Læsernes historier

Som diabetiker skal man passe godt på sine fødder

Udgivet for første gang: 29.09.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Knut Lorentzen
Skrevet af: Knut Lorentzen

Jeg hedder Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor i Harestua med min kone. Vi har to voksne børn og to børnebørn. Jeg har type 2-diabetes og er optaget af, hvordan man lever bedst muligt med det. Jeg interesserer mig også for, hvordan man kan forebygge følgesygdomme til diabetes.

Fødderne skal gerne holde hele livet, og vi tager dem som regel for givet, så længe vi er sunde og raske. Efter at jeg fik diabetes, blev jeg gjort opmærksom på, at nu skulle jeg pleje fødderne mere, end jeg havde gjort tidligere.

Diabetikere har en højere forekomst af åreforkalkning. Dette kan medføre, at blodomløbet til benene nedsættes.
 Min læge fortalte mig, at det er grunden til, at følelsen i fødderne hurtigt bliver nedsat hos diabetikere, og at man derfor kan gå rundt med sår under fødderne, som ikke opdages.

Annonce

Selv et lille sår kan give alvorlige problemer. Nedsat blodomløb påvirker helingsprocessen og reducerer dermed evnen til at bekæmpe en eventuel infektion.

Optaget af at passe på mine fødder

Et ubehandlet sår kan give infektion og i værste fald ende med en amputation. Jeg har en god ven, der har oplevet dette, og derfor er jeg meget optaget af at tage vare på mine fødder for at undgå dette.
 Han klarer sig fint med det ene ben, men det er ikke nogen ønskesituation.

LÆS OGSÅ: Hvordan diabetes har påvirket mit syn

Jeg er også påpasselig med at vælge gode sko, som ikke klemmer eller har sømme, der kan give gnavsår.
Og jeg er opmærksom på at tømme dem for småsten og lignende. Sådan noget kan lave sår, uden at jeg opdager det. Jeg synes også, det er klogt at være særligt forsigtig med brug af sandaler, da småsten meget lettere kan komme ind under fødderne.

LÆS OGSÅ: Mange føler skam over at have type-2 diabetes

Valg af sokker er vigtigt

En fodterapeut, jeg kender, har anbefalet mig at bruge syntetiske sokker helt uden sømme. De forkerte sokker kan skabe friktion og dermed forårsage gnavsår. Hun bad mig også om at være omhyggelig med at tørre huden mellem tæerne, når jeg har været i bad, og smøre fødderne med en fed, parfumefri creme hver dag. Det er også vigtigt at smøre oversiden og undersiden af tæerne, men aldrig mellem tæerne, da det kan give fodsvamp.

Jeg har nu haft type 2-diabetes i ca. 25 år, og indtil videre er fødderne og jeg gode venner.

LÆS OGSÅ: At være gæst med type-2 diabetes

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev