Læsernes historierTips og Tricks

Fire ting, der giver mig ro i sindet, når det gælder mad

Udgivet for første gang: 26.04.24
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

Det store fokus på højt forarbejdede fødevarer og holdninger til, hvad os med diabetes bør spise, gav mig stress og bekymringer i min dagligdag. Det var jeg nødt til at få styr på, og jeg vil gerne dele de fire ting, der har mindsket mine bekymringer og givet mig ro i sindet, når det gælder mad.

I det forrige indlæg fortalte jeg om, hvordan jeg den seneste tid har haft mange bekymringer og tanker omkring, hvad og hvordan jeg skal spise. Det nåede et punkt, hvor jeg følte, at det skabte en masse stress og negativitet i min hverdag. Det gik ud over mit humør, gav mig tankemylder, og sidst men ikke mindst havde det en negativ effekt på mit blodsukker.

Annonce

I dette indlæg vil jeg præsentere dig for fire tiltag, jeg har gjort den seneste tid for at reducere det:

1. Regelmæssig aktivitet/træning

Jeg ved, at det er godt for mig at træne eller være fysisk aktiv. Det har jeg hele vejen igennem prøvet at fastholde i større eller mindre grad. Ved at sætte træningen i system og sørge for fysisk aktivitet hver dag, føles mit hoved lettere, jeg har det godt i kroppen og tænker på noget andet.

2. Sørg for at have en kostplan

Det at have nogle ideer til og retningslinjer for, hvad jeg skal spise, giver mig mindre stress og færre bekymringer. Jeg siger ikke, at det er det rette for alle, men efter at have fået hjælp til at udforme en individuel mad- og træningsplan, hvor jeg ved, at jeg får det, jeg har brug for i løbet af dagen, synes jeg, at tingene bliver nemmere. Jeg er et vanemenneske og spiser gerne det samme til de forskellige måltider over en længere periode. Hvis jeg har et stort udvalg af madvarer og måltider at vælge imellem, som jeg ved vil gøre mig mæt og tilfreds, oplever jeg mindre stress og angst omkring mad.

LÆS OGSÅ: Når blodsukkeret ikke opfører sig, som det skal

3. Tænke over, hvad der fungerer for mig

Jeg kan selv mærke, at jeg godt kan være meget optaget af, hvad alle andre mener og spiser. Særligt når det gælder profiler på sociale medier. Derfor forsøger jeg nu at rette blikket mere mod mig selv. Hvad fungerer for mig? Jeg har trods alt en kronisk sygdom, der i høj grad påvirkes af, hvad og hvordan jeg spiser.

4. Pause fra de sociale medier

Sidst, men ikke mindst, er det måske det tiltag, hvor jeg har oplevet størst effekt. Jeg har slet og ret tvunget mig selv til at holde en pause fra de sociale medier, fordi Instagram er det sted, hvor jeg i størst grad får og opsøger information om ernæring. Jeg har indset, at det er blevet for meget på det seneste. Det kan virke overvældende konstant at få serveret informationer, og pludselig har man brugt masser af tid på noget, som ikke altid er godt for dig. Det er slet og ret vanedannende at sidde og scrolle på den måde. Det har bare ikke været nemt at tage en pause. Jeg har måttet finde på andre ting at lave, når jeg havde lyst til at scrolle igennem Instagram.

Løsningen for mig har været at finde bøgerne frem igen. Jeg har altid godt kunnet lide at læse og har altid læst meget. Den seneste tid er det blevet mindre og mindre. Naturligt nok på grund af den nye tilværelse som mor, men også fordi det kræver større koncentration end at scrolle på mobilen. Jeg bruger stadigvæk de sociale medier og mobilen, men har bevidst taget en pause fra Instagram. Allerede efter første dag uden at tjekke Instagram, følte jeg mig mindre stresset, og at det var dejligt ikke at opsøge disse informationer.

LÆS OGSÅ: Diabeteslægens ord, jeg aldrig glemmer!

Har givet mig bedre blodsukker

Nu hvor jeg er mindre stresset betyder det også, at mit blodsukker er bedre, og at jeg træffer madvalg, som jeg oplever fungerer godt for mig, uden at tænke over, om det stemmer overens med, hvad folk mener på de sociale medier.

Jeg siger ikke, at jeg aldrig vil være på Instagram igen, eller at det kun er negativt. Tværtimod har jeg lært meget om kost ved at følge forskellige profiler, og jeg har også foretaget nogle bevidste valg og lavet ændringer i min kost som følge heraf. I øjeblikket føler jeg dog, at jeg har brug for en pause fra det hele og finde lidt tilbage til det, der faktisk virker for mig.

LÆS OGSÅ: Der er mange, der har en mening om, hvad os med diabetes bør spise

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce