Læsernes historierLev med diabetes

Graviditeten gør mig mere insulinfølsom

Udgivet for første gang: 12.06.22
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

Flere insulinfølinger og ændret insulinbehov er bare nogle af grundene til, at det kan være svært at have diabetes, når man er gravid. Alligevel har jeg været heldig med at være i god form indtil videre.

Siden sidste gang jeg var gravid, har jeg fået nyt arbejde. Jeg er glad for, at jeg arbejder i turnus, nu hvor jeg er gravid igen. Nu hvor jeg også har sene vagter og har en smule fri her og der, er det nemmere at tage på hospitalet, uden at det går ud over arbejdet, sammenlignet med da jeg arbejdede 8-16 som lærer, hvor der skulle vikar på, bare jeg var væk en time. Det betød, at jeg var nødt til at fortælle min leder om graviditeten ret tidligt.

Annonce

Denne gang ønsker jeg ikke at sige det på arbejdet, før jeg er klar til det.

Oplever flere følinger

Ligesom ved forrige graviditet har jeg indtil nu været ret heldig med formen. I hele det første trimester har jeg været i upåklagelig form og har egentlig ikke mærket noget særligt til, at jeg er gravid, ud over at blodsukkeret opfører sig anderledes. Jeg har været i stand til at træne, spise, arbejde og leve som normalt.

Sidste gang var jeg lidt plaget af urinvejsinfektioner, men er indtil videre sluppet for dette i denne graviditet. Jeg mærker dog, at jeg er meget mere insulinfølsom, og at jeg har brug for mindre insulin end sædvanlig. Et typisk symptom på, at man er gravid, er et øget antal følinger. Dette vil vist nok ændre sig meget i løbet af graviditeten.

På Diabetesforbundets hjemmeside er der en masse gode oplysninger om diabetes og graviditet. Om insulinbehov står der blandt andet: “De første 8-16 uger af graviditeten har du som regel mindre behov for insulin. I denne periode er det ret almindeligt, at du får flere følinger, end du plejer. Insulinbehovet vil stige igennem graviditeten.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Is i maven, når det gælder blodsukkeret

Det, at jeg har følt mig i så fin form, har også bekymret mig. Er jeg overhovedet gravid, siden jeg ikke mærker noget særligt? Det eneste, der er anderledes, er, at lysten til kaffe er forsvundet ligesom sidst. Alligevel er mit blodsukker indtil videre en god indikator for, at jeg i allerhøjeste grad er gravid; jeg er meget insulinfølsom og har flere følinger. Indtil videre ser alting fint ud på ultralydsbillederne. Jeg krydser fingre og er spændt på det videre forløb! Jeg tænker, at jeg bare må være glad for, at jeg er en af dem, der er heldige med formen, og håber, at det varer ved!

Jeg mærker også, at jeg er lidt mere afslappet med hensyn til blodsukkeret denne gang. Jeg har lært, at selvom blodsukkeret stiger lidt, er det vigtigt ikke at tage for meget insulin. Is i maven er et vigtigt stikord her. Jeg er meget mere insulinfølsom, og mit blodsukker skifter hurtigt! Sidste gang gik jeg lidt i panik, hver gang blodsukkeret steg lidt, og tog insulin. Det resulterede i, at blodsukkeret gik meget op og ned. Denne gang har jeg også sådan nogle dage, men jeg synes, at det stort set går rigtig godt!

LÆS OGSÅ: Jeg flytter for meg selv

Næsten mere opfølgning, end jeg har brug for

Ud over at blive fulgt nøje på hospitalet, er det vigtigt at få tjekket øjnene hos øjenlægen og få taget andre prøver hos sin egen læge (ligesom alle gravide skal). Øjnene skal kontrolleres to gange i løbet af graviditeten – i uge 12 og 32.  Jeg fik også besked på at kontakte jordemoderen i min kommune. Det anbefales, at man går til regelmæssig graviditetskontrol, selvom man følges nøje på hospitalet.

Og apropos opfølgning på hospitalet: Vi har fået nogle erfaringer med os fra sidste gang, både på godt og ondt. Som nævnt går jeg skiftevis til læge og sygeplejerske hver anden gang. Hos sygeplejersken ser vi på blodsukkeret, mens jeg ikke helt kan se formålet med besøget hos lægen. Jeg synes, det kan virke lidt overflødigt. For mit vedkommende har de ikke været så nyttige indtil videre, da jeg har været i god form, og da det stort set er blodsukkeret, det handler om nu. Jeg har derfor ytret ønsket om at tage disse konsultationer med lægen via telefon, så jeg slipper for at tage på hospitalet for at fortælle, at alt er fint, og derefter køre igen. Dette havde de forståelse for, og jeg kunne også få nogle af kontrollerne via telefon med sygeplejersken, hvis jeg ville.

LÆS OGSÅ: Mennesker med diabetes kan forbedre deres helbred gennem kosten

Vigtigt at huske, at alle graviditeter er forskellige

Jeg vil også gerne dele en kommentar fra en diabetessygeplejerske, som jeg fik, da jeg var til kontrol i forbindelse med forrige graviditet. Dette var tidligt i graviditeten, flere uger før uge 12, og sygeplejersken spurgte mig, om jeg arbejdede. Hun virkede næsten overrasket, da jeg svarede, at jeg arbejder fuld tid, og sagde, at det var almindeligt at blive sygemeldt, når man er gravid og har diabetes. Det forstår jeg, og det er vigtigt at påpege, at jeg har forståelse for, at alle oplever en graviditet forskelligt. Jeg ved, det kan være svært at håndtere diabetes under en graviditet.

Jeg kan kun tale for mig selv, og jeg har været heldig at være i så fin form og have et job, der er meget lidt stressende. Situationen havde nok været en anden, hvis jeg var i dårlig form; hvis jeg kæmpede meget med mit blodsukker, eller hvis jeg havde et krævende job med meget stress.

Uanset hvad er det vigtigt både at lytte til fagfolk og til sin egen mavefornemmelse. Jeg føler mig i god nok form til at arbejde og tænker, at det skal jeg gøre, så længe det føles okay med mig.

I skrivende stund er jeg færdig med første trimester. Jeg er meget spændt på, hvordan blodsukkeret ændrer sig yderligere i graviditeten, og om formen fortsætter med at være lige så god.

LÆS OGSÅ: Tak til en hverdagshelt!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce