Læsernes historierNy med diabetes

En startpakke til dem med nyopdaget diabetes

Udgivet for første gang: 02.04.23
Linda Hoffmann
Skrevet af: Linda Hoffmann

Uddannet indenfor sundhedssektoren, Hvidovre Hospital, er pensionist og har selv type 2-diabetes. Er formand for den lokale diabetesforening i Solrød og bestyrelsesmedlem i Dansk handicapråd i Solrød. Er også motivationsinstruktør, og bestyrelsesmedlem i diabetesforeningens regionaludvalg på Sjælland.

Jeg har i mange år efterspurgt en slags startpakke til dem med nyopdaget diabetes. Derfor har jeg selv lavet en folder, som jeg giver til nye deltagere i motivationsgruppen. En folder med en handleplan, information og tips til dem med nydiagnosticeret diabetes.

I vores motivationsgruppe er der i sidste uge kommet en ny deltager. En kvinde med en nyopdaget type 2-diabetes. Hendes historie er, at hun fik taget nogle blodprøver i forbindelse med et andet sygdomsbillede og her fandt man, at hendes blodsukker var langt over 48, som er grænseværdien for diagnosen type 2-diabetes.

Annonce

Jeg har i mange år efterspurgt en slags startpakke til dem med nyopdaget diabetes. Ikke en kasseform med bestemte tabletter, men en slags folder. En folder, hvor man bliver oplyst om, hvordan man kan søge tilskud, og hvor man ellers kan søge et netværk, en forening, en mentor og så videre. At man kan planlægge en enkelt dag til den årlige konsultation hos lægen, fodterapeut, diætist og øjenkontrol. Som det er lige i øjeblikket, kan man jo risikere, der er 6 mdr. ventetid hos en behandler, 9 mdr. hos en anden. Og lægen sætter jo som regel deres egne datoer. Man flyver og farer rundt og kan derfor ikke få et samlet billede af ens situation.

Lægen er tilskyndet af sundhedsministeriet til at lave en handleplan for dem med diabetes. Når man laver den sammen, lægen og patienten, kan alle involverede få kendskab til, i hvilken retning man går, og hvilke bump på vejen man kan komme ud for. Desværre er det meget få læger, der benytter denne handlemåde. Måske fordi vi med diabetes ofte bliver betragtet som lidt irriterende patienter, der ikke bare slavisk følger de foreskrevne regler?

LÆS OGSÅ: Det er trættende at skifte sundhedspersonale

Forbered en liste med spørgsmål

Jeg fortalte deltageren følgende:

Inden man kontakter behandleren, bør man lave en liste med spørgsmål, man gerne vil have svar på. Husk dog, at flere læger kan kontaktes via deres web-konsultationer. Men er det mere uddybende spørgsmål, skal man altid få en tid til emnerne. Altså, vær godt forberedt.

Læg ud med de ønsker for samtalen, der er relevante for dig. Fortæl, at der er nogle emner, du har forberedt og derfor gerne vil drøfte. Prioritér, hvilke spørgsmål, der er vigtigst, hvis ikke man når dem alle. Book evt. ekstra tid. Find ud af, hvad behandleren forventer af dig. F.eks. en liste over blodsukkerværdierne for en uge, eller få taget en blodprøve af en art. (F.eks. B12-mangel, hvis man får metformin). Tag eventuelt en ven med. En, der kan stille afklarende spørgsmål eller spørge til bivirkninger ved medicin eller andet.

En startpakke til de med nyopdaget diabetes
Illustrationsfoto: Getty images.

Har man svært ved at huske, så spørg om samtalen må optages? Eller om informationerne, man har fået, kan udleveres på skrift? Tag medicinen med og få kontrolleret, at den rette mænge medicin er opført på behandlerens liste. Spørg, om virkningen står mål med eventuelle bivirkninger – og om man for eksempel skal fortsætte med medicinen resten af livet.

LÆS OGSÅ: Sådan oplever jeg at have højt blodsukker

Diskuter forskellige behandlingsmuligheder

Spørg ind til din behandling, du kan tale med din behandler om forskellige behandlingsmuligheder, så i sammen kan finde den bedste behandling. Stil gerne spørgsmål til den behandling, du får, så du kan føle dig tryg ved den. Hvad er virkningen? Og hvorfor får jeg denne behandling? Var der et andet produkt, som var ligeså virksomt men uden de forskellige gener?

Vær ikke bange for at bede behandleren om at gentage eller uddybe, hvis der er noget, du ikke helt har forstået. Sig for eksempel ”Den fangede jeg ikke helt, vil du sige det igen med andre ord?”

Det er vigtigt, at man har en behandler, som man kan føre en åben og god dialog med, så man oplever, at man har et godt samarbejde, hvor man får talt om en selv, ens liv med diabetes og behandling af denne. Hvis samarbejdet ikke fungerer, kan man forsøge at tale med behandleren om det. Ændrer det ikke noget, kan det være en mulighed at skifte behandler. Som udgangspunkt er der frit sygehusvalg. Hvis det drejer sig om ens praktiserende læge, kan man skifte læge på borger.dk. Som udgangspunkt skal man betale gebyr for et skifte. Men husk, at det er ens fremtid, det gælder.

Jeg kunne se, at hun blev lidt forbavset over alle de informationer, men jeg tilbød at sende dem til hende pr. mail. Og så kunne hun jo spørge ind til de forskellige udsagn.

Holdet gik så videre med den planlagte proces – grine, debattere og lave mad sammen. De skulle bare vide, hvad jeg har planlagt at informere dem om næste gang: følgesygdomme!

LÆS OGSÅ: Hvilke kostråd skal man følge, når man er nydiagnosticeret med type 2-diabetes?

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce