Læsernes historier

Fem tips, når du skal spise på restaurant

Udgivet for første gang: 17.07.22
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Jeg elsker at spise ude. Særligt nu, hvor Norge er genåbnet, nyder jeg ofte et måltid ude med familie eller venner. Jeg har haft nogle dårlige oplevelser med blodsukkeret i forhold til at spise ude. Jeg vil gerne have en vis pejling på, hvad jeg spiser, også når jeg er på restaurant. Derfor har jeg nogle regler, jeg forholder mig til, så vidt det kan lade sig gøre.

1. Tjek menuen på forhånd

Hvis jeg ved, hvor jeg skal spise, før jeg skal i byen, tjekker jeg om muligt altid menuen på forhånd. Ud over at jeg er langsom til at beslutte mig, kan jeg godt lide at vide, hvad jeg kan vælge imellem, som er godt, og som samtidig er gavnligt for blodsukkeret. Især når jeg skal spise frokost, kan der være smørrebrød eller sandwich på menuen. Jeg spiser ikke brød og vil gerne have serveret alternativer, der ikke påvirker blodsukkeret alt for meget. I det store og hele går det rigtig godt.

Annonce

2. Spørg, hvad maden indeholder

Hvis jeg ikke er sikker på, hvad den mad, jeg vil bestille, indeholder, spørger jeg altid tjeneren. Jeg har alt for ofte oplevet, at maden har indeholdt skjult sukker eller kulhydrater. Derfor spørger jeg ALTID, hvad maden indeholder, selvom det ud fra menuen burde være indlysende.

LÆS OGSÅ: Tag de sunde madvalg

3. Bed om flere grøntsager

Grøntsager og salat er sundere end brød og for eksempel pommes frites. Mange steder serveres der kartofler, ris eller pasta til hovedretten. Jeg plejer altid at bede om grøntsager og salat i stedet. Og jeg kan ikke huske, at det har været et problem, uanset hvor jeg har spist.

4. Køb drikkevarer på flaske

En af mine største skrækscenarier er at købe sukkerfri sodavand, men så få serveret noget sukkerholdigt. Jeg ved, at det er sket for mange, der har diabetes, og det kan have alvorlige konsekvenser. Derfor er jeg skeptisk over for sodavand fra dispensere og vil hellere have sodavand på flaske eller dåse, som jeg selv hælder op. Når det gælder alkohol, plejer jeg at bede om vin med lavt sukkerindhold. Hvis tjeneren ikke ved, hvad vinen indeholder, beder jeg om at se vinkortet eller flasken. Jeg bruger et par apps, der hurtigt kan give mig svar på sukkerindholdet.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver god sundhed en familieprioritet!

5. Få sauce og dressing ved siden af

For mange er sauce og dressing et must, når man er ude at spise. Jeg spørger altid, hvad saucen indeholder, og hvis svaret er, at der er lidt sukker i den, stoler jeg på det. Men for det meste beder jeg om at få sauce og dressing serveret ved siden af maden, så jeg selv kan regulere, hvor meget jeg tager. Jeg mærker hurtigt, om den indeholder meget sukker eller honning, og så er jeg mere forsigtig.

LÆS OGSÅ: Brillerne fra helvede!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce