Læsernes historier

Jeg er vaccineret. Hvad nu?

Udgivet for første gang: 25.08.21 | Sidst redigeret: 21.09.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Som Oslo-borger med underliggende sygdom blev jeg færdigvaccineret i slutningen af maj. Hvad betyder det for mig og min hverdag?

Jeg blev meget angst, da corona kom til landet i marts 2020. Meget har ændret sig siden da, og det største for mit vedkommende er, at jeg nu er fuldt vaccineret. Det er en lettelse at have fået vaccinen, og jeg har sænket skuldrene meget med hensyn til frygten for at blive smittet. Vaccinationen har gjort, at jeg lever lidt mere afslappet end tidligere i pandemien.

Annonce

Sverige

Jeg har allerede været på indkøbstur til Sverige. De af jer, der har fulgt mig i et stykke tid, ved, at jeg ofte rejser over grænsen for at handle mad. Da det blev muligt for færdigvaccinerede at krydse grænsen uden at komme i karantæne, rejste jeg over. Jeg tog turen en søndag eftermiddag, og der var næsten ingen handlende i Nordby indkøbscenter. Det føltes eksotisk at være på den anden side af grænsen igen.

Men der var desværre kun lidt mad på hylderne. Det var kun få dage efter, at regeringen havde givet lov til, at man kunne krydse grænsen uden at skulle i karantæne. Svenskerne havde ikke nået at fylde hylderne op, og udvalget af fødevarer var begrænset. Men jeg fik købt billig sodavand til mig selv og slik til børnene. På hjemrejsen blev vi stoppet ved grænsen, hvor vi skulle registrere indrejsen og tage en kviktest. Eftersom den var negativ, fik vi lov at køre hjem. Jeg glæder mig allerede til næste tur over grænsen.

Mere social

Vaccinationen har gjort, at jeg nu er mere social end tidligere, men kun i ret begrænset omfang, da mange af mine venner stadig ikke er vaccineret.  Men jeg har været ude at spise flere gange og nyder at gå i butikker igen. Mundbindet beholder jeg stort set altid mundbindet på, da jeg gerne vil tage hensyn til andre. Jeg kan stadig være smittebærer, selvom jeg er fuldt vaccineret. Jeg har også deltaget i en større privat fest for første gang siden pandemiens start, og det var dejligt at føle en form for normalitet igen.

Sommeren 2021

Sommerferien bliver i Norge. Jeg havde planlagt ferie i Norge, før det viste sig, at det var muligt at rejse til udlandet. Jeg ville allerhelst være taget til udlandet, men det er helt okay at blive i Norge. Børnene er ikke vaccineret, og jeg er ikke sikker på, jeg ville have taget dem med mig. Jeg føler mig tryg i Norge, og med alle de mutationer, der kommer og går, vil jeg ikke udsætte dem for noget.

LÆS OGSÅ: Fordi du har diabetes…

Efteråret 2021

Men jeg har bestilt en tur til Spanien til efteråret. Jeg ved, at det er usikkert, om jeg kan tage afsted eller ej, men jeg tager chancen. Indtil videre har jeg kun bestilt en flybillet, og jeg får pengene tilbage, hvis det aflyses. Jeg har brug for noget at se frem til og bliver naturligvis meget skuffet, hvis det ikke bliver til noget. Samtidig kommer helbredet i første række, og jeg tager ingen chancer, hvis det ikke anbefales at rejse, eller hvis det viser sig, at vaccinerne ikke virker på en ny mutation. Jeg forholder mig hele tiden til de gældende retningslinjer.

LÆS OGSÅ: Børn som pårørende

Fremtiden

Jeg er meget usikker på den kommende tid. Derfor nyder jeg de små «pauser», der kommer, når smittetrykket er lavt. Jeg er bange for, at det pludselig skal vende igen, og derfor gør jeg det, man må, mens tid er.

Er du vaccineret, og har det gjort hverdagen lettere?

LÆS OGSÅ: Autopilot

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce