insulin, end jeg plejer. Disse dage planlægger jeg ikke et travlt forløb med mange aftaler, for så er chancen for et meget højt eller meget lavt blodsukker langt større.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Træning

Dagen efter en nat med højt blodsukker føles som at have en smule tømmermænd. Jeg føler mig lidt tung og uoplagt. Derfor er disse dage tungere med hensyn til træning. Jeg laver som regel nogle lidt roligere træningspas og lytter til kroppen. Der er ikke noget formål med at presse sig selv for hårdt. Så bliver jeg bare endnu mere træt, og blodsukkeret protesterer. Heller ikke træning påvirker blodsukkeret i lige så høj grad på disse dage. Normalt har jeg brug for lidt insulin i kroppen, når jeg træner. Endnu en gang er det vigtigt at lytte til kroppen, blodsukkeret og dagsformen. Uanset hvad, får jeg altid lidt træning og aktivitet, for det har kroppen så uendeligt godt af.

Ændring

Jeg ved, at der vil ske flere ændringer med hensyn til, hvordan blodsukkeret reagerer, alt efter dagsformen og i forbindelse med mad, træning og sygdom. Det vigtigste for mig er at have en god hverdag med diabetes og følge blodsukkeret og eventuelle ændringer af det. Vi er heldige, fordi vi har gode metoder til kontrol af blodsukkeret i form af kontinuerlige blodsukkermålere, som hele tiden overvåger det. Det er mit vigtigste redskab i hverdagen.

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce