Lev med diabetes

Køb og salg påvirker blodsukkeret

Udgivet for første gang: 11.09.22
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

I løbet af de sidste par måneder har jeg købt en lejlighed og gjort et hus klar til salg. Det har påvirket mit blodsukker.  

De sidste par måneder har været hektiske for mig. Før jul besluttede vi at sælge huset, og derefter er der gået meget tid med forberedelserne til at sælge det og kigge på nye boliger. Jeg mærker en indre stress og uro og har også brugt en masse energi på at gøre huset klar til fremvisning. Blodsukkeret har til tider været svært at håndtere og regulere.

Annonce

Uforudsigeligt

Når man har en masse arbejde, er ustabilt blodsukker ikke særligt kærkomment. Ikke nok med at man har en masse, der skal fikses og ordnes, der er også bekymringer om køb og salg. Min diabetes holder aldrig fri. Den skal passes, også selvom man har mindre tid. I disse måneder har det været meget op og ned med blodsukkeret, og jeg tror bestemt, at det er stressen og det høje tempo, der påvirker det. Jeg prøver at opretholde nogle gode rutiner med hensyn til træning, mad og søvn. Men det hjælper ikke hver dag.

LÆS OGSÅ: Et historisk tilbageblik på diabetes (del 1)

Indre uro

Jeg har oplevet, at indre uro og stress kan påvirke blodsukkeret mindst lige så meget som fysisk stress. Jeg får højere puls, og mit blodsukker bliver mere ustabilt. Jeg har talt med andre, der har diabetes, og de siger, at de har meget svært ved at få blodsukkeret ned, når de er urolige. Med mig kan det gå begge veje og er helt umuligt at forudsige. Derfor er det vigtigt at måle nøje i disse perioder. Ikke desto mindre kan der være udfordringer med at få det op eller ned. Og jeg kan ikke slukke for tankerne. Disse perioder synes jeg er meget krævende, og dem har der været mange af de seneste måneder. Derfor har jeg måttet tage det med ro, aflyse planer og “arbejde med” blodsukkeret 100 %.

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Fysisk stress

Vi har gjort huset klar til fremvisning og salg, og det har været et STORT arbejde. Hele huset er blevet bejdset, de indvendige overflader er blevet malet, og vi har foretaget en massiv oprydning. Vi har været i gang næsten hver weekend siden jul og frem til fremvisningen i maj. Jeg tror, at jeg har ny rekord med hensyn til antal tilfælde af lavt blodsukker i denne periode. Både nat og dag. Jeg kan godt lide at være aktiv, men fysisk arbejde som at male har påvirket mit blodsukker enormt meget. Ofte har jeg spist tre gange om natten, hvilket igen påvirker nattesøvnen og energien den næste dag.

Jeg ser fremad

Denne sommer flytter jeg og skal sætte den nye lejlighed i stand. Det bliver krævende, men det bliver godt, når jeg er færdig med alt det, der skal laves. Jeg ved, at det også bliver en udfordrende sommer for mit blodsukker, men nu føler jeg, at jeg har god erfaring, da det har været uforudsigeligt hele året. Jeg er ikke bange, men håber bare, at jeg har nok energi, så jeg kan få lavet alt det, der skal ordnes. I visse perioder må vi med diabetes acceptere, at blodsukkeret er uforudsigeligt. Det er en del af sygdommen.

LÆS OGSÅ: Tag de sunde madvalg

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce