Læsernes historier

Er min diabetes type 2 en del af arven fra mine forældre?

Udgivet for første gang: 30.06.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Knut Lorentzen
Skrevet af: Knut Lorentzen

Jeg hedder Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor i Harestua med min kone. Vi har to voksne børn og to børnebørn. Jeg har type 2-diabetes og er optaget af, hvordan man lever bedst muligt med det. Jeg interesserer mig også for, hvordan man kan forebygge følgesygdomme til diabetes.

Jeg fik stillet diagnosen diabetes type 2 for ca. 25 år siden. Den blev opdaget af en årvågen læge, der straks greb ind. Jeg havde overhovedet ikke tænkt på muligheden, eftersom jeg ikke havde hørt om, at andre i familien havde sygdommen.

Begge mine forældre er døde for mange år siden, men muligheden for at de kan have været syge uden, at det blev opdaget, er absolut til stede. Dengang var de nok heller ikke særligt gode til at være opmærksomme på disse ting. Jeg tror, at det var sådan, for den ene side af familien, der har haft og er blevet ramt af diabetes type 2.

Annonce

Jeg fortalte naturligvis mine to ældre brødre om den diagnose, jeg havde fået, og foreslog at de måske også burde blive undersøgt.

Begge mine brødre er ramt af sygdommen

Så er årene gået, og den første, der fik diagnosen diabetes type 2, var min ældste bror. Han har i mange år været noget overvægtig, og har desuden haft et stillesiddende arbejde. Dette er naturligvis heller ikke medvirkende til at undgå diabetes. En rutinemæssig kontrol hos lægen afslørede, at han også havde diabetes type 2.

LÆS OGSÅ: Nysgerrighed hjælper

Det var ganske givet en ubehagelig besked at få. Han boede alene og rejste meget, og desuden var han meget glad for mad. Men med tiden forstod han alvoren ved diagnosen og har langsomt, men sikkert, ændret sin kost.

For blot nogle år siden fik min mellemste bror besked om, at han var ramt af sygdommen. Med andre ord har jeg god grund til at tro, at det er en del af vores arv. Jeg har også en fætter på samme side af familien, som er berørt, så er det kombinationen af gener fra vores forældre, der har været udslagsgivende, eller hvad skal vi tro?

LÆS OGSÅ: At være gæst med diabetes type-2

Kan mine børn arve sygdommen?

Et andet spørgsmål, der dukker op, er om det er noget kan give videre til vores børn? Det er ikke rart at tænke på, hvad der senere eventuelt kan dukke op. Det gælder jo vores egne børn og nuværende og kommende børnebørn. Jeg vil tro, at der er flere, der tænker på de samme muligheder.

Vi er dog heldige, at vi lever i en tid med god medicinering og god opfølgning fra sundhedsvæsenets side, således at eventuelle symptomer kan opdages på et tidligt tidspunkt. Det er dog også værd at skrive sig bag øret, at diabetes type 2 kan være en arvelig sygdom.

LÆS OGSÅ: Min årlige diabeteskontrol

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev