Læsernes historier

Når blodsukkeret ikke opfører sig, som det skal

Udgivet for første gang: 16.02.24
Frida Rasch
Skrevet af: Frida Rasch

Født i 1994 og opvokset i Bergen, Norge. Er uddannet cand.økonom og arbejder som digital analytiker. Da jeg fik type 1-diabetes i 2020, var jeg 25 år og vidste intet om sygdommen. Siden da har jeg haft en stejl indlæringskurve og haft en øget tørst efter at lære andre om det.

I perioder føler jeg, at intet stemmer. Jeg tager den dosis insulin, jeg har beregnet, og får det helt forkerte resultat. Det kan gøre mig fortvivlet og vred. Hvordan finder jeg ud af, hvorfor mit blodsukker ikke opfører sig, som det skal?

Der er perioder, hvor alt er, som det skal være. Jeg beregner en dosis insulin til et måltid og ser nogle timer senere, at blodsukkeret er præcis, hvor det skal være. Men pludselig en dag ud af det blå føles det, som om jeg får det helt forkerte resultat. I de følgende dage sker der præcis det samme flere gange om dagen.

Annonce

Når dette sker gentagne gange, bliver jeg ikke bare fortvivlet, men også vred. Jeg gør jo alt det, jeg skal!

LÆS OGSÅ: Diabetesaffald: Gør min sygdom mig til et miljøsvin?

Føles som at have mistet kontrollen

Når jeg oplever sådanne perioder, bruger jeg meget tid og energi på at forstå, hvad der kan være årsagen. I nogle tilfælde har jeg oplevet, at insulinen har mistet sin virkning, og så løser jeg problemet ved at skifte til en ny pen. Andre gange er jeg blevet syg et par dage senere og kan derfor konstatere, at det er sygdom, der har været årsagen til, at mit blodsukker har været uforudsigeligt. Jeg har også oplevet, at der går kludder i det, hvis jeg i flere dage spiser alt for lidt eller alt for meget.

Alle ovenstående årsager er nogle, jeg kan forstå, og for det meste opdager jeg dem. Det, der virkelig gør mig fortvivlet og vred, er, når jeg ikke kan finde nogen god grund. Oplevelsen af at miste kontrollen og ikke vide, hvordan man får den tilbage igen, er unægteligt det svære ved at have diabetes.

LÆS OGSÅ: Lad os arbejde for at få et godt kropsbillede med diabetes

Der skal arbejdes med følelserne

Med hensyn til langtidsblodsukkeret og de følger, som en person med type 1-diabetes skal tænke meget over, er sådanne perioder ikke så farlige, forudsat at de er kortvarige og sjældne, hvilket de er i mit tilfælde. Derfor er jeg ikke så bekymret for det.

Det er derimod følelsen af afmagt, vrede og frustration over ikke at have kontrol over ens egen krop, der tager hårdt på mig. Jeg har måske ikke lyst til at opgive disse følelser helt, fordi de giver mig et incitament til at undersøge årsagen og dermed lære mere om min sygdom. Og samtidig tænker jeg, at eftersom dette ikke er særligt farligt for mig, hvorfor skal jeg så bruge så meget tid på dumme følelser?

Jeg vil gerne ændre min tankegang. Næste gang jeg oplever uforståelige resultater af diabetesbehandlingen, vil jeg tænke, at nu fik jeg en god mulighed for at forstå endnu mere om diabetes, og hvad blodsukkeret påvirkes af.

LÆS OGSÅ: Det tog et år, før jeg opdagede, at der er forskel på insulintyperne

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce