Læsernes historier

Man bliver træt af alle de “gode” råd

Udgivet for første gang: 31.07.23
Magnus Aulstad
Skrevet af: Magnus Aulstad

Jeg hedder Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosat. Jeg fik type 1-diabetes som 16-årig, mens jeg boede alene på et værelse langt hjemmefra. Ud over at være lærerstuderende er jeg lidenskabeligt optaget af træning og bruger meget tid på det.

Hvis du har diabetes, er du sikkert vant til det. De utallige råd fra manden på gaden. Hende, du tilfældigvis falder i snak med i butikken, eller ham, som er optaget af alternativ behandling, og som kommer med velmenende råd om, hvordan du skal behandle din diabetes bedst muligt. Havde det bare været så let, som disse mennesker tror, ville det være det nemmeste i verden at behandle diabetes. Jeg tager mig selv i at blive frygtelig træt af alle disse “gode” råd.

Forstå mig ret; jeg synes, det er fint at blive anerkendt for den sygdom, man har. At folk ser mig og interesserer sig for mig. Det er bare det, at det nok er de færreste, der forstår, hvad det rent faktisk vil sige at have en sygdom som diabetes. At det ikke bare er at tage lidt insulin her og dér, måle blodsukkeret, når man føler for det, få noget mad i sig og håbe på det bedste. Det er langt mere komplekst end som så, og jeg tror, at man skal være nær pårørende til nogen med diabetes for at forstå dette. Til gengæld tror de tilfældige mennesker, man taler med, og som kommer med velmenende men trættende “gode” råd, at der findes en enkel løsning på diabetes.

Annonce

Jeg har ikke tal på, hvor mange mærkelige råd jeg har fået, som skulle kunne kurere diabetes eller gøre det nemmere for mig at leve med sygdommen. Disse råd, som jeg vælger at kalde “gode” i anførselstegn, kommer ikke fra fagfolk, men fra nogen, der har læst et eller andet online. De forstår heller ikke, at tiderne skifter. Så der kommer ofte en historie om en eller anden slægtning, der havde diabetes i forrige århundrede. Det kan for så vidt være interessant at høre om, men det hjælper mig desværre ikke særligt meget. Det er virkelig ikke så nemt, som de vil gøre det til.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

I den bedste mening

Alle disse råd gives nok i den bedste mening. Det er dybest set også det, jeg gør på dette websted. Jeg forsøger at dele erfaringer og komme med gode råd, når jeg har nogle. Det er imidlertid svært, når hver eneste type diabetes er individuel, til trods for at vi måske har den samme kliniske diagnose. Hvis man stiller 10 personer med type 1-diabetes op i rækkefølge, beder dem om at gøre og spise nøjagtigt det samme, vil udviklingen i blodsukkeret ikke være den samme hos alle. Hormoner, stress, aktivitetsniveau, egenproduktion af insulin, hvor meget man har sovet, alder – ja, alt sammen tæller. Alt spiller ind, og det er der ikke taget højde for, når det gælder de “gode” råd, der i bedste mening gives af mennesker uden meget forstand på sygdommen.

Jeg tager mig selv i at blive lidt træt nogle gange. Det er så trættende hele tiden at skulle forklare, at det ikke er så nemt som bare at tage noget insulin. Jeg oplever, at jeg ikke kan nå ind til folk, uanset hvor meget jeg prøver. Jeg ville bare ønske, at flere forstod, hvor komplekst sygdomsbilledet kan være. Heldigvis har jeg lært bare at lytte, når jeg taler med uvidende personer, som vil give gode råd. Jeg orker ikke længere at skulle forklare. Jeg siger bare “Nå, siger du det? Det skal jeg huske!” Og jeg prøver at acceptere, at der ganske enkelt er nogle mennesker, der aldrig vil forstå det.

Har du fået nogle “gode”, men utroligt underlige råd om diabetesbehandling gennem årene?

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev