Læsernes historier

Hvilke kostråd skal man følge, når man er nydiagnosticeret med type 2-diabetes?

Udgivet for første gang: 05.03.23
Linda Hoffmann
Skrevet af: Linda Hoffmann

Uddannet indenfor sundhedssektoren, Hvidovre Hospital, er pensionist og har selv type 2-diabetes. Er formand for den lokale diabetesforening i Solrød og bestyrelsesmedlem i Dansk handicapråd i Solrød. Er også motivationsinstruktør, og bestyrelsesmedlem i diabetesforeningens regionaludvalg på Sjælland.

Mange med nydiagnosticeret type 2-diabetes har spørgsmål. Hvad sker der med kroppen, og hvilke kostråd skal man følge? At finde de rigtige madtyper, der passer lige til ens egen situation, er næsten uoverskueligt.

Mange har fine nytårsforsætter med hensyn til mad, motion og slankekure. Jeg har igen en ny motivationsgruppe (14 personer) i mit lokalområde, og der er mange spørgsmål, der flyver rundt i luften om mad og regler, henvisninger og meget andet for personer med type 2-diabetes. Det er forståeligt, og mange med nydiagnosticeret type 2-diabetes er helt ude af balance, fordi de ikke helt ved, hvad der sker med deres krop. Og sker der noget på lang sigt?

Annonce

Hvor kan man finde støtte og vejledning, og hvor kan man finde råd? Samt ikke at forglemme, hvilke råd skal man så følge?

LÆS OGSÅ: Sådan bliver det lettere at træffe gode valg på farten

Mange typer kostråd at vælge imellem

Personer med diabetes bliver bombarderet med input fra YouTube, Facebook, TV, annoncer, bøger, foredragsholdere, de statslige organer, Steno, højskoletilbud, diætister, Diabetesforeningen, sundhedsguruer og forskellige offentliggjorte analyser. Ja, hvor mange ikke er helt belyst endnu; kurser, Sundhedsministeriet, og jeg kunne blive ved. Bliver man forvirret? JA.

Nedenunder vil jeg lige nævnte de mest gængse former for kostlinjer, som jeg er stødt på:

  • De originale kostråd
  • 16-8-kuren
  • LCHF
  • Stenalderkost
  • Middelhavskost
  • 5-2-kuren
  • GL-kuren
  • inflammatorisk madretning
  • Keto
  • Sense kost
  • vegetarkost

Værsgo at tage for jer. Mange har ikke overskud til at sætte sig grundigt ind i hver enkelt kostlinje samt har erfaring med at sætte indholdet op imod hinanden. Kroppens funktioner er komplicerede og så yderligere at finde de rigtige madtyper, der passer lige til ens egen situation, er næsten uoverskueligt. Derfor er min erfaring, at flere falder af i svinget og vender passivt tilbage til gamle vaner.

LÆS OGSÅ: Blodsukkervenlig frokost på hjemmekontoret

Søg viden, men vær kritisk

Giv ikke op! På med vanten og søg viden. Internettet er uhyre nyttigt for at indsamle viden. Bøger og blogge er også informative, men vær kritisk. Flere forfattere har en skjult dagsorden (på den gode måde) men måske ikke altid for din situation.

Selv sundhedsstyrelsen sætter lås på opfattelsen af sund diabeteskost i deres officielle kostråd. Statsligt ansatte diætister og sundhedsvæsenet SKAL henvise til disse kostråd. OK, så ved vi det, men det er ikke altid, at man lige er enige i linjerne her.

Kun egenomsorg i form af større viden, målinger af blodsukker, hvis man vil teste sit blodsukker ved indtagelse af forskellige produkter, og eksperthjælp kan hjælpe os stakkels syndere. Os, der er blevet udset til at blive verdens bedste forbrugere af dyre diabetesprodukter, mad, hjælpemidler, bøger og andet. Hurra for os.

LÆS OGSÅ: Tips til et mere stabilt blodsukker

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev