Læsernes historier

Kolesterol og blodtryk

Udgivet for første gang: 01.05.23
Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Skrevet af: Elisabeth Karina Larsen Nordvik

Havde svangerskabsdiabetes i 1998/99, som udviklede sig til diabetes type 1. Efter 17 år fik hun at vide, at hun har diabetes LADA. Har 2 børn, en pige og en dreng og er uddannet specialpædagog. Arbejder nu som personalekonsulent og brænder for øget viden og åbenhed omkring diabetes!

Mange af os med diabetes oplever, at specialister gerne vil have os på kolesterol- og blodtryksmedicin. Lægerne har deres egne anbefalinger til, hvad disse målinger skal ligge på, når man har diabetes.

Jeg har nu i flere år haft lidt for højt “dårligt kolesterol”, men stadig inden for normalområdet for en rask person. Jeg har også prøvet mange typer medicin, men får store bivirkninger af dem, hvilket gør, at min livskvalitet daler.

Annonce

I år, ligesom sidste år

Ligesom sidste år blev mit kolesterolniveau påpeget ved dette års kontrol. Men nu kan specialisterne ordinere en type kolesterolmedicin, som tages med en sprøjte. Jeg er bekendt med denne type sprøjter, da en i min familie bruger dem.

Sprang ud i det

Jeg takkede ja og tænkte, at nu måtte jeg bare springe ud i det. Her næsten en uge efter, at jeg tog sprøjten, er mit blodsukker middelhøjt, og jeg ved med sikkerhed, at det ikke har noget at gøre med mit madindtag eller mit liv i øvrigt.

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Det store internet

Hvad gør man så? Man søger på det store internet. Hvis jeg søger på “diabetes” og “lægemidlets navn”, kommer der ikke andet frem, end at det er afprøvet på mennesker med diabetes med god effekt. Hvis jeg søger på “højt blodsukker” og “navnet på lægemidlet”, kommer der intet frem, hverken på norsk eller engelsk.

Indbildning?

Så er det måske bare mig – måske er det noget, jeg bilder mig ind? Det er der ikke noget svar på. Jeg skal forsøge at sende en henvendelse til speciallægen, når jeg indsender mine egne målinger af blodtrykket.

Blodtryk

Jeg fik nemlig at vide, at mit blodtryk ikke måtte være mere end 135/85. Okay, så er det bare at begynde at måle derhjemme. Det er godt, at jeg har min egen blodtryksmåler derhjemme, så jeg får det gjort.

Jeg skal måle morgen og aften – når jeg vågner, og inden jeg falder i søvn. Problemet er, at jeg ofte falder i søvn, inden jeg får målt det om aftenen. Jeg er måske ikke så rutineret, og der er meget at tænke på i en ellers travl og stresset hverdag.

Hader at tage medicin

Jeg forstår, at specialisten kun vil mig det bedste og derfor tilbyder mig både kolesterolsprøjter og eventuelt blodtryksmedicin. Men jeg HADER at tage medicin! Jeg synes, at det er en stor belastning. Jeg bryder mig ikke om de bivirkninger, der kan følge med.

Bide i det sure æble

Jeg har dog forstået, at det bliver min tur. Min tur til at bide i det sure æble. Jeg har diabetes, og derfor skal man helst have nogle lidt andre målinger, end hvis man er rask. Det er endnu en påmindelse om, at jeg ikke er rask. Det føles uretfærdigt og bittert. Det er især bittert, fordi jeg ved, at hvis jeg ikke følger rådene, vil det påvirke mit helbred fremover.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce