Læsernes historier

Hvad spiser jeg, når jeg har lavt blodsukker?

Udgivet for første gang: 26.05.21 | Sidst redigeret: 07.02.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Hvad jeg spiser, når mit blodsukker er lavt, varierer alt efter tidspunkt, sted og situation. Hvornår jeg sidst har spist, og hvor lang tid der går, før jeg skal spise, spiller også ind. Faktisk er der rigtig meget, der spiller ind i forhold til, hvad jeg spiser for at få blodsukkeret op. Dette er, hvad jeg spiser, når jeg har lavt blodsukker!

Lavt blodsukker er noget, som vi med diabetes lever med dagligt – både frygten for at få det og faktiske fald i blodsukkeret. Jeg har begyndende lavt blodsukker flere gange i døgnet og synes, at det er helt normalt. Redningen for mig er en kontinuerlig blodsukkermåler, som gør det nemt at overvåge blodsukkeret. Derudover holder jeg styr på, hvor lang tid der er gået, siden jeg sidst har spist og taget insulin. Alligevel er lavt blodsukker en del af hverdagen.

Annonce

Jeg har lavet et overblik over, hvad jeg spiser i forskellige situationer og på forskellige tidspunkter af dagen, når mit blodsukker er lavt. Jeg følger ikke denne plan slavisk, og den ændrer sig ofte. Men en hovedregel er, at jeg skal bestræbe mig på at få så mange langsomme kulhydrater som muligt.

Om morgenen, hvis jeg ikke er sulten til morgenmad

Jeg har sjældent lyst til at spise, når jeg lige er stået op. Der kan gå 1-3 timer, før jeg er sulten og har lyst til et rigtigt måltid. Desværre kræver min diabetes ofte, at jeg må spise lidt for at få blodsukkeret op om morgenen. Mejeriprodukter har altid kickstartet mit blodsukker. Derfor er et par spiseskefulde hytteost, skyr eller yoghurt effektivt. Og det er nemt at få ned, selvom appetitten ikke er så stor.

LÆS OGSÅ: Stil krav til din egen sundhed!

Når jeg træner inde

Jeg er glad for at træne om morgenen og gerne før morgenmaden. Hvis jeg spiser morgenmad og tager insulin, skal der gerne gå et par timer, før jeg træner. Hvis ikke, får jeg næsten med garanti lavt blodsukker under træningen. Jeg har et løbebånd derhjemme, og det bruger jeg stort set hver dag. Dér har jeg lidt slik med masser af sukker i. Jeg spiser normalt ikke slik, men hvis jeg får lavt blodsukker på løbebåndet, tager jeg et stykke eller to. Gerne før det bliver for lavt, for så må jeg afbryde træningen. Løber jeg længere, skal jeg stort set altid have fyldt på.

Når jeg træner udenfor

Når jeg træner udenfor, er jeg begyndt at tage rosiner med i lommen. De fylder ikke meget, griser ikke, hvis det bliver for varmt (ligesom chokolade kan gøre), og tåler kulden, hvis det er koldt. Og jeg kan tage lidt ad gangen, alt efter hvor hurtigt eller langsomt mit blodsukker falder. Rosiner er ikke langsomme kulhydrater, men når jeg er ude at træne, har jeg brug for hurtige kulhydrater. Og jeg er sjældent ude i mere end halvanden time og spiser hellere noget ordentligt, når jeg kommer hjem.

Lige før et måltid

Det er rigtig surt at få lavt blodsukker lige før et måltid. Især når man har lavet god mad, og der er en halv time til, at den er færdig. Hvis der går en halv time, før maden er klar, er man nødt til at spise noget. I så fald prøver jeg at finde noget, der giver en hurtig blodsukkerstigning uden at give særlig meget mæthedsfølelse.

Problemet er jo, at man ofte er sulten lige før et måltid, og lavt blodsukker kan give sultfølelse. Udfordringen kan være at begrænse sig selv, hvis der kun er en halv time til maden. Jeg plejer at tage noget flydende som f.eks. juice eller anden sukkerholdig drik. Det får hurtigt blodsukkeret op og mætter kun lidt.

LÆS OGSÅ: Derfor har jeg alltid extra diabetesudstyr med mig

Når jeg kører bil

Mit blodsukker plejer at ligge lidt højere, når jeg kører. I bilen har jeg meget liggende, som kan få mit blodsukker op, når det er lavt. Her om vinteren har jeg endda en god morgenyoghurt stående i tilfælde af, at det bliver nødvendigt.

Noget, der holder sig i bilen, er bolsjer og karameller. Jeg ved, at mange bruger små juicebrikker, men de fryser om vinteren. Jeg er mere fan af bolsjer med sukker, fordi de holder sig længe i bilen uden at blive ødelagt. Derudover har jeg altid en taske med mig, når jeg er ude at køre, og der har jeg altid noget at spise.

Når jeg skal i seng

At få lavt blodsukker, når jeg skal i seng, er noget af det, der irriterer mig mest ved diabetes. Især hvis jeg er træt og mæt. Jeg kan ikke lide at lægge mig til at sove, hvis mit blodsukker er for lavt, for så ved jeg, at jeg får en urolig nat. Men hvis det er lavt, når jeg skal lægge mig, bliver jeg nødt til at spise langsomme kulhydrater, der holder blodsukkeret stabilt et stykke tid. Spiser jeg hurtige kalorier, stiger og falder det.

Det bedste er at spise lidt brød eller knækbrød, men det spiser jeg ikke. Jeg plejer at ty til forskellige typer barer. De indeholder en del sukker, men også en hel del fibre. En bar holder et godt stykke tid, men hvis jeg har lavt blodsukker, når jeg lægger mig, vil jeg næsten altid få lavt blodsukker i løbet af natten.

LÆS OGSÅ: Har brudt en barriære med åpenhet

Om natten

Jeg har lavt blodsukker i løbet af natten flere gange om ugen. Jeg har prøvet en masse forskelligt gennem årene, f.eks. “følingsmad”. Nogle gange tager jeg bare noget tilfældigt med mig fra køkkenet, andre gange er det mere gennemtænkt. Sidstnævnte er selvfølgelig det bedste, men det sker jo ikke altid. En juicebrik er det nemmeste, synes jeg, selvom jeg ikke er særligt glad for juice eller drikke med sukker. Jeg kan få kvalme af det.

Eftersom jeg sjældent spiser sukker, har jeg den sidste tid haft mælkechokolade som følingsmad om natten. Kogechokolade med et højt indhold af kakao er også effektivt. Chokolade smelter jo i munden. I perioder, hvor jeg gerne vil være mere “sund”, har jeg haft et æble på natbordet. Problemet er, at det tager tid at spise et æble, og så kan jeg nemt blive for vågen. Ved lavt blodsukker om natten skal det gå så hurtigt som muligt, så jeg hurtigt falder i søvn igen.

LÆS OGSÅ: Åh nej… Ikke føling i dag!

Sammen med mennesker, der ikke ved, at jeg har diabetes

Jeg er ret åben om, at jeg har diabetes. Men det er ikke ved enhver lejlighed, jeg fortæller om det. Det skal føles naturligt, hvis jeg skal nævne det. I arbejdssammenhænge er det som regel ikke naturligt at fortælle, at jeg har diabetes, fordi man ikke fortæller om private sider af sig selv. Det er jobbet, der er i fokus. Hvis jeg skal til møde, er jeg omhyggelig med at tjekke mit blodsukker, før mødet starter.

Lavt blodsukker

Jeg har altid noget med, som jeg kan spise, hvis der ikke er stillet noget frem. Ved mange møder er der “mødemad” som frugt og bagværk. Det er min redning, hvis blodsukkeret falder. Jeg har altid min taske med, hvor jeg har rosiner og bolsjer, som er nemme at få i sig, uden at det skaber for meget opmærksomhed. Jeg forsøger at undgå knitrende papir eller poser.

Hvis jeg er til selskab, er det ofte lettere, da der næsten altid er servering. Men jeg har altid noget med i tasken, som er let og diskret at spise. For det meste er det hurtige kulhydrater, men der er også altid en proteinbar eller andet, som gør blodsukkeret mere stabilt. Det afhænger af, hvor længe jeg er væk, og hvad der ellers serveres. For det meste går det rigtig godt, men det er vigtigt at være forberedt på, at der ikke serveres noget, eller at der ikke er noget, man hurtigt kan få fat i for at få blodsukkeret hurtigt op.

Hvilken slags følingsmad bruger du i forskellige situationer?

Læs mere om vores Accu-Chek-produkter her.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev