Læsernes historier

En travl hverdag med diabetes

Udgivet for første gang: 10.12.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Hvordan håndterer man en kronisk sygdom som diabetes i en travl hverdag? Selv har jeg fuldtidsjob, studerer på deltid, er freelanceskribent, har to børn på deltid og træner hver dag. Hvordan fungerer det, når jeg også har diabetes?

Jeg indrømmer gerne, at det til tider er hårdt at have diabetes. Blodsukkeret svinger, udstyret skal skiftes, blodsukkeret skal kontrolleres på alle mulige tidspunkter, jeg skal altid have ekstra udstyr og følingsmad med mig, og så er der de daglige bekymringer. Til tider er jeg dødtræt af det, og det tillader jeg mig selv at være. Samtidig har jeg besluttet, at sygdommen ikke skal styre mit liv. Jeg vil leve et godt og indholdsrigt liv, selvom jeg har diabetes.

Annonce

80 % er godt nok

Jeg har en hektisk hverdag. Jeg har et fuldtidsjob, som jeg elsker, og hvor der til tider er meget at lave. Jeg studerer på deltid i min fritid og har nogle faste freelanceopgaver som skribent. Det er til tider meget, men jeg kan lide det og vil gerne udvikle mig. Jeg kan ikke levere topresultater inden for alt, hvad jeg laver. Det er faktisk ikke muligt. Men jeg vælger hellere at have en masse interesser, hvor jeg præsterer 80 %, end én interesse, hvor jeg præsterer 100 %.

Det kan man være uenig i, men det fungerer for mig. Og som regel er 80 % mere end godt nok. Hvis jeg hele tiden skulle præstere 100 %, ville jeg sandsynligvis få præstationsangst. Det har jeg sjældent. På denne måde får jeg lavet meget og skal samtidig være effektiv. Med hensyn til mine studier har jeg ingen ambitioner om at få topkarakterer. Jeg vil lære og udvikle mig. Og det gør jeg, selvom jeg på papiret måske får en dårlig karakter. I jobmæssig sammenhæng kan jeg udføre et stykke arbejde, som ikke er godt nok, og så må jeg bare forbedre det, jeg har lavet.

LÆS OGSÅ: Åh nej… Ikke føling i dag!

Aktivitet giver energi

Mit blodsukker kræver, at jeg er aktiv i løbet af dagen. Jeg laver altid en halv times træning i løbet af dagen, gerne højintensiv træning. Det er hurtigt og effektivt, samtidig med at det giver overskud og energi. Jeg forsøger også at holde små pauser i løbet af arbejdsdagen, hvor jeg bevæger mig. Mit mål er 15.000 skridt i løbet af en dag, men det er ikke altid, jeg når det. At tælle skridt er en rigtig god aktivitetsparameter, og jeg kan godt lide at have et mål at stræbe efter. Uanset hvad giver træning og aktivitet overskud, så jeg kan præstere bedre i hverdagen.

Hold pauser

Selvom jeg har en aktiv hverdag, er jeg god til at holde pauser og have tid til mig selv. Jeg kan ikke være sammen med andre mennesker døgnet rundt. Jeg har mine børn hver anden uge, og den uge, hvor de er hos mig, er der meget at se til. Den uge, hvor jeg er alene, plejer jeg at have flere aftener, hvor jeg slapper af alene og ser en film eller serie. Det er ganske enkelt nødvendigt for at koble af.

LÆS OGSÅ: Er det muligt at blive udbrændt af diabetes?

Kost

Min krop fungerer bedst, når jeg spiser en sund og nærende kost og har en god måltidsrytme. Det bedste for mig er at spise cirka hver tredje time i stedet for at spise få, store måltider. Blodsukkeret har det bedst på denne måde, også sammenlignet med den type insulin, jeg tager i forbindelse med måltiderne. Jeg ved godt, at jeg får mindre energi, hvis jeg sløser med kosten. Jeg bliver sløv og oppustet. Jeg tillader mig at være mindre striks med kosten i weekenderne. Men for store udskejelser kan forplante sig langt ind i den efterfølgende uge. Det er det som regel ikke værd.

Jeg stræber også efter at være positiv og ikke dyrke det negative. Hver dag er en ny mulighed 😊

LÆS OGSÅ: Brillerne fra helvede!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce