Læsernes historier

Nysgerrighed hjælper

Udgivet for første gang: 09.06.21 | Sidst redigeret: 06.04.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Maria Jørgensen
Skrevet af: Maria Jørgensen

Maria blev født i 1994. Hun udviklede type 1-diabetes i 2012 og bruger en daglig insulinpumpe. Maria er meget glad for sin hund, Nevada, som hun en dag vil træne for at blive en diabetisk hund.

Det at være nysgerrig og have et ønske om at lære så meget som muligt er jo klart en fordel, når man har en kronisk sygdom. Jo mere man lærer, desto bedre er man rustet til at klare sygdommen.

Da jeg giftede mig, holdt en af mine brødre en god tale under middagen. Han beskrev mig blandt andet som nysgerrig. Det var et adjektiv, der aldrig før var blevet brugt til at beskrive mig, men jeg synes, det var ganske passende. Og egentligt et fint supplement.

Annonce

Dem, der er nysgerrige, keder sig sjældent. Og det passer godt til mig. Jeg har så mange forskellige interesser og ting, jeg ønsker at foretage mig, så det at kede sig er nærmest umuligt. Jeg føler ikke, at jeg har tid nok, for jeg vil lære om og udforske “alt”, og det kan være både godt og ondt. 

Det udfordrende ved at være nysgerrig er, at jeg kan føle, at jeg konstant har for lidt tid og kun bliver halvt færdig med det, jeg er i gang med, idet jeg hele tiden vil starte på noget nyt. Det kan medføre et savn og en form for tristhed, fordi man slet og ret ikke kan nå at gøre alt, man har lyst til.

Mere aktiv

Dog er der mange flere fordele end ulemper. Nysgerrigheden motiverer mig til at være aktiv, idet jeg stadig vil udforske nye steder og se nye udsigter. Det gør, at gåture med hundene aldrig bliver kedelige, og det motiverer mig til at bestige bjergtoppe og udfordre mig selv.

Da nysgerrigheden gør mig mere aktiv, vil den, om ikke andet indirekte, hjælpe mig med blodsukkeret. For nylig ville jeg blot gå en kort tur med hundene. Det blev en tur på to timer, bare fordi jeg ville se, hvad der var bag det næste hjørne. Sådanne lange ture er glimrende til at holde blodsukkeret nede og stabilt.

LÆS OGSÅ: Pandemien er ikke ovre

Lærevillig

Det at være nysgerrig og have et ønske om at lære så meget som muligt er jo klart en fordel, når man har en kronisk sygdom. Jo mere man lærer, desto bedre er man rustet til at klare sygdommen. Der findes mange bøger og artikler om diabetes, ikke mindst fra Diabetesforeningen og på denne side (Os med diabetes), der giver mange nyttige oplysninger om, hvordan man lever et så godt liv som muligt med de kort, man har fået.

LÆS OGSÅ: Derfor har jeg altid ekstra diabetesudstyr med mig

Jeg elsker at læse om andres erfaringer med diabetes. Det har hjulpet mig meget i min håndtering af sygdommen.

Jeg havde aldrig tænkt over, at jeg var et nysgerrigt menneske, før min bror nævnte det i bryllupstalen. Men det er et af mine yndlingsadjektiver i dag. Jeg elsker at lære og elsker, at jeg aldrig keder mig. Det er en stor fordel for mig i mit liv med diabetes. Nysgerrigheden gør, at jeg ser muligheder frem for vanskeligheder, og den giver mig motivation til at gribe disse muligheder.

Har du nogen egenskaber, der hjælper dig specielt med din diabetes?

LÆS OGSÅ: Har brudt en barriere med åbenhed

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce