Læsernes historier

At være gæst med type 2 diabetes

Udgivet for første gang: 16.06.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Knut Lorentzen
Skrevet af: Knut Lorentzen

Jeg hedder Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor i Harestua med min kone. Vi har to voksne børn og to børnebørn. Jeg har type 2-diabetes og er optaget af, hvordan man lever bedst muligt med det. Jeg interesserer mig også for, hvordan man kan forebygge følgesygdomme til diabetes.

Nu har jeg i mange år haft diabetes type 2, og de fleste af vores venner ved det godt og er flinke til at tage hensyn. Desuden er der med tiden blevet flere i vennekredsen, der har sygdommen.

Annonce

Nogle gange kommer man alligevel i situationer, hvor værterne ikke hører til blandt den nærmeste omgangskreds. Hvad gør man
så?

Forret og hovedret er som regel ikke noget problem, da de sjældent indeholder ret meget sukker. Jeg har tallerkenmodellen i baghovedet med vægt på Sundhedsstyrelsens råd om at reducere indtagelsen af kulhydrater. Den opfordrer til øget indtagelse af grøntsager på bekostning af f.eks. pasta, kartofler eller ris.

Jeg kan ikke altid gennemføre det, men jeg har det altid i baghovedet.

LÆS OGSÅ: Hvad spiser jeg, når jeg har lavt blodsukker?

Der er større udfordringer med desserter og kager

Udfordringen er dog større, når det drejer sig om dessert- og kageborde. Det er min erfaring, at det oftest er bedst at fortælle om sygdommen, uden at gøre et stort postyr ud af det. Man ønsker jo ikke en stresset værtinde, som desperat leder efter noget andet at servere. Men man vil jo heller ikke give indtryk af, at man ikke kan lide maden, og at det er grunden til, at man ikke spiser.

I de fleste tilfælde kan man spise lidt eller dele af desserten, og kagebordet har ofte flere valgmuligheder.

LÆS OGSÅ: Mange føler skam over at have type-2 diabetes

Hvad med drikkevarer, når man er gæst med diabetes?

Jeg har aldrig drukket meget, heller ikke før jeg fik diabetes. Men det er altid hyggeligt at kunne drikke et glas vin i godt selskab. En af mine venner, der er læge, sagde engang, at der er nogle ting, man bør være opmærksom på, når det drejer sig om drikkevarer og diabetes. Et fornuftigt råd er, at man ikke bør drikke mere end to drinks (eller to små flasker øl eller to glas vin). Kvinder bør gøre det samme, men kun én drink.

Det er også en god idé at drikke langsomt og eventuelt have en alkoholfri eller sukkerfri læskedrik ved siden af. Alkohol stimulerer madlysten, og resultatet kan være, at du spiser for meget, hvilket kan få blodsukkeret ud af kontrol.

Selv om der er ting, vi diabetikere skal være opmærksomme på, så føler jeg ikke, at det er et problem at være gæst med diabetes.

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker alkohol diabetes

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev