Læsernes historier

Sådan oplever jeg at have højt blodsukker

Udgivet for første gang: 12.02.23
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

At have højt blodsukker er ikke nogen behagelig følelse. For dem, der ikke selv har diabetes og dermed ikke har oplevet det, kan det være svært at forklare, hvordan det føles.

Det er ikke bare svært at beskrive, hvad man føler, symptomerne på højt blodsukker kan også være meget individuelle.

Annonce

Diabetesforeningen skriver, at blodsukkeret hos personer, der ikke har diabetes, stort set ligger mellem 4-7 mmol/liter. En person med diabetes anses for at være velreguleret, hvis det fastende blodsukker er 4-6 mmol/liter og ellers sjældent over 10.

Symptomer på højt blodsukker (hyperglykæmi)

Hvis du spekulerer på, hvordan det er at have højt blodsukker, afhænger svaret sandsynligvis af, hvem du spørger. Alligevel er der nogle “typiske” symptomer på højt blodsukker, som Diabetesforbundet i Danmark har oplyst.

Disse er blandt andet:

  • øget vandladningsfrekvens
  • tørst og tørhed i munden og slimhinderne
  • tågesyn
  • hurtig og kraftig vejrtrækning

Før jeg blev diagnosticeret med diabetes, kan jeg huske, at jeg var ekstremt tørstig og tissede unormalt ofte. Min almene tilstand blev også gradvist forværret; jeg tabte mig og havde dårlig appetit.

I de næsten 14 år, jeg har haft diabetes, har jeg haft mine perioder med højt blodsukker.

LÆS OGSÅ: Det er trættende at skifte sundhedspersonale

Fysiske og følelsesmæssige symptomer

Jeg oplever meget klare symptomer på både højt og lavt blodsukker, og desuden kommer symptomerne hurtigt. Hvordan jeg oplever højt blodsukker afhænger af, hvor højt det er. Hvis det er meget højt, bliver jeg slap, tør i munden og meget tørstig.

Hvis det er lidt højere, end det burde være, er jeg ikke nødvendigvis så tørstig, men jeg føler ubehag. Det er lidt svært at beskrive, men jeg føler bare, at der er noget, der ikke stemmer, og at jeg bør måle mit blodsukker.

Derudover oplever jeg ofte, at jeg får lyst til noget sødt, eller at jeg er forpustet. Jeg kan også mærke, at jeg bliver meget tung i kroppen og får en følelse af at være helt energiforladt.

Men jeg får ikke bare fysiske symptomer, det påvirker også mit humør en smule. Jeg kan blive irriteret og føle mig fortvivlet, også med hensyn til min diabetes.

LÆS OGSÅ: Sådan oplever jeg at have lavt blodsukker

Dårlig samvittighed

At måle blodsukkeret og se, at det er højere, end det burde være, har givet mig rigeligt med dårlig samvittighed igennem tiden. Jeg bliver stadig dårlig af at se en høj blodsukkermåling. Sådan vil det nok altid være, men jeg prøver ikke at hænge mig for meget i det.

Det er ubehageligt nok at have højt blodsukker, og man har ikke brug for også at have dårlig samvittighed.

For mig er det vigtigt at fokusere på, hvad jeg faktisk gør godt, og hvis jeg kan undgå højt blodsukker, er det en bonus.

Hvordan oplever du at have højt blodsukker?

Kilde: https://diabetes.dk/diabetes-1/fakta-om-type-1/blodsukker-og-maling/hojt-blodsukker

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce