Læsernes historier

Det er trættende at skifte sundhedspersonale

Udgivet for første gang: 18.12.22
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Til efteråret skal jeg skifte endokrinolog efter ti år. Det gruer jeg for.

At have tillid til og god kommunikation med sundhedspersonalet er vigtigt for os med diabetes. Selv går jeg til opfølgning to gange om året på Aker sygehus og til egen læge, når det er nødvendigt mellem kontrollerne. Jeg har skiftet praktiserende læge flere gange, efter at jeg fik diabetes, men jeg har kun skiftet endokrinolog to gange. Den sidste har jeg haft i over ti år, og jeg har været meget tilfreds med hende. Nu hvor hun går på pension, har jeg fået en ny.

Annonce

Tillid

Det tager tid at opbygge en god relation mellem patient og behandler. Sådan er det i hvert fald for mig. Selvom min diabetes har været stabil de senere år, er konsultationerne hos endokrinologen vigtige. Jeg har altid mange spørgsmål, og vi gennemgår min hverdag med diabetes, dosering af insulin, motion, kost og analyse af blodprøver. Jeg får input til, hvad jeg kan gøre anderledes for at leve bedre med min diabetes. For mig er det vigtigt, at jeg føler mig tryg ved behandleren. Diabetes er en alvorlig sygdom, og det er ekstremt vigtigt at have fuld tillid til sundhedspersonalet.

LÆS OGSÅ: Et historisk tilbageblik på diabetes (del 1)

Jeg forhørte mig

Jeg har i et stykke tid vidst, at min endokrinolog skulle holde. Jeg har snakket med hende og spurgt, om hun kan anbefale nogen, der passer til mig og mine behov. Hun har faktisk givet mig navnene på to kolleger, som hun tror ville passe til mig. Nu ved jeg ikke, om jeg får en af dem, fordi jeg endnu ikke kender navnet på min nye endokrinolog. Men jeg synes, det er rart, at hun har givet mig tips om nogen, hun tror vil passe til mig.

Min historie igen

Det, jeg finder mest krævende med hensyn til at møde nyt sundhedspersonale, er, at jeg skal gennemgå min sygehistorie igen og igen. Og gentage, hvad der er svært og udfordrende. Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har fortalt min historie og mødt sundhedspersonale, der ved meget mindre om diabetes, end jeg gør. Det er frustrerende og anstrengende, og jeg bryder mig slet ikke om det. Jeg synes især, at praktiserende læger mangler viden. Jeg har mødt ferievikarer, der har spurgt, om jeg tager insulin, når jeg har sagt, at jeg har type 1-diabetes. Hvis jeg får sådanne spørgsmål, rejser jeg mig og forlader konsultationen.

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Det er tilladt at skifte læge

Er der noget, jeg har lært efter 16 år med diabetes, så er det, at jeg ikke skal være bange for at sige min mening og kræve min ret. Jeg har skiftet læge flere gange, fordi jeg ikke synes, at de har været gode nok. Hverken til at behandle eller kommunikere. Kommunikation med sundhedspersonale er vigtigt, for at jeg kan føle mig tryg ved, at de råd, de giver, er de rigtige for mig. Husk, at det er tilladt at skifte læge og bede om en anden uden at give en begrundelse. Vær ikke bange for at skifte, hvis du ikke er tilfreds. Jeg ved, at det kan være svært i mindre byer, hvor der er få behandlere. Men samtidig er der frit sygehusvalg, og man kan bede om en behandler på et andet sygehus.

Er du tilfreds med dine behandlere?

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce