Læsernes historier

Hvordan diabetes har påvirket mit syn

Udgivet for første gang: 22.09.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Knut Lorentzen
Skrevet af: Knut Lorentzen

Jeg hedder Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor i Harestua med min kone. Vi har to voksne børn og to børnebørn. Jeg har type 2-diabetes og er optaget af, hvordan man lever bedst muligt med det. Jeg interesserer mig også for, hvordan man kan forebygge følgesygdomme til diabetes.

Allerede lige efter at jeg var blevet diagnosticeret med diabetes, erfarede jeg, at sygdommen havde betydning for mit syn. Jeg har brugt briller hele mit voksne liv og er regelmæssigt gået til øjenlæge og har fået foretaget synstests.

Men efter at jeg var begyndt at tage lidt medicin for at få styr på sygdommen, fik jeg også problemer med synet. Brillestyrken passede pludselig ikke længere, og jeg syntes, at synet blev dårligere.

Annonce

I en periode gik jeg hyppigt til kontrol hos min optiker, og jeg måtte hele tiden skifte brillestyrke. Det var en trættende og stressende tid. Heldigvis stabiliserede det sig efterhånden, men min optiker forklarede mig, at diabetes er en af de mest almindelige årsager til synsproblemer.

Kan føre til blindhed

Sygdommen påvirker de små blodkar i øjet, hvilket beskadiger nethinden og dermed synet. Hvis det ikke behandles, kan det føre til betydelig svækkelse af synet og i værste fald blindhed.

Nu har jeg haft diabetes i 25 år, og i løbet af et par uger er jeg nu blevet opereret for grå stær på begge øjne. Om det var kommet alligevel, er svært at sige, men operationen gik fint på begge øjne. Det var helt uden smerter. Selve operationen tog ikke mere end 10-15 minutter og er overhovedet ikke noget at frygte. 

LÆS OGSÅ: At være gæst med type 2 diabetes

Har døjet med dobbeltsyn

Jeg har døjet lidt med dobbeltsyn i to-tre år, og jeg håber, at det nu forsvinder. Jeg har spurgt fire forskellige øjenlæger, hvad dobbeltsynet skyldes, og om det kan fjernes eller mindskes. Men det svar, jeg har fået, er nogenlunde således: “Det kan være så meget …” 

Indtil videre ser det i hvert fald ret lovende ud, og jeg håber, at mit syn vil være bedre, så længe jeg passer min diabetes. 

LÆS OGSÅ: Hvordan skal man overvinde stigmatiseringen af type 2 diabetes?

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce