Læsernes historierLev med diabetes

At spise buffet når man har diabetes

Udgivet for første gang: 31.07.22
Magnus Aulstad
Skrevet af: Magnus Aulstad

Jeg hedder Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosat. Jeg fik type 1-diabetes som 16-årig, mens jeg boede alene på et værelse langt hjemmefra. Ud over at være lærerstuderende er jeg lidenskabeligt optaget af træning og bruger meget tid på det.

Jeg kom for nylig hjem fra min første udlandsrejse i lidt over to år. Turen var en rigtig charterrejse til Gran Canaria. Morgen- og middagsbuffet var inkluderet i pakkerejsen. Det er noget, hverken jeg eller min diabetes har nogen særlig erfaring med.

Inden turen frygtede jeg at skulle spise ude igen. Uanset om der har været en pandemi eller ej, har jeg i alle disse år været mest vant til at lave min egen mad. Faktisk kan jeg tælle på én hånd, hvor mange gange jeg spiser ude i løbet af et år. At spise buffet er med andre ord ikke noget, jeg har særlig meget erfaring med. Og det er ikke så godt, når man har en sygdom, der elsker forudsigelighed og rutiner.

Annonce

På trods af dette synes jeg, det er vigtigt at slippe kontrollen med sig selv, sygdommen og madindtaget. Både for at gøre sig nogle erfaringer og for at føle, at man kan leve næsten normalt.

Morgen- og middagsbuffet

Jeg har altid været meget kræsen og bange for at smage ny mad. I de senere år har jeg dog opdaget, at der findes vanvittigt mange gode smage, hvis man bare tør udfordre sig selv lidt. Derfor var det en ny oplevelse at kunne spise så meget forskelligt ved både morgen- og middagsbuffeten på ferien. 

For en, der er vant til at spise de samme madvarer i afmålte mængder dag ud og dag ind, var det både tilfredsstillende og udfordrende at kunne forsyne sig med ubegrænsede mængder af så meget lækker mad. Selvom jeg havde været lidt bange for at stå i denne situation, forsøgte jeg ikke at have en masse forventninger og regler med hensyn til, hvad jeg kunne tillade mig at spise.

LÆS OGSÅ: På dårlige dage skal vi huske på de gode

Mange muligheder

Jeg var væk i 7 dage, og det blev til 14 måltider i buffeten. Her lærte jeg hurtigt, at jeg var nødt til at begrænse mængderne af hver enkelt ting, jeg spiste, hvis jeg skulle smage på alt det, der så godt ud. Det synes jeg var vanskeligt de første dage. Både fordi jeg ikke er vant til at spise mad, jeg ikke kender indholdet af et hundrede procent, så jeg ved, hvor meget jeg må spise af det. Og derudover fordi jeg ikke vidste, hvordan mit blodsukker ville reagere på det, jeg spiste.

Når man spiser buffet og har så mange valgmuligheder, vil man gerne smage på alt det, der frister. Man har trods alt betalt for det. Derfor lærte jeg hurtigt, at både jeg og min diabetes kan trives med buffetmad. Man skal bare indse, at det ikke er hensigtsmæssigt at spise store portioner af det hele.

Knækkede aldrig koden


Selvom det var en udfordring at finde de præcise mængde af hver ret, jeg godt kunne lide, forsøgte jeg ikke at lave alt for mange restriktioner. Her tror jeg ikke, at der findes noget facit. Personligt fandt jeg efterhånden en nogenlunde god balance ved at indse, at jeg var nødt til at tage små portioner af alting for at få smagt på det, jeg ville. For andre kan det være bedre at holde sig til nogle bestemte madretter, som man ved, hvad indeholder. Og hellere spise større portioner af det, man er tryg ved.

Inderst inde tror jeg, at man bare må acceptere, at blodsukkeret kan løbe lidt løbsk i ferien, hvis man skal spise buffet. Jeg fik smagt på alt, hvad jeg ønskede at spise, uden at det var alt for store mængder, men kontrollen med blodsukkeret var ikke optimal.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver god sundhed en familieprioritet!

Et buffetmåltid

Os med diabetes er gode til at tilpasse os nye situationer. Det tager bare lidt mere tid. Havde jeg været væk i længere tid, er jeg overbevist om, at blodsukkerkontrollen var blevet bedre. Derfor valgte jeg bare at acceptere nogle udsving for at få den bedst mulige oplevelse af måltiderne i buffeten. Eftersom jeg spiste mere end normalt til hvert måltid, valgte jeg at tage lidt mindre insulin og i stedet korrigere for det et par timer efter. Det gjorde jeg, fordi jeg tænkte, at det ville blive ubehageligt at skulle spise en masse følingsmad, hvis jeg endte med at få lavt blodsukker lige efter et måltid, hvor man er ret mæt.

Det var både nyt, udfordrende, skræmmende og interessant at spise buffetmad. Slip kontrollen med din mad, og prøv for en gangs skyld at spise den mad, andre har lavet. Selvom blodsukkeret langt fra var perfekt, gjorde jeg mig i hvert fald nogle nye, gode erfaringer.

Har du spist i en buffet? Hvilke erfaringer har du gjort dig?

LÆS OGSÅ: Er diabetes og skiftende arbejdstider en dårlig kombination?

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev