Læsernes historier

God tandsundhed er vigtig for dig med diabetes

Udgivet for første gang: 22.05.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Børster du tænder efter at have spist følingsmad om natten? Næppe! Sidste gang jeg var hos tandlægen, begyndte jeg at reflektere over, hvilke udfordringer vi med diabetes har, når det gælder tandsundhed.

Vi, der har diabetes, bør være ekstra forsigtige med tandsundheden. Jeg ved, at der er mange sygdomme, der øger risikoen for huller i tænderne og andre tandproblemer, og det gælder også os med diabetes.

Annonce

Når man har diabetes, er det nok meget almindeligt at få insulinføling om natten af og til. Desværre indeholder følingsmaden som regel sukker. Og uanset hvad man spiser på sine natlige togter til køleskabet og køkkenskabene, medfører det et syreangreb på tænderne.

Muligheden for at få huller i tænderne øges. Og hvem orker at begynde at børste tænder efter at have spist følingsmad midt om natten? Jeg kan tælle på én hånd de gange, det er sket for mig. Det orker jeg ganske enkelt ikke. Søvnen er vigtigere.

Et fantastisk råd fra tandlægen: Efter at du har spist følingsmad om natten, skal du tage et stykke sukkerfrit tyggegummi.

Nul huller (bank under bordet)

Jeg bryder mig ikke om at gå til tandlæge. Ikke desto mindre har jeg besluttet mig for at gå en gang om året. Især på grund af min diabetes. Jeg har faktisk aldrig haft huller i tænderne (bank under bordet), men denne gang var der et par små huller under opsejling.

Det sidste års tid har jeg haft et mere ustabilt blodsukker. Måske er det årsagen til begyndende karies? Tandlægen var ikke sikker, men mente, at det kunne være en medvirkende årsag. Jeg børster normalt tænder morgen og aften, ikke noget ekstremt. Men hvad kan jeg gøre for at stoppe hullerne?

LÆS OGSÅ: Jeg vil gerne lære mere for at leve bedre

Mere udsat med diabetes

Jeg spurgte tandlægen til råds om diabetes og god tandsundhed. Vi er mere udsatte, særligt dem med hyppige insulinfølinger om natten. Det giver syreangreb på tænderne, og hvis du også har spist eller drukket noget med meget sukker, er du endnu mere ilde stedt.

Men jeg fik et fantastisk råd af tandlægen, som jeg tog i brug samme nat:

Efter at du har spist følingsmad om natten, skal du tage et stykke sukkerfrit tyggegummi. Tyg lidt på det, før du lægger dig – så stopper syreangrebet. Det er genialt, synes jeg. Jeg er endda faldet i søvn med tyggegummi i munden og vågnet med frisk ånde. Win-win! Jeg anbefaler alle at prøve dette. Hav en pakke liggende på natbordet; så husker du det bedre.

Børst ikke for hårdt – og skyl ikke munden

Tandlægen fortalte mig, at mange børster tænderne for hårdt. Brug en blød tandbørste, og tryk ikke for hårdt, når du børster. To minutter er rigeligt, morgen og aften. Hvis du har problemer med isninger, har du helt sikkert børstet for hårdt. Hvis du har store problemer med isninger, kan du bede din tandlæge om at få recept på en tandpasta, der hjælper rigtig godt. Jeg har selv prøvet den, og den kan anbefales.

Tandlægen lærte mig også noget andet nyt denne gang. Jeg har børstet tænder i næsten 40 år (!) og altid skyllet munden med vand efter tandbørstningen. Dette er angiveligt helt forkert! Så skyller du den fluor væk, som er i tandpastaen, og som skal beskytte dine tænder.

Det er meget uvant og lidt ækelt ikke at skylle en sidste gang efter tandbørstningen, og ofte husker jeg det heller ikke. Men den nye vane kommer vel efterhånden.

Hvad er dine bedste råd til god tandpleje med diabetes?

LÆS OGSÅ: På dårlige dage skal vi huske på de gode

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce