Læsernes historier

På dårlige dage skal vi huske på de gode

Udgivet for første gang: 21.01.24
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

Det er så nemt at lade en dag med “dårligt” blodsukker overskygge alt, hvad man gør godt, og alle de dage, hvor man faktisk får det til at fungere.

Husker du en dårlig dag bedre end en god dag? Sådan er det i hvert fald for mig, og det er ikke altid let at tænke positivt, når jeg oplever udfordringer med min diabetes.

Annonce

Jeg har mange eksempler på, at dette er sket for mig, men vil gerne trække et enkelt frem, der inspirerede mig til at skrive dette indlæg.

Det var en torsdag, og jeg havde fri. Jeg havde ikke de store planer denne dag ud over en løbetur sammen med min samlever, når han kom hjem fra arbejde. Jeg startede dagen med fint blodsukker, og dette fortsatte egentlig i løbet af dagen. Da min samlever kom hjem, spiste vi aftensmad og løb i ca. en time bagefter. Jeg havde da et blodsukker, som passer fint for mig, når jeg skal løbe. 5 kilometer føltes helt utrolig nemt denne dag, og efter løbeturen havde jeg perfekt blodsukker.

Det gav mig en god følelse og selvtillid, fordi jeg havde regnet helt rigtigt med mad og blodsukker.

Ét dårligt valg og alt var ændret

Før jeg gik i seng, følte jeg, at jeg var lidt sulten. Ikke meget sulten, men sådan at det ville være godt med noget i maven, før jeg skulle i seng. Først tænkte jeg på at tage en banan. Det er noget, jeg ofte spiser, og det fungerer godt for mig. I køleskabet havde vi også en Go’morgen-yoghurt. Denne var med sukker, og jeg plejer normalt at købe dem, der ikke er tilsat sukker, hvis de er til mig. Jeg tænkte dog, at når jeg nu havde så fint blodsukker, kunne jeg godt spise denne her.

Det varede ikke længe, før blodsukkeret begyndte at stige. Jeg doserede insulin og ventede. Jeg kontrollerede efter en time, og det var stadig stigende. Jeg doserede mere insulin. Selv to timer efter måltidet var blodsukkeret stadig højt. Jeg doserede derfor endnu mere insulin og lagde mig bare til at sove.

Jeg kan nu se i bakspejlet, at jeg sandsynligvis doserede alt for meget insulin, for jeg vågnede om natten med en kraftig følelse af at have spist alt for meget. Vågnede igen endnu senere ud på natten med højt blodsukker og måtte dosere insulin nok en gang.

LÆS OGSÅ: Bedre søvn med et stabilt blodsukker

Selvransagelse

Jeg besluttede mig for at begynde den næste dag på den bedst mulige måde. Jeg havde sen vagt, så jeg spiste morgenmad og tog ud for at træne. Jeg mærkede fortsat eftervirkningerne af aftenen og natten og havde behov for meget mere insulin end normalt for at holde blodsukkeret i skak. Jeg mærkede også, at jeg ikke var i topform til træningen.

Jeg tog mig i at tænke, at det hele startede, da jeg spiste den yoghurt, og fordi jeg ikke havde bevæget mig specielt meget hele dagen, ud over løbeturen, ja så “straffede” blodsukkeret mig. I hvert fald er jeg sådan, at jeg altid prøver at finde årsagen til, at blodsukkeret opfører sig, som det gør. Det kan føre til rigtig meget selvransagelse, og selv om det er vigtigt at reflektere over dette, så man kan træffe gode valg, er det ikke altid udelukkende positivt.

Jeg fik helt ondt indeni af at se på grafen over det sidste døgn på den kontinuerlige blodsukkermåler og tænkte, at jeg var fuldstændig mislykket. Men så stoppede jeg op et øjeblik. Jeg tænkte på alle de dage, hvor jeg kan se på grafen og sige, at jeg har haft en fantastisk dag med mit blodsukker. Jeg var jo også meget tilfreds med mig selv efter løbeturen, men det havde jeg næsten glemt.

LÆS OGSÅ: Virus og blodsukker

Lad ikke dårlige dage overskygge de gode

Det vil gå op og ned med dit blodsukker, og det er vigtigt ikke at lade de dage, man føler, ikke er helt så gode, overskygge de gode. Jeg ved, at det er nemt at sige, og jeg har selv noget at arbejde med her. Det er ikke desto mindre noget, jeg ønsker at blive bedre til.

Der er et engelsk ordsprog, der siger noget i retning af: “Det er bare en dårlig dag, ikke et dårligt liv.” Det er måske lidt af en kliché, men jeg synes, det er rart at tænke på, når man har haft en svær dag med diabetes.

LÆS OGSÅ: Fornemmelsen af at få føling med normalt blodsukker

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce