Læsernes historierTips og Tricks

Sådan bliver det lettere at træffe gode valg på farten

Udgivet for første gang: 05.02.23
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

Når du er væk hjemmefra, og dit blodsukker bliver lavt, er det nemt at træffe dårlige valg. Her er mine bedste tips til at undgå at gå i fælden.

At leve med diabetes kræver en del ekstra planlægning, gode indarbejdede rutiner og gennemtænkte valg.

Annonce

Min diabetes trives bedst i en hverdag med forudsigelighed og mindst mulig stress samt regelmæssige sunde måltider. 

Når jeg er på arbejde eller i skole, medbringer jeg altid en madpakke, men sjældent, når jeg er på farten. Her vil jeg dele mine bedste tip til, hvordan man træffer gode valg, når man er væk hjemmefra.

LÆS OGSÅ: Konsekvenserne af en nat med højt blodsukker

Start dagen med morgenmad

Når jeg tager hjemmefra, enten for at løbe ærinder, møde en veninde eller rejse, har jeg ofte spist morgenmad hjemme først.

Det er vigtigt for mig at have en rolig start på dagen. Dermed har jeg tid til at måle blodsukkeret i ro og mag og tage dagens første insulindosis. Jeg spiser ofte det samme til morgenmad og ved så, hvor meget insulin jeg har brug for.

For mig er forudsigelighed og kontinuitet vigtige nøgleord for et stabilt blodsukker.

LÆS OGSÅ: At spise buffet når man har diabetes

Spis, før du får føling

Jeg spiser hver tredje til fjerde time, medmindre mit blodsukker kræver noget andet. Så vidt muligt forsøger jeg at spise, før blodsukkeret bliver for lavt. Det gør jeg, fordi jeg ellers bliver mere ukritisk med hensyn til, hvilke valg jeg træffer. Faren er så, at jeg vælger chokolade eller søde sager frem for mad.

Hvis jeg mærker, at det er tid til at spise noget mad, enten fordi jeg er sulten eller på grund af mit blodsukker, tager jeg en pause fra det, jeg er i gang med. Mad er brændstof for kroppen, og for os med diabetes er det måske endnu vigtigere. Træf gode valg, og spis, før det er for sent!

Går jeg ind i en butik eller en café/restaurant uden noget mål, er det nemt at træffe et dårligt valg.

Hvis jeg er ude, og det nærmer sig frokosttid, vælger jeg ofte at købe noget, dér hvor jeg er. Jeg vil ikke risikere at få føling på vej hjem, da jeg ofte kører bil.

Når man er ude, er der langt flere fristelser end derhjemme. Derfor har jeg et par simple regler, som jeg følger, når jeg er på farten.

LÆS OGSÅ: Tips til et mere stabilt blodsukker

1. Beslut dig, før du handler

Det første, jeg gør, når jeg føler, at det er tid til at spise, er at beslutte mig for, hvad jeg skal købe. Går jeg ind i en butik eller en café/restaurant uden noget mål, er det nemt at træffe et dårligt valg.

Hvis jeg handler i en butik, bliver det ofte en yoghurt og en frugt. Eventuelt med lidt nødder. Dette er nemlig mad, som er nemt at spise, og som min krop er vant til.

2. Køb mad, som du kender kulhydratindholdet i

Jeg bruger bolusberegneren på min insulinpumpe og er derfor afhængig af at tælle kulhydrater. Det betyder også, at jeg gerne vil købe mad, som jeg kender kulhydratindholdet af.

Frugt er da rigtig godt, fordi det er én portion, og jeg er ikke afhængig af at kende antallet af gram. Mad, der er indpakket, er også fint, da næringsindholdet er angivet på pakken.

Er der madvarer, jeg ikke kender kulhydratindholdet af, eller hvis det ikke er angivet, prøver jeg at finde madvaren i appen “Kulhydrater og insulin”. Hvis jeg heller ikke finder det her, prøver jeg at vælge noget andet.

LÆS OGSÅ: Fem tips, når du skal spise på restaurant

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev