Læsernes historier

Er diabetes og skiftende arbejdstider en dårlig kombination?

Udgivet for første gang: 06.02.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

Hvis der er én ting, diabetes godt kan lide, så er det rutiner og forudsigelighed. Mange har derfor fortalt mig, at diabetes og skiftende arbejdstider ikke er den ideelle kombination. Men er det virkelig en ulempe at have skiftende arbejdstider, når man har diabetes?

For nylig sagde jeg mit job som lærer op for at starte som miljøterapeut i en stilling med skiftende arbejdstider. Hvis der var noget, jeg aldrig ville, så var det at have skiftende arbejdstider. Men livet forandrer sig, og jeg ville gerne prøve noget nyt. Ønskejobbet indebar skiftende arbejdstider, så sådan blev det. Jeg ved ikke hvorfor, men mange, jeg har mødt, har sagt, at skiftende arbejdstider og diabetes er en dårlig kombination.

Annonce

Nu har jeg haft mit nye job i et stykke tid og er begyndt at få et indtryk af det. Er det virkelig en ulempe at have skiftende arbejdstider, når man har diabetes?

Skiftende arbejdstider giver mindre forudsigelighed

Hvis der er én ting, diabetes godt kan lide, så er det rutiner og forudsigelighed. I mit lærerjob startede og sluttede jeg ca. samme tid hver dag. Jeg holdt pauser på bestemte tidspunkter og fandt en god rutine med mit blodsukker. Jeg stod op og spiste morgenmad på samme tidspunkt hver dag. På arbejdet begyndte jeg dagen med undervisning og spiste et lille mellemmåltid efter dette. Så var der en lektion tilbage, og så var det frokosttid. Efter undervisning spiste jeg gerne en yoghurt eller noget frugt, og så var der aftensmad et par timer senere. Hver dag forløb næsten ens med hensyn til mine rutiner, og det var rigtig godt for blodsukkeret.

På trods af dette oplevede jeg selvfølgelig udfordringer med mit blodsukker. Jeg har oplevet at få lavt blodsukker, mens jeg står og underviser, og har så spist en myslibar, mens jeg taler foran en hel klasse. Det har jeg ikke opfattet som et problem, da jeg er åben om min sygdom og hurtigt mærker, hvis mit blodsukker begynder at dale, så jeg bliver nødt til at behandle det hurtigt.

Pludselig havde jeg forladt alt det her for et arbejde med skiftende arbejdstider. Dag, aften, weekend og sommetider 13-timersvagter. En faktor er dog vigtig for, at jeg skiftede til en stilling med skiftende arbejdstider; den indebærer ikke nattevagter. Det er nok det, mange tænker på, når de hører skiftende arbejdstider; at man skal arbejde om natten. Sådan er det i mange stillinger, men der, hvor jeg arbejder, er der heldigvis faste nattevagter. Jeg tænker, at det at kombinere diabetes og natarbejde måske ikke er det nemmeste.

LÆS OGSÅ: Er det muligt at blive udbrændt af diabetes?

Både fordele og ulemper

Jeg tror, at der er fordele og ulemper ved det arbejde, jeg havde som lærer, og det arbejde, jeg har nu. Fordelen ved arbejdet som lærer var som nævnt forudsigeligheden ved arbejdstiderne, og hvordan min dag var planlagt. Der var dog dage med meget stress og uforudsete hændelser.

Jeg arbejder stadig på at vænne mig til skiftende arbejdstider. Det er uvant at begynde at arbejde kl. 15.00 og være færdig kl. 22.00. Eller at have to fridage i træk og derefter arbejde 13 timer i weekenden. Heldigvis har jeg også faste dagvagter, hvor jeg starter kl. 07.30 og slutter kl. 15.00. De skiftende arbejdstider varierer utrolig meget, og det er egentlig fint, synes jeg. Jeg ved, hvordan jeg skal arbejde langt frem i tiden, da vagtplanen strækker sig over 12 uger, før den starter forfra. De dage, jeg har fri, kan jeg bruge på, hvad jeg vil, og de dage, jeg arbejder sent, kan jeg få en stille morgen og træne før arbejde. 

LÆS OGSÅ: Bedre søvn med et stabilt blodsukker

Udfordringen er at indtage regelmæssige måltider

Det, der nok er mest uvant ved at arbejde med skiftende arbejdstider, er mine madrutiner. Jeg er vant til at spise aftensmad efter arbejde. Nu prøver jeg at finde en rutine med aftensmad. Skal jeg spise før arbejde eller i løbet af min vagt? På lange vagter er jeg naturligvis nødt til at have både frokost og aftensmad med og noget til at spise mellem måltiderne. Ved sene vagter varierer det lidt, om jeg spiser før eller i løbet af vagten, og i dagvagt spiser jeg jo almindelig aftensmad derhjemme.

Jeg sørger for at lave ordentlig aftensmad og medbringe nok og næringsrig mad. Indtil videre synes jeg, at det er gået rigtig godt. Det er heldigvis ikke noget problem at få tid til at spise, og jeg har pauser i løbet af vagten. Jeg oplever, at det er mindre hektisk end lærerjobbet, men uanset hvor travlt jeg har, finder jeg en mulighed for at spise. Det er nok bare sådan, jeg er skruet sammen, fordi jeg lever med diabetes. Regelmæssige måltider er vigtige for mig.

LÆS OGSÅ: En travl hverdag med diabetes

Diabetes og skiftende arbejdstider fungerer fint for mig

Min erfaring med diabetes og skiftende arbejdstider indtil videre er, at det ikke er vanskeligere med hensyn til diabetes end at have et almindeligt 8-16 job. Det eneste negative er, at jeg kan mærke, at der er mere stillesiddende arbejde i den stilling, jeg har nu.

Som lærer bevægede jeg mig meget og gik mange skridt i løbet af en arbejdsdag. Her er mit arbejde mere stillesiddende, og det er derfor vigtigt for mig at bruge de dage, jeg har fri eller sen vagt, til at få fysisk aktivitet lagt ind.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev