Læsernes historier

Fordi du har diabetes…

Udgivet for første gang: 05.05.21 | Sidst redigeret: 07.02.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Skrevet af: Elisabeth Karina Larsen Nordvik

Havde svangerskabsdiabetes i 1998/99, som udviklede sig til diabetes type 1. Efter 17 år fik hun at vide, at hun har diabetes LADA. Har 2 børn, en pige og en dreng og er uddannet specialpædagog. Arbejder nu som personalekonsulent og brænder for øget viden og åbenhed omkring diabetes!

Det er ikke første gang, at tanken har strejfet mig: Hvor meget værre det kan blive, hvis jeg fejler andet end diabetes. Det er jo rigtig godt, at der bliver fulgt omhyggeligt op på os, der har diabetes, men det er ikke altid, at man takler det lige godt, når man venter på prøvesvar. I hvert fald bryder mit blodsukker sig ikke om ventetiden.

Jeg har i mange år i perioder været plaget af det, jeg selv betegner som muskelspændinger mellem skulderbladene og hen over brystet.  Det kommer og går. Hjertet kan hoppe lidt mere over, og det kan i dårlige perioder forværres ved aktivitet.

Annonce

Rødt flag

I de seneste måneder har dette været udtalt. Jeg troede hele tiden, at det skyldtes stress (ikke så mærkeligt i denne coronatid), men fandt ud af, at jeg burde nævne det over for min praktiserende læge. Så det gjorde jeg … Det resulterede i en masse undersøgelser, blodprøver, Holter-registrering (registrering af hjertet i 24 timer) og stresstest på cykel. Ved sidstnævnte test mente de at kunne se noget, de ville undersøge nærmere. Det skyldes, at jeg har haft diabetes meget længe, og at det har været dårligt reguleret. Derudover røg jeg, da jeg var yngre, og der er hjerte-kar-sygdom i familien. Sådan er det!

Er jeg syg?

Jeg blev henvist til en CT-scanning af hjertet. Så begyndte tankerne at snurre: Måske var det ikke muskelspændinger, måske var der noget galt med mit hjerte. Jeg blev bange! Jeg begyndte at føle hvert hjerteslag, fik konstant hovedpine, og tankerne snurrede rundt. Det var ikke så sjovt at skulle vente på at få en tid til CT-scanning af hjertet. Jeg troede, at jeg var færdig, da jeg havde taget cykeltesten.

LÆS OGSÅ: Åh nej… Ikke føling i dag!

Undersøgelsen

Undersøgelsen blev foretaget hurtigere end forventet. Det skræmte mig endnu mere. Jeg havde nemlig fået at vide, at ventetiden var 3 måneder, og så fik jeg en tid 14 dage efter cykeltesten! Hvorom alting er, så fik jeg foretaget EKG samt ultralyds- og CT-scanning af hjertet. Der var ingen konkrete svar efter undersøgelsen. Jeg måtte vente på lægens svar. Så ventede jeg igen …

Dårlig samvittighed

En uge senere kom svaret. Der var intet galt, hvilket jeg først havde antaget. Det var jeg meget taknemmelig og glad for – misforstå mig ikke! Men min psyke fik et lille knæk på vejen, og det påvirker blodsukkeret. Jeg havde dårlig samvittighed over, at jeg måske har “sjusket” med min diabetes, påført kroppen cigaretrøg osv. Den konstante dårlige samvittighed kan jeg godt genkende, når det gælder min diabetes. Det blev bare forstærket, da det gik op for mig, at der kunne have været noget galt med mit hjerte – den pumpe, der holder min krop i gang. Skræmmende tanke!

LÆS OGSÅ: Er det muligt at blive udbrændt af diabetes?

Vi er heldige her i Norden

Som sagt er jeg meget glad for, at man bliver taget alvorligt; at man får disse ekstra undersøgelser for at udelukke noget alvorligt. Vi er heldige – vi, der bor i Norden og får disse tilbud. Men ventetiden er frygtelig. Der følger så meget mere med end bare at vente på en undersøgelse og prøvesvar. Hovedet bliver fuld af tanker, man gerne ville være fri for … Men nu kan jeg lægge denne 2 måneders periode bag mig og ånde lettet op, hvilket er godt for mit blodsukker, der også har “lidt” i ventetiden.

LÆS OGSÅ: Sådan kan også du blive glad for fysisk aktivitet

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce