Læsernes historier

Jeg havde glemt, hvor vigtig god planlægning er for blodsukkeret (Del 2)

Udgivet for første gang: 17.04.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Marte Haaje Jacobsen
Skrevet af: Marte Haaje Jacobsen

Født i 1991 og fik type 1-diabetes i 1996. Jeg har erfaret, hvor svært det er at være kronisk syg og samtidig være den typiske "flinke pige" med et travlt program. Uddannet jurist og elsker at rejse.

Vi har endelig fået lov at smage på det sociale liv igen. Det har mindet mig om, hvordan uforudsigelige dage kan sende blodsukkeret ud på rutsjebanetur, hvis man ikke planlægger godt nok.

Jeg har nu i skrivende stund haft to weekender med en del mere social omgang og sjove aktiviteter. Weekenderne har været helt super, men jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke var helt forberedt, der var nemlig et par ting, jeg havde glemt i forhold til diabetes. (Hvis du ikke har læst første del, kan du gøre det her).

Annonce

Til forestillingen i Folketeatret var der heldigvis en anden med, der også har diabetes, og hun havde medbragt energikick og chokolade i sin taske. Det hjalp! Jeg havde tydeligvis helt glemt at pakke nødproviant i min taske – jeg, der næsten ikke har været uden for døren på det seneste. 

Det ordnede sig heldigvis. Forestillingen var helt fantastisk, og vi hyggede os resten af dagen med god mad og dejligt selskab. Da mit hoved ramte puden den aften, faldt jeg i søvn hurtigere, end jeg havde gjort i meget lang tid. Hvilket naturligvis ikke er underligt efter en dag med et helt utroligt ustabilt blodsukker og mange nye og “uvante” indtryk. Det tærer tydeligvis på kræfterne at rejse en tur til hovedstaden igen. 

LÆS OGSÅ: På dårlige dage skal vi huske på de gode

Spa og blodsukkerkaos

Den efterfølgende weekend var jeg i spaen The Well med en veninde, før vi gik ud for at spise om aftenen. Jeg havde spist en god morgenmad og følte mig godt forberedt. 

Da vi ankom til The Well, havde jeg allerede fået lavt blodsukker, og vi var nødt til at gå direkte til kiosken for at købe en kanelsnegl og sukkerholdig sodavand. 

Naiv som jeg var, troede jeg, at den foregående weekend var en engangsforeteelse, men der tog jeg grundigt fejl. Jeg er simpelthen nødt til at affinde mig med, at det vil blive lidt kaotisk i weekenderne fremover, og forsøge at huske alt for ikke at gå glip af noget. Diabetes er jo en sygdom, som man kan leve relativt uproblematisk med, så længe man tager nogle forbehold og planlægger godt. Her må jeg bare blive bedre! 

LÆS OGSÅ: En travl hverdag med diabetes

Huskeliste til bedre planlægning

Derfor har jeg lavet en huskeliste til mig selv. En huskeliste, der kan være nyttig at se på, når dagene er mere forskellige, aktive og uforudsigelige. Måske kan den også hjælpe dig? 

  • Husk medicin og måleudstyr 
  • Husk nødproviant til lavt blodsukker 
  • Husk at lave en lille tidsplan for, hvornår du kan spise, og hvornår du skal være i gang med en aktivitet 
  • Husk en god nats søvn i forvejen 
  • Husk at fortælle de mennesker, du skal omgås, at du har diabetes 
  • Husk at tage hensyn til dig selv og at holde en pause, hvis det er nødvendigt 
  • Husk at have det sjovt og nyde, at vi endelig kan omgås igen! 

LÆS OGSÅ: Er det muligt at blive udbrændt af diabetes?

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev