Læsernes historier

Da jeg ikke kunne få mit blodsukker ned

Udgivet for første gang: 20.03.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Maria Jørgensen
Skrevet af: Maria Jørgensen

Maria blev født i 1994. Hun udviklede type 1-diabetes i 2012 og bruger en daglig insulinpumpe. Maria er meget glad for sin hund, Nevada, som hun en dag vil træne for at blive en diabetisk hund.

Jeg har haft behov for medicinsk behandling det sidste års tid (andet end det gode gamle insulin). Uden at gå i detaljer var det noget, der i høj grad påvirkede blodsukkeret. Jeg har aldrig haft så svært ved at kontrollere blodsukkeret som ved denne behandling og vil gerne dele mine erfaringer med dig.

Den medicin, jeg fik, fik mit blodsukker til at opføre sig meget usædvanligt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende før. Skyhøje blodsukkerniveauer, uden at jeg havde spist, og som jeg ikke kunne få ned igen uden at skulle tage voldsomme mængder insulin. Nogle gange var jeg nødt til at tage næsten ti gange så meget, som jeg normalt ville tage til den samme mængde mad.

Annonce

Skræmmende

Det er både væmmeligt og vanskeligt at vænne sig til det, når dosisændringerne bliver så voldsomme. Især mentalt. Jeg fandt det meget ubehageligt at skulle mangedoble insulinmængden uden at vide, hvor meget man egentlig har brug for, eftersom alt er “nyt”. Det var ganske enkelt svært at turde tage nok insulin. Fordi de doser, jeg var nødt til at tage dengang, var doser, som normalt ville have taget livet af mig. Eller som i bedste fald ville have givet mig meget alvorlig insulinføling.  At skulle tage næsten 10 enheder til et måltid, jeg normalt ville tage 1-2 enheder til, var virkelig skræmmende.

LÆS OGSÅ: Er det muligt at blive udbrændt af diabetes?

Genvinde kontrollen

Jeg fandt en måde at håndtere det på, som viste sig at fungere ganske godt. Jeg tog aldrig hele bolusdosen på en gang, men gradvist, eftersom jeg så, hvordan mit blodsukker reagerede. Samtidig tjekkede jeg mit blodsukker oftere, end jeg nogensinde har gjort. Det endte med at fungere, og efter nogle dage følte jeg, at jeg havde genvundet kontrollen, i hvert fald noget af den. Det blev aldrig helt naturligt for mig at tage så store mængder. Men da jeg forstod, at det var så meget, jeg havde brug for, blev det lettere for hver dag, der gik.

Jeg var sygemeldt i denne periode, og jeg tror ikke, jeg ville have klaret mig uden. Mit blodsukker krævede virkelig 100 % fokus, og jeg det havde ikke kunnet kombinere det med job, jeg har som veterinærsygehjælper. Da jeg var færdig med behandlingen, opførte mit blodsukker sig heldigvis normalt igen.

Få hjælp

Behandling af unormalt højt blodsukker, hvad enten det skyldes medicinske eller andre årsager, er vigtigt at håndtere i samråd med en diabetessygeplejerske, din praktiserende læge eller andet sundhedspersonale. Jeg var i kontakt med min diabetessygeplejerske i denne situation og fik god hjælp af hende. Det, der virker for mig, virker ikke nødvendigvis for dig, men jeg håber, at erfaringen kan være til gavn.

LÆS OGSÅ: En travl hverdag med diabetes

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce