Læsernes historier

Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle gå fast til fodterapeut…

Udgivet for første gang: 03.08.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Knut Lorentzen
Skrevet af: Knut Lorentzen

Jeg hedder Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor i Harestua med min kone. Vi har to voksne børn og to børnebørn. Jeg har type 2-diabetes og er optaget af, hvordan man lever bedst muligt med det. Jeg interesserer mig også for, hvordan man kan forebygge følgesygdomme til diabetes.

Det var ikke mange år efter, at jeg havde fået type 2-diabetes, at jeg opdagede, hvor vigtigt det er at passe på fødderne. Siden da har jeg gået fast til fodterapeut for at forebygge diabetiske fodsår.

Et par år efter at jeg var blevet diagnosticeret med type 2-diabetes, var flere i familien på ferie i Sydspanien. Vi havde en lejlighed med en stor terrasse, og vejret var dejligt varmt. Pludselig så jeg, at der var blodpletter på gulvet. Jeg kunne følge blodsporene ud på badeværelset, og det viste sig ret hurtigt, at det kom fra venstre fod. Efter at have renset såret på min lilletå så jeg, at huden ganske enkelt var revnet.

Annonce

Jeg havde ikke mærket noget og havde ikke bemærket, at noget gjorde ondt. Eftersom vi var under de varmere himmelstrøg, og muligheden for ukendte bakterier og hurtig bakterievækst var til stede, var det godt, at vi skulle hjem dagen efter.

LÆS OGSÅ: Fordi du har diabetes…

Lægen anbefalede at gå til fodterapeut

Da vi kom hjem, blev det en hurtig tur til Volvat (privat sundhedsudbyder i Norge). Til forskel fra dagen før var cirka halvdelen af foden svulmet op og var ildrød. Lægen var meget grundig og satte mig straks i gang med en penicillinkur. Han gav mig desuden streng besked på at komme til kontrol hver anden dag den uge for at se, hvordan såret udviklede sig. Jeg fik klar besked om, at det lige så godt kunne udvikle sig til en amputation, afhængigt af hvor godt antibiotikaen virkede på infektionen.

Han sagde også tydeligt, at jeg var nødt til at gøre noget ved huden på fødderne, og bad mig finde en fodterapeut, der havde forstand på diabetes. Lægen understregede, at især patienter med type 2-diabetes er disponerede for fodsår. Årsagen er nedsat cirkulation i fødderne, hvilket gør, at man ikke opdager sår, før der er gået for lang tid. Så kan behandlingen være vanskelig og i værste fald ende med amputation.

LÆS OGSÅ: Tak til jer, der spørger!

Nedsat følsomhed under fødderne

Jeg har også nedsat følsomhed under fødderne. Sidste gang hos fodterapeuten fik jeg tjekket følsomheden, og eftersom jeg bonnede ud på alle de tests, hun foretog, er blodcirkulationen og følsomheden ikke ligefrem i top. Jeg er helt sikker på, at følsomheden i fødderne var nedsat, længe før jeg fik konstateret type 2-diabetes. For jeg husker, at det begyndte før 1996, eftersom jeg dengang var nødt til at købe en bil med automatgear for at slippe for ubehaget med den varierende følsomhed, som til at begynde med især var under venstre fod.

Nu går jeg til fodterapeut hver 6. uge, og hun plejer mine fødder godt. Hun fjerner hård hud, der hober sig op især bag tæerne, og som ellers kan blive en smule smertefuldt. Hun ser også på den almene tilstand under fødderne. Og så er det jo også meget behageligt at få plejet fødder, klippet negle – og hvad fodterapeuter ellers ordner.

Jeg anbefaler alle med diabetes at opsøge en fodterapeut med ekspertise i diabetes.

LÆS OGSÅ: Brillerne fra helvede

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce